Τσιτσιπάς - Τζόκοβιτς: Ολα είναι στο μυαλό!

Τσιτσιπάς - Τζόκοβιτς: Ολα είναι στο μυαλό!
12 Ιουνίου 2021, 15:32
A+ A-
Πού θα κριθεί ο μεγάλος τελικός του Ρολάν Γκαρός για τον Ελληνα τενίστα.

Μετά από τέσσερις ημιτελικούς σε grand slam, το μεγάλο βήμα για τον Στέφανο Τσιτσιπά έγινε και την Κυριακή θα γεμίσει περηφάνια όλη την Ελλάδα μόνο και μόνο μπαίνοντας στο γήπεδο του Φιλίπ Σατριέ για τον τελικό του Ρολάν Γκαρός με τον Νόβακ Τζόκοβιτς.

Ο πρώτος Ελληνας τενίστας που θα παίξει σε τελικό grand slam, είναι το αουτσάιντερ του αγώνα, αλλά πια έχει την ικανότητα να κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Απέναντι, βέβαια, στο νο1 της παγκόσμιας κατάταξης, τον Νόβακ Τζόκοβιτς, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Οι αναμετρήσεις τους

Στις μεταξύ τους αναμετρήσεις ο Τζόκοβιτς προηγείται με 5-2. Οι δύο τελευταίες τους αναμετρήσεις ήταν στο χώμα και στις δύο κέρδισε ο Σέρβος. Πέρυσι έπαιξαν έναν τρομερό ημιτελικό στο Ρολάν Γκαρός, όπου ο Τζόκοβιτς επικράτησε 3-2 με τον Τσιτσιπά να ξεμένει από δυνάμεις στο πέμπτο σετ.

Φέτος, αναμετρήθηκαν στο τουρνουά της Ρώμης (προημιτελικά), όπου αν και ο Τσιτσιπάς πήρε το πρώτο σετ, στη συνέχεια ηττήθηκε με 2-1. Η τελευταία νίκη του Ελληνα επί του μεγάλου αντιπάλου του χρονολογείται το 2019 στην Σανγκάη (2-1 σετ με ανατροπή).

Ομως αυτά είναι ιστορία. Σε αυτό το επίπεδο του τένις, τον πρώτο ρόλο παίζουν η φόρμα των παικτών και η πνευματική τους διαύγεια κατά τη διάρκεια του ματς. Ο Τζόκοβιτς έδειξε την Παρασκευή γιατί είναι επί χρόνια νούμερο ένα στον κόσμο.

Ο 13 φορές κάτοχος του Γαλλικού Οπεν Ράφα Ναδάλ φάνταζε ως ακλόνητο φαβορί πριν τον ημιτελικό τους. Μάλιστα ξεκίνησε με ένα σαρωτικό 5-0 στο πρώτο σετ δείχνοντας ότι θέλει να επαναλάβει τον περσινό του ολοκληρωτικό θρίαμβο απέναντι στον "Τζόκο" (σ.σ. τον κέρδισε άνετα με 3-0 σετ στον τελικό του Ρολάν Γκαρός).

Εμφάνιση που τρομάζει μετά τη μετριότητα

Ο Τζόκοβιτς προερχόταν από μέτριες εμφανίσεις απέναντι σε δύο Ιταλούς παίκτες (μεσαίας κλάσης), τον Μουσέτι και τον Μπερετίνι. Παρόλ' αυτά, έκανε το αδιανόητο: Επαιξε για τρία σετ τένις υψηλότατου επιπέδου και πήρε την πρόκριση. Σαν να γύρισε ένα διακόπτη και να εκτινάχθηκε στο κορυφαίο τενιστικό επίπεδο, που μόνο αυτός, ο Ναδάλ και ο Φέντερερ μπορούν να φτάσουν. Πρόκειται για εμφάνιση που τρομάζει!

Αν ο Σέρβος επαναλάβει τέτοια απόδοση, είναι βέβαιο ότι θα κατακτήσει το τρόπαιο. Ομως, αυτό δεν θεωρείται καθόλου δεδομένο. Ο Τζόκοβιτς, 34 ετών, προέρχεται από ένα γεμάτο τουρνουά και οι αντοχές του είναι ένα ζητούμενο. Εχει, πάντως, αποδείξει ότι είναι χαλκέντερος.

Ολα είναι στο μυαλό

Τι πρέπει να κάνει ο Τσιτσιπάς για να σηκώσει το τρόπαιο; Πρώτα απ' όλα, να χαλάσει το μυαλό του Σέρβου. Αυτή η υπολογιστική μηχανή του τένις, ο παίκτης που μπορεί να παίζει με την ίδια ψυχραιμία ακόμη και στην κόψη του ξυραφιού, πρέπει να βγει εκτός λειτουργίας. Οχι για ένα σετ, αλλά για ένα ολόκληρο ματς!

Ο Στέφανος καλείται να αφήσει πίσω το άγχος του πρωτάρη σε τελικό grand slam και να βγάλει πράγματα στο court. Να τρέξει τον Σέρβο, να του αλλάξει χτυπήματα, να επιτεθεί, να ανοίξει το γήπεδο, δηλαδή με λίγα λόγια να γίνει απρόβλεπτος. Ο κίνδυνος είναι να υποπέσει σε λάθη, κάτι που θα αποτελέσει βούτυρο στο ψωμί του Τζόκοβιτς.

Ωστόσο, άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Ο πρωταθλητής μας διαθέτει μεγάλη ψυχή και το έχει δείξει. Επομένως, από αγωνιστικότητα είμαστε βέβαιοι ότι θα ξεχειλίζει.

Για να γίνει, όμως, η υπέρβαση, θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και το αγωνιστικό του πλάνο ακόμη κι αν τα πράγματα δεν του πάνε, όπως τα σχεδίασε, και φυσικ΄ά να είναι αυτός που θα πάρει τους κρίσιμους πόντους, γιατί αυτές οι λεπτομέρειες θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ του. 

Σε κάθε περίπτωση, όταν παίζεις απέναντι σε κάτοχο 18 grand slam τίτλων με τεράστια εμπειρία σε τελικούς, δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν!

Καλή επιτυχία Στέφανε!

Υ.Γ. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί τις καλύτερες στιγμές από το επικό ματς που έπαιξε ο Σέρβος με τον Ναδάλ και θα καταλάβετε πόσο δύσκολο είναι το έργο του Ελληνα τενίστα.

Επιστροφή