ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ: Τους αφάνισε η «Μήδεια»

ΡΗΤΙΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΒΟΡΕΙΟΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ: Τους αφάνισε η «Μήδεια»
15 Μαρτίου 2021, 08:57
A+ A-
Υπέστησαν τεράστιες ζημιές

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ»

(Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021).

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι ρητινοκαλλιεργητές της βορειοκεντρικής Εύβοιας. Υπέστησαν τεράστιες ζημιές από την κακοκαιρία «Μήδεια» και κινδυνεύουν με αφανισμό.

Ο πρόσφατος χιονιάς κατέστρεψε εκατοντάδες δέντρα στα δάση του νομού μας. Η κατάσταση είναι χειρότερη στη δασική περιοχή από το Σπαθάρι, τη Στροφυλλιά και την Αγία Άννα μέχρι τα Ελληνικά και το Αγριοβοτάνι.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας Βαγγέλης Γεωργαντζής (φωτό) είπε στη «Γνώμη» για το θέμα:

«Η καταστροφή είναι πρωτοφανής! Τα δάση ξεπαστρεύτηκαν και ο κλάδος μας ξεκληρίζεται.

»Για παράδειγμα, στην Αγία Άννα έμειναν μόλις σαράντα από τα πεντακόσια πεύκα! Ακόμη κι αυτά, όμως, δεν μπορούν να πελεκηθούν, γιατί  το δάσος έγινε ζούγκλα από τα σπασμένα κλαδιά και είναι αδιάβατο.

»Ζούγκλα έχουν γίνει τα περισσότερα δάση και τα μεροκάματα για τον καθαρισμό είναι περισσότερα από τα έσοδά μας. Ούτε τις βενζίνες μας δεν θα βγάλουμε και δεν θα έχουμε δουλειά για να ζήσουμε».

Έκκληση στην κυβέρνηση κάνουν οι ρητινοκαλλιεργητές και με ανακοίνωσή τους ζητούν μια σειρά από μέτρα στήριξης, που είναι τα εξής:

  • Άμεση αποζημίωση στο 100% των κατεστραμμένων πεύκων για δύο τουλάχιστον χρόνια.
  • Αύξηση της τιμής επιδότησης στην παραγόμενη ρητίνη.
  • Καθαρισμός μονοπατιών, δασικών και αγροτικών δρόμων ενόψει της έναρξης επεξεργασίας των πεύκων.

 

Αιτήσεις για αποζημιώσεις

Μέχρι την 1η Απριλίου μπορούν να υποβάλουν αίτηση αποζημίωσης στην Περιφέρεια οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντoυδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας, που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Μήδεια».

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι επαγγελματίες που έπαθαν ζημιές σε κτήρια, μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, έτοιμα προϊόντα, εμπορεύματα και οχήματα.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται καθημερινά, 8-3 μ.μ, στο δεύτερο όροφο του Διοικητηρίου Χαλκίδας (Χαϊνά 93) και ηλεκτρονικά στο email danap-evo@pste.gov.gr. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 22213-53545.

Στο μεταξύ, κλιμάκια του ΕΛΓΑ έκαναν αυτοψία στη βόρεια Εύβοια και κατέγραψαν τις ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί ελιών και σύκων, έτσι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία αποζημίωσής τους.

Όσον αφορά στις ζημιές που δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιήθηκαν και για την κακοκαιρία «Ιανός».

Τέλος, για αποζημιώσεις σε κτηριακές φθορές και ζημιές σε οικοσκευές, οι πληγέντες πρέπει να απευθυνθούν στον οικείο δήμο τους.
 

Επιστροφή