Η Αρτάκη πίστεψε στον εαυτό της και πήρε ένα πανάξιο διπλό

Η Αρτάκη πίστεψε στον εαυτό της και πήρε ένα πανάξιο διπλό
19 Απριλίου 2021, 21:23
A+ A-
Το αθλητικό σχόλιο της Δευτέρας.

Του Γιάννη Τρυφωνίδη

Μισό χρόνο -κυριολεκτικά- είχε να παίξει μπάλα η Αρτάκη και την προηγούμενη Κυριακή που οι ανταγωνιστές της επέστρεψαν στο γήπεδο και ρίχτηκαν στη μάχη, η ίδια έπεσε πάνω στο ρεπό.

Αρκετό για να την κάνει να περιμένει μια εβδομάδα ακόμη, όχι, όμως, αρκετό για να την ξενερώσει και να την αποτρέψει από το δεύτερο διπλό στο πρωτάθλημα (το πρώτο το είχε πετύχει στο Δίστομο, πάλι με τρίμπαλο στις 25 Οκτωβρίου 2020!).

Και χθες κατάφερε να αποδράσει αλώβητη από μία όχι και τόσο εύκολη έδρα, κόντρα σε μια ομάδα, όπως η Αταλάντη, που δεν είναι φόβητρο, αλλά είναι ένα γκρουπ καλοστημένο με έναν έμπειρο προπονητή στον πάγκο της, τον Μάκη Ζαχαρόπουλο.

Στο πρώτο ημίχρονο η Αρτάκη ανταποκρίθηκε αμυντικά, με τον νεαρό Μυρτέζα να πραγματοποιεί ελπιδοφόρα εμφάνιση δίπλα στον έμπειρο Κώστα Καραμπά.

Ο Μυρτέζα είναι ψηλό κορμί, ξέρει μπάλα, το καταλαβαίνεις ακόμη και στον τρόπο που απομακρύνει την μπάλα με γιόμα.

Ο Γκόφας τον δοκίμασε στόπερ στις προπονήσεις και του έδωσε το πράσινο φως. Παράλληλα, η Αρτάκη απέφυγε να ξοδευτεί και να φέρει στόπερ …απέξω, για μόλις 5 παιχνίδια πρωταθλήματος και νομίζω ότι έπραξε σωστά.

Άλλωστε, μην γελιόμαστε, είναι ακραίο σενάριο για την Αρτάκη να κατακτήσει τον τίτλο, έχοντας βαθμολογικό χάντικαπ από την κορυφή. Όχι γιατί δεν έχει τα φόντα και την ποιότητα, αλλά γιατί νομοτελειακά δεν προλαβαίνει μέσα σε ...μισό πρώτο γύρο. Εκτός αν κάνει το απόλυτο των νικών και συνωμοτήσει το σύμπαν στα παιχνίδια των υπόλοιπων ομάδων της κορυφής.

Κι ο νεαρός Τσίγκας τα πήγε καλά στην κλασική του θέση (ακραίος μπακ), όπως κι ο αμυντικός μέσος Μυτάκης, ο οποίος μπήκε αλλαγή.

Ο τρίτος, μάλιστα, ερχόταν από τραυματισμό και η συμμετοχή του στην αποστολή -μέχρι πριν λίγα 24ωρα- ήταν σχεδόν αδύνατη.

Παρόλ’ αυτά αγωνίστηκε για μισή ώρα και ήταν θετικός, σε ένα σημείο του αγώνα, που η Αταλάντη είχε βρει γκολ ισοφάρισης. Ξεκάθαρα παίζει ρόλο και το timing.

Φυσικά, μεγάλος πρωταγωνιστής, δεν ήταν άλλος από τον Λεωνίδα Μεγάλο. Τρία γκολ πέτυχε ο άνθρωπος, τι άλλο να κάνει, δηλαδή, σπαθιά να καταπιεί; Και μπορεί τα γκολ με κοντινά πλασέ να …φάνηκαν εύκολα, αλλά κανέναν γκολ δεν είναι εύκολο, αν ο φορ δεν βρίσκεται στη σωστή θέση την κατάλληλη στιγμή.

Ήταν μια σημαντική νίκη, που κρατάει την Αρτάκη ζεστή στη διεκδίκηση μιας καλής θέσης στο πρωτάθλημα.

Αυτό είχε πει κι ο πρόεδρος Γιάννης Βαγιάννης στα παιδιά στην έναρξη της μίνι προετοιμασίας…

Ότι «σκοπός μας είναι να τερματίσουμε όσο το δυνατόν ψηλότερα».

Για την ιστορία, η Αρτάκη παίζει με τον Ηρακλή Ψαχνών στην έδρα της την ερχόμενη Κυριακή, κι έχει ακόμη τον Φωκικό μέσα, και τον Αλμυρό με την Ευξεινούπολη έξω. Έχει "καβάτζα" κι ένα «τρίποντο» με το Μαρτίνο που αποχώρησε.

Η Αρτάκη είχε την ατυχία στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος να παίξει με το Ύπατο και το Στεφανοβίκειο εκτός έδρας, όπου πήρε έναν από τους διεκδικήσιμους έξι βαθμούς. Δυστυχώς, για την ίδια δεν θα έχει τη δυνατότητα να τους υποδεχτεί στην έδρα της. Γι’ αυτόν (και για πολλούς άλλους λόγους) η συνέχιση του πρωταθλήματος με τη διεξαγωγή μονάχα του πρώτου γύρου, συνιστά μεγάλη αδικία. Και η αδικία δεν αντέχεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Εδώ απαγορεύεται να μετακινηθούμε -και- το Πάσχα, για να μπορέσει να επισκεφτεί την Ελλάδα το καλοκαίρι ο τουρίστας με το πέδιλο και την κάλτσα.

Στο χθεσινό παιχνίδι, η ομάδα της Εύβοιας στο πρώτο ημίχρονο μπορεί να είχε 2-3 καλές φάσεις με το μέρος της, αλλά αυτές προήλθαν από στημένη μπάλα κι όχι από οργανωμένες προσπάθειες.

Η Αρτάκη είχε αργές αντιδράσεις στη δημιουργία, χωρίς την απαιτούμενη συνοχή. Αντιμετώπισε μια ομάδα που είχε ψηλά την άμυνά της, αλλά δεν βρήκε ανοιχτό γήπεδο. Οι μεγάλες μπαλιές από την πίσω ζώνη δεν καρποφόρησαν, οι Δήμου και Ζαχαρόπουλος δεν έβρισκαν χώρους, ο Μεγάλος γυρνούσε πίσω, αλλά δεν μπορούσε να ξεμαρκαριστεί και να πάρει μέτρα κουβαλώντας την μπάλα και η Αρτάκη μου έδωσε την εντύπωση ότι αδικεί τον εαυτό της. Μάλιστα, αν άκουσα καλά κάποια στιγμή, γύρισε ο Γκόφας προς τον πάγκο και είπε «ελπίζω να μην ψάχνουμε τι έφταιξε στο τέλος του αγώνα».

Οι γηπεδούχοι με τη σειρά τους δεν ανοίχτηκαν, είχαν μια -σχετικά- καλή κυκλοφορία της μπάλας, αλλά αδυνατούσαν να πατήσουν με αξιώσεις την περιοχή. Κάποια μακρινά σουτ κατέληξαν στην αγκαλιά του Τζουβάρα, χωρίς να τον τρομάξουν.

Η Αρτάκη στο β’ ημίχρονο παρουσίασε ένα καλύτερο πρόσωπο και πάνω απ’ όλα, πίστεψε στη νίκη, κάνοντας κάποια αυτονόητα για το στάτους της.

Για παράδειγμα, στο πρώτο γκολ ο Χατζηστάμου πήρε την μπάλα από δεξιά, με την έκρηξη που έχει πέρασε τον αντίπαλό του στο «ένας με έναν» και σέρβιρε ασίστ στο πιάτο στον Μεγάλο. Αυτές οι ενέργειες έλειψαν από το πρώτο ημίχρονο.

Εκεί φάνηκε ότι η Αρτάκη βρήκε την …αχίλλειο πτέρνα της Αταλάντης, γιατί και τα άλλα δύο γκολ ήταν -περίπου- καρμπόν.

Το γκολ της Αταλάντης προήλθε από μια ολιγωρία στην "αρτακιανή" άμυνα και σουτ του Δουβάρα στη γωνία. Πάντως, η εκτέλεση ήταν η ιδανική και ο Τζουβάρας σε καμιά περίπτωση δεν φέρει ευθύνη.

Ο προπονητής Γκόφας έκανε καλό κοουτσάρισμα, οι αλλαγές από τον πάγκο έδωσαν μπόνους και ανάσες (π.χ. η χρησιμοποίηση του γρήγορου Παπαδάκη στη θέση του κουρασμένου Χατζηστάμου), αλλά και το ανέβασμα του Ζαχαρόπουλου στο «δέκα». Μου φάνηκε ότι στο συγκεκριμένο ματς του ταίριαξε. Η μετατόπιση του Δήμου στην πλευρά δεν κράτησε για πολύ, αλλά γενικά υπήρξαν παραλλαγές-εναλλαγές των μέσων και των εξτρέμ, σε αντίθεση με το πρώτο ημίχρονο, που ο ΑΟΝΑ ήταν περισσότερο στατικός, χωρίς ρυθμό και με αρκετά αβίαστα λάθη.

Οι Αβαντίδες πέτυχαν τη δεύτερη νίκη τους σε δύο παιχνίδια και είναι βέβαιο ότι παιχνίδι με παιχνίδι θα γίνονται καλύτερες. Στο πρώτο ματς κατέκτησαν το τρίποντο με αυτογκόλ χωρίς να καταγράψουν σημαντικές τελικές στο ενεργητικό τους, ενώ χθες βρήκαν τρία γκολ σε εκτός έδρας ματς. Αυτό δείχνει ότι τα κορίτσια δούλεψαν καλά όλη την εβδομάδα και παρουσίασαν μια πιο βελτιωμένη εικόνα.

Οι κινήσεις που έγιναν στις μεταγραφές ήταν στοχευμένες και είναι βέβαιο ότι θα το πάνε …όσο πάει.

Χθες διεξήχθη και το ντέρμπι του βορείου ομίλου ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τη Λάρισα (2-0 νίκησε ο ΠΑΟΚ) με την πρώην Αβαντίδα Κατερίνα Τσαραντάνη να χάνει στο τζαρτζάρισμα -στην πλάγια γραμμή- την Θωμαή Βαρδαλή (σ.σ. το αστέρι του ΠΑΟΚ), που …έφτιαξε το πρώτο γκολ των κοριτσιών του Δικεφάλου.

Μακάρι οι Αβαντίδες να φτάσουν κάποια στιγμή στο σημείο να κοιτάξουν στα μάτια τον ισόβιο πρωταθλητή. Άλλωστε, το να κοντράρεις τον ΠΑΟΚ, είναι σαν να έχεις πάρει το πρωτάθλημα...      

Επιστροφή