Οικονομία

Έτσι θα κουρέψετε και θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε τράπεζες και δημόσιο

Έτσι θα κουρέψετε και θα ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε τράπεζες και δημόσιο
2 Ιουνίου 2021, 08:28
¶νοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του νέου Πτωχευτικού Νόμου.

Πρεμιέρα έκανε την Τρίτη 1η Ιουνίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα της εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του νέου Πτωχευτικού Νόμου.

Μέσω της πλατφόρμας νοικοκυριά, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία με μια αίτηση να ρυθμίσουν όλα τα χρέη τους προς τις τράπεζες, τα funds, την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τους ΟΤΑ.

Για την υποβολή της αίτησης ρύθμισης στην πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού, ο οφειλέτης εισέρχεται στην «Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών» μέσω του www.gov.gr ή της ιστοσελίδας της ΕΓΔΙΧ www.keyd.gov.gr με την επιλογή του συνδέσμου για ρύθμιση ή ρύθμιση και επιδότηση που αφορά τον οφειλέτη.

Με την είσοδο του οφειλέτη στην πλατφόρμα εμφανίζεται σχετικό μήνυμα ώστε να επιβεβαιώσει ότι συναινεί στην άρση τραπεζικού και φορολογικού του απορρήτου, μέσω σχετικού μηνύματος.

Η άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου, αποτελεί υποχρεωτική ενέργεια στην πλατφόρμα προκειμένου ο οφειλέτης να προχωρήσει στην δημιουργία αίτησης.

Η ρύθμιση προβλέπει έως 240 δόσεις για τα χρέη προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ και έως 240 δόσεις υπό προϋποθέσεις για εξασφαλισμένα δάνεια φυσικών προσώπων.

Προβλέπει ακόμα και κούρεμα χρεών προς τις τράπεζες που δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 80% του κεφαλαίου ενώ το «κούρεμα» προς το δημόσιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 95% για τα πρόστιμα, 85% για προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και 75% για το κεφάλαιο.

Προσοχή όμως: δεν γίνεται καθόλου κούρεμα κεφαλαίου σε παρακρατούμενους φόρους όπως ΦΠΑ και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών.

Στη διαδικασία θα μπορούν να ενταχθούν και οφειλές που δεν είναι ακόμη σε καθυστέρηση, εφόσον οι οφειλέτες δυσκολεύονται αποδεδειγμένα να τις εξοφλήσουν και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους κατά 20% τουλάχιστον.

Προϋπόθεση είναι οι οφειλές αυτές να υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ και να μην οφείλονται σε έναν και μόνο φορέα κατά 90%, αλλά τουλάχιστον προς δύο πιστωτές.

Η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού αφορά ιδιώτες και επιχειρήσεις με εισόδημα από 700.000 ευρώ και κάτω.