Πολιτισμός

ΚΕΡΑΣΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Το σπίτι της δασκαλίνας θα γίνει μουσείο

ΚΕΡΑΣΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Το σπίτι της δασκαλίνας θα γίνει μουσείο
30 Μαρτίου 2021, 13:10
Πρόκειται για μια συγκινητική δωρεά από τον Ντίνο Ψυχογιό. 

 

 

 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ»

(Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021)

Ένα σημαντικό ακίνητο πέρασε στην ιδιοκτησία της Κοινότητας Κερασιάς μέσω δωρεάς. Ευεργέτης είναι ο 80χρονος Ντίνος Ψυχογιός, ο οποίος παραχώρησε το πατρικό του σπίτι για τις ανάγκες των συγχωριανών του.

Η μονοκατοικία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και ανήκε αρχικά στο δάσκαλο Σταύρο Ψυχογιό και τη γυναίκα του Ελένη, οι οποίοι έχουν φύγει από τη ζωή. Μέσα στο σπιτικό τους δημιούργησαν μία πολύτεκνη οικογένεια, αλλά δεν πρόλαβαν να τη χαρούν.

Ο δάσκαλος σκοτώθηκε την περίοδο του εμφυλίου και το γενικό κουμάντο ανέλαβε η αγαπημένη του σύζυγος. Έτσι, η μονοκατοικία “βαφτίστηκε” από τους κατοίκους του χωριού «το σπίτι της δασκαλίνας».

Από την οικογένεια του ζεύγους έχει απομείνει σήμερα στη ζωή μόνο ο γιος τους Ντίνος Ψυχογιός. Λόγω της ηλικίας του, όμως, δεν μπορεί να συντηρήσει το ακίνητο, το οποίο καταρρέει τα τελευταία χρόνια και η σκεπή έχει γκρεμιστεί.

Έτσι, αποφάσισε να το χαρίσει στην Κοινότητα Κερασιάς, με τη σύμφωνη γνώμη του μοναδικού στενού συγγενή του, του ανιψιού του Σταύρου Ψυχογιού, ο οποίος είναι υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Εύβοιας.

«Το σπίτι αυτό έχει ιστορία, αλλά δυστυχώς περιήλθε σε τραγική κατάσταση και συνιστά πια μία άσχημη εικόνα για το χωριό μας» είπε στη «Γνώμη» ο Κοινοτάρχης Κερασιάς Δημήτρης Μαργαρίτης (φωτό) και συνέχισε:

«Ήδη έχω έρθει σε επαφή με ιδιώτες για την αποκατάσταση της σκεπής, ενώ θα απευθυνθώ στην Περιφέρεια για να βρεθούν λεφτά και να γίνει ριζική ανακαίνιση. Είναι ένα πετρόχτιστο “κόσμημα” με ξύλινο πάτωμα».

Στόχος του κοινοτάρχη είναι να φιλοξενηθεί στο «σπίτι της δασκαλίνας» το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών, το οποίο στεγάζεται σε ιδιωτικό ακίνητο που μισθώνει η Περιφέρεια, αλλά και να γίνει ένα λαογραφικό μουσείο στο υπόγειο.

¶λλωστε, η δωρεά δεν έχει περιορισμούς στη χρήση του ακινήτου, παρά μόνο την υποχρέωση να κατασκευαστεί μία μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα του Σταύρου και της Ελένης Ψυχογιού στην είσοδο του σπιτιού.