Οικονομία

ΕΥΒΟΙΑ: Αυτές είναι οι εξελίξεις για τα οδικά έργα στο νομό

ΕΥΒΟΙΑ: Αυτές είναι οι εξελίξεις για τα οδικά έργα στο νομό
28 Μαΐου 2021, 13:30
Διαβάστε την πλήρη συζήτηση μεταξύ του υπουργού υποδομών και του Φάνη Σπανού (φωτό).  

Συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνο Αχ. Καραμανλή είχε, την Τρίτη 25 Μαΐου, στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, παρόντος και του Γενικού Γραμματέα Υποδομών Γιώργου Καραγιάννη.

Ανάμεσα στα άλλα θέματα, συζητήθηκε η εξέλιξη των οδικών έργων, που αφορούν στην Εύβοια και –σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας ελέχθησαν για τα εξής:

  • Παράκαμψη Χαλκίδας – Νέας Αρτάκης – Ψαχνών

Ο Υπουργός ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη, ότι ολοκληρώνονται οι μελετητικές προσαρμογές, που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση από κοινοτικό πρόγραμμα, με στόχο τη δημοπράτηση του έργου στις αρχές του 2022.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών ωρίμανσης και χρηματοδότησης του αυτοκινητοδρόμου, καθώς αυτός αποτελεί έργο τεράστιας σημασίας και για την υλοποίησή του «δεν περισσεύει πλέον ούτε μέρα», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Επίσης, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για επαρκές πλάτος απαλλοτρίωσης, ώστε να είναι εφικτή η διαπλάτυνση του αυτοκινητοδρόμου, εφόσον κάτι τέτοιο απαιτηθεί από τον κυκλοφοριακό φόρτο.  Η πρόταση έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό.

  • Παρακάμψεις Βασιλικού και Αμαρύνθου

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Υπουργό, ότι σήμερα το πρωί της 25ης Μαΐου 2021 – μόλις μία εβδομάδα μετά την εξασφάλιση των σχετικών εγκρίσεων από το Τεχνικό Συμβούλιο του Υπουργείου - η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε την ενεργοποίηση Τεχνικών Συμβούλων για την επικαιροποίηση των δύο μελετών.

Στόχος είναι να επανέλθει το συντομότερο δυνατό ο Περιφερειάρχης στα συναρμόδια υπουργεία, με ώριμες μελέτες, προς εξεύρεση χρηματοδοτήσεων.

  • Γέφυρες Βασιλικού, Φύλλων και Αφρατίου

Μετά την απόφαση να αναλάβει το ίδιο το Υπουργείο τα έργα αποκατάστασης των τριών γεφυρών, εκπονούνται οι σχετικές μελέτες. Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών ενημέρωσε ότι ο στόχος είναι να δημοπρατηθούν με ταχύρρυθμες διαδικασίες, που θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι. 

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε το κατεπείγον των έργων αυτών και ιδιαιτέρως της γέφυρας των Φύλλων και τόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών.