Απόψεις

Αυτή είναι η ιστορική πορεία της Εύβοιας για τη λευτεριά της

Αυτή είναι η ιστορική πορεία της Εύβοιας για τη λευτεριά της
5 Μαρτίου 2021, 13:27
Η Νία Κομπορόζου εξηγεί ποια ημερομηνία έγινε η επίσημη απελευθέρωση του νομού από τους Τούρκους.

* Γράφει η Νία Κομπορόζου, Α ΄ Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ευβοικών Σπουδών

 1..-Στις 7 Ιουλίου  του 1828  με το παλαιό ημερολόγιο 19 Ιουλίου  με το καινούργιο, συσκέπτονται  στο Λονδίνο οι αντιπρόσωποι των τριών Προστάτιδων  Δυνάμεων για να αποφασίσουν  τον καθορισμό των συνόρων  της Ελλάδας. ( Δεν ελήφθησαν όμως σχετικές αποφάσεις).

2.- Σεπτέμβριος του 1828 : Στο Πόρο  φτάνουν οι πρεσβευτές « παρά τη Πύλη» των τριών Δυνάμεων. Ο Ιωάννης Καποδίστριας τους υποβάλει εμπιστευτικό υπόμνημα ,στο οποίο για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην Εύβοια  στο οποίον έγραφε: Την δε νήσων , η μεν Εύβοια ,εικότως , εντός των Ελληνικών συνόρων , περιλαμβανομένη θέλει σκεπάζει τα της Αττικής παράλια ….

3.- Στις 26 Νοεμβρίου /8 Δεκεμβρίου του 1828 : Οι τρεις πρεσβευτές  στο Πόρο πρότειναν ρητά με την «Γνωμάτευσή τους» να συμπεριληφθεί και η Εύβοια  στο έδαφος του Ελληνικού κράτους , χωρίς όμως αποτέλεσμα.

4.- Στις 10/22 Μαρτίου του 1829: με Πρωτόκολλο του Λονδίνου ορίζονταν

« Αι νήσοι αι εις την Πελοπόννησον παρακείμενε, η Εύβοια και οι κοινώς καλούμενες Κυκλάδες θέλουσιν  ωσαύτως συμπεριληφθεί εντός αυτού τούτου.  του Κράτους» 

Μετά την νίκη των Ελλήνων στη μάχη της Πέτρας  στις 12 Σεπτεμβρίου του 1829

« Η Στερεά Ελλάς ως την Αλαμάνα , εκτός από την Αθήνα και την Εύβοια και το  φρούριο του Καραμπαμπά , ήταν πια ελεύθερη» Με τη Συνθήκη της Αδριανούπολης αναγκάσθηκαν οι Τούρκοι να αποδεχθούν το Πρωτόκολλο του Λονδίνου στις 10/22 Μαρτίου του 1829 , που καθόριζε ως συνοριακή γραμμή τον Παγασητικό- Αμβρακικό Βόλο – ¶ρτα. Με το άρθρο 10 της Συνθήκης οριστικά συμπεριλαμβάνονταν η Στερεά Ελλάς και η Εύβοια , στο έδαφος του Ελληνικού Κράτους.

5.-Στις 22 Ιανουαρίου/ 3 Φεβρουαρίου του 1830 :  η Διάσκεψη του Λονδίνου κήρυξε την πολιτική ανεξαρτησία της Ελλάδας. Για την Εύβοια  καθόριζε

«….. θέλουν  ανήκει ωσαύτως  εις την Ελλάδα η νήσος Εύβοια ολόκληρη  αι Δαιμονονήσοι, η Σκύρος , και…….» Ο Καποδίστριας όμως δεν μένει αδρανής

Στις 5/17 Απριλίου εξουσιοδοτείται από τη Γερουσία για περαιτέρω ενέργειες. Στέλνει αμέσως απάντηση στους αντιπρέσβεις , στους οποίους μεταξύ άλλων τους γράφει: « Η Ελληνική Κυβέρνησης θέλει συμπράξει όσον ένεστιν εις  πάσαν

Περίπτωσιν ,ώστε να κενωθώσιν οι τόποι, μέρη και νήσοι, …..άμα οι Τούρκοι αποσυρθώσιν από την Αττικήν και την Εύβοιαν». Εδώ ο Καποδίστριας θέτει ως προϋπόθεση την προηγούμενη αποχώρηση των Τούρκων από την Αττική και την Εύβοια.

6.- Στην αρχή του Ιανουαρίου του 1831 : Έχει φθάσει στην Ελλάδα ο απεσταλμένος  του Σουλτάνου Χατζή Ισμαήλ για να συζητήσει με τον Ιωάννη Καποδίστρια  και τους αντιπρέσβεις των τριών Δυνάμεων τα θέματα εξαγοράς των τουρκικών κτημάτων και της αποχώρησης των Τούρκων  από την Εύβοια  και τα μέρη της Στερεάς , όσα συμπεριλαμβάνονταν  μέσα στα όρια της Ελλάδας και της αποχώρησης των Ελλήνων από την Ακαρνανία.

Στο μεταξύ οι αγάδες της Εύβοιας και της Στερεάς, ισχυρίζονταν ότι για να αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα , απαιτούσαν προηγουμένως την καταβολή των καθυστερημένων μισθών τους. Υπήρξε άρνηση στη πώληση των βακούφικων κτημάτων της Εύβοιας και της Αττικής με τον ισχυρισμό ότι είναι ιερά,  και άρα αναπαλλοτρίωτα .

Για την αντιμετώπιση της πώλησης των Τουρκικών κτημάτων ο Ι. Καποδίστριας σύστησε τον Αύγουστο του 1830 ειδική επιτροπή και της είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες , χωρίς σοβαρά αποτελέσματα στις αγοροπωλησίες.

7.- Στις 9/21 Ιουλίου του 1832 : Υπογράφεται ο « Διακανονισμός  της Κωσταντινούπολης» που αποτελούσε την οριστική λύση του Ελληνικού  ζητήματος  προέβλεπε δε ότι :στις 18/31 Δεκεμβρίου του 1832 θα γίνει η καταβολή των αποζημιώσεων στην Τουρκία και κατά την ίδια ημερομηνία , θα έχουν εκκενωθεί από τις τουρκικές αρχές και τα τουρκικά στρατεύματα ,τα εδάφη νοτίως της συνοριακής γραμμής Παγασιτικού – Αμβρακικού κόλπου

8.- Το έτος 1833 : όταν ήρθε ο ΄Οθωνας στο Ναύπλιο δεν είχε γίνει ακόμη η εκκένωση για αυτό η Αντιβασιλεία έστειλε τον Ιάκωβο Ρίζο ( Νερουλό) με στρατό και την εντολή να καταλάβει την Εύβοια.

9.- ΄Ετσι ιστορικά  στις 26 Μαρτίου /7 Απριλίου του 1833  Κυριακή των Βαΐων  στις 10 το πρωί παραλαμβάνει ο Ιάκωβος Ρίζος ( Νερουλός ) το Κάστρο της Χαλκίδας  παρουσία του Γεωργίου Ψύλλα , από τον Χασέν Μπέη αδελφό του Χατζή Ισμαήλ Μπέη και μετά από την απειλή του ¶γγλου ναυάρχου Λάιονς ότι «εάν δεν παραδώσει εντός 24 ωρών το φρούριον θα κανονοβολίσει την πόλη».

Κάτω από αυτή την απειλή και παρουσία πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στη παραλία της Χαλκίδας με μπροστάρη το Δεσπότη και παρουσία των τριών προστάτιδων Δυνάμεων που επέβαιναν σε πλοίο έγινε  η παράδοσης των κλειδιών του Κάστρο που σήμανε και την Λευτεριά της Εύβοιας από τον τουρκικό ζυγό.

Αυτήν την ιστορική χρονική στιγμή της 7ης Απριλίου του 1833 δικαιούμεθα όλοι εμείς οι Ευβοείς να έχουμε την από το Ελληνικό Κράτος  επίσημης αναγνώρισης με Νόμο του  εορτασμού της.

« Απελευθέρωσης της Εύβοιας από τον Τουρκικό ζυγό».

Τώρα που όλη η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821  η Εύβοια δικαιούται να έχει τον δικό της επίσημο γιορτασμό της Λευτεριάς της αφού πότισε το χώμα της Εύβοιας  από το ένα άκρο μέχρι το άλλο με αίμα αμέτρητων ηρώων κληρικών , λαϊκών ανθρώπων μα και φιλελλήνων και ο Ευβοϊκός αμέτρητες φορές βάφτηκε κόκκινος από τα σφαγιασθέντα κορμιά που δέχτηκε στα νερά του.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο εθισμός στα επιδόματα

Ο εθισμός στα επιδόματα
Απόψεις
[30/04/2022 - 13:37]

Στην Ελλάδα της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης. ...περισσότερα

ΤΣΟΚΑΣ: Μέγα ατόπημα η πρόσκληση Ζελένσκι στην ελληνική βουλή

ΤΣΟΚΑΣ: Μέγα ατόπημα η πρόσκληση Ζελένσκι στην ελληνική βουλή
Απόψεις
[11/04/2022 - 10:22]

Ανοιχτή επιστολή του Χαλκιδέου μαθηματικού στον πρωθυπουργό. ...περισσότερα