Πολιτισμός

Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για τη σωτηρία του Κάστρου των Φύλλων

Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση για τη σωτηρία του Κάστρου των Φύλλων
27 Φεβρουαρίου 2021, 12:04
Χτίσθηκε τον 13ο αιώνα και κινδυνεύει με κατάρρευση.

Προγραμματική Σύμβαση συνυπέγραψαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός για την εκτέλεση του έργου με τίτλο: «¶ρση ετοιμορροπίας του Κάστρου των Φύλλων», συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

Σκοπός της Προγραμματικής Σύμβασης είναι η συνεργασία για την υλοποίηση του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Βάσει της εγκεκριμένης αρχιτεκτονικής και στατικής μελέτης, προβλέπονται συγκεκριμένες εργασίες αποκατάστασης, προκειμένου να αρθεί η ετοιμορροπία τμημάτων του μνημείου, να σταματήσουν οι καταρρεύσεις του τείχους και τουλάχιστον τμήμα του τειχισμένου χώρου να είναι ασφαλές και προσβάσιμο από τους επισκέπτες.

Η διάρκεια της παρούσας Προγραμματικής Σύμβασης και ο χρόνος υλοποίησης του έργου έχει οριστεί στους 36 μήνες.  

Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, το Κάστρο Φύλλων χτίσθηκε τον 13ο αιώνα και έχει συνδεθεί με τον εξωμότη Λατίνο ιππότη Λικάριο, ο οποίος υπό την υπηρεσία του βυζαντινού αυτοκράτορα, Μανουήλ Η΄ Παλαιολόγου, συγκρούστηκε με τους εντόπιους φεουδάρχες για τον έλεγχο της περιοχής.

 Ο Λικάριος χρησιμοποίησε το Κάστρο ως ορμητήριο το 1277, όταν κυριάρχησε προσωρινά στο νησί, μην κατορθώνοντας ωστόσο να καταλάβει και την Χαλκίδα. Τα απανθρακωμένα ίχνη ξύλων στις δοκοθήκες του αποτελούν ένδειξη ότι το Κάστρο πυρπολήθηκε, πιθανώς από τους Τούρκους κατά την επιδρομή τους το 1470.