Κεντρική Εύβοια

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του Δήμου Χαλκιδέων

28 Ιουνίου 2022, 09:03
Οσα αξίζει να επισκεφθείτε και για ποιους λόγους!

Κάνεις τις διακοπές σου στη Χαλκίδα και θες να ξέρεις ποια είναι τα πιο αξιόλογα αξιοθέατα στην πόλη και τις γύρω περιοχές; Λογικό!

Γι' αυτό και συγκεντρώσαμε τα πιο σημαντικά και τα παρουσιάζουμε στο παρόν άρθρο! Στο τέλος του άρθρου υπάρχει χάρτης, όπου μπορείτε να δείτε πού βρίσκονται όλα τα αξιοθέατα.

Παλαιά γέφυρα του Ευρίπου

και παλιρροϊκό φαινόμενο

Σήμα κατατεθέν της Χαλκίδας είναι η συρταρωτή γέφυρα του Ευρίπου, η οποία ενώνει την Εύβοια με τη Βοιωτία. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε το 1963 και ήταν πρωτοποριακή για την εποχή της, ενώ αντικατέστησε την «ιταλική» γέφυρα.

Η γέφυρα βρίσκεται σε ένα από τα στενότερα θαλάσσια περάσματα του κόσμου. Ανοίγει και κλείνει με τα δύο τμήματά της να μπαίνουν μέσα σαν …συρτάρι. Το άνοιγμα γίνεται συχνά για τις ανάγκες της ναυσιπλοΐας και αξίζει να το παρακολουθήσετε.

Εξάλλου, συνδυάζεται με το παγκοσμίου φήμης φαινόμενο της ακαταστασίας των νερών του Ευρίπου. Η παλίρροια του Ευρίπου έχει καταστήσει πασίγνωστη τη Χαλκίδα και απασχολεί τους ερευνητές ήδη από την αρχαιότητα.

Το φαινόμενο οφείλεται στην εισροή των υδάτινων όγκων από το Αιγαίο τόσο από το νότο όσο και από το βορρά. Τα παλιρροϊκά κύματα από το νότο φθάνουν στο στενό του Ευρίπου μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου νωρίτερα σε σχέση με τα βορινά.

Ετσι, οι νότιοι εισερχόμενοι υδάτινοι όγκοι ανεβάζουν τη στάθμη κατά 30-40 εκατοστά και δημιουργείται θαλάσσιο ρεύμα από νότο προς βορρά. Καθώς η άμπωτη διαδέχεται τη πλημμυρίδα, κάθε έξι ώρες περίπου αντιστρέφονται οι συνθήκες και δημιουργείται αντίθετο ρεύμα.

Κάπως έτσι, επικράτησε ο όρος «τα τρελά νερά του Ευρίπου». Ωστόσο, αυτό που στην πραγματικότητα είναι …τρελό είναι το εξής: Η αλλαγή της φοράς των νερών κάθε έξι ώρες συμβαίνει με κανονικότητα 22-23 περίπου μέρες το μήνα. Τις υπόλοιπες μέρες του μήνα, τα νερά μπορεί να αλλάξουν κατεύθυνση ακόμη και 14 φορές μέσα στη μέρα!

Πρόκειται για τους λεγόμενους τετραγωνισμούς, οι οποίοι δεν έχουν εξηγηθεί μέχρι σήμερα και αποδίδονται σε μία ποικιλία παραγόντων, όπως η διαμόρφωση των ακτών, ο βυθός, οι καιρικές συνθήκες κ.α.

Κόκκινο Σπίτι και Σπίτι με τ’ Αγάλματα

Μία από τις πιο εμβληματικές οικογένειες της Χαλκίδας, η οικογένεια Μάλλιου, άφησε στο Δήμο Χαλκιδέων το πανέμορφο αυτό κτήριο που οικοδομήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Χτισμένο από πορώλιθο, το Κόκκινο Σπίτι οφείλει το όνομά του στα κοχύλια πορφύρας. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικού κτηρίου. Στο αρχοντικό αυτό βρήκε καταφύγιο κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο βασιλιάς της Σερβίας Πέτρος Καραγεώργεβιτς ο Α’, ενώ στο Β’ Παγκόσμιο αποτέλεσε Διοικητήριο των κατοχικών δυνάμεων.

Αμέσως μετά τον πόλεμο, έγιναν προσπάθειες από την οικογένεια Μάλλιου να αποκατασταθούν οι ζημιές που υπέστη το κτήριο. Τελικά, το Κόκκινο Σπίτι δωρήθηκε στο Δήμο Χαλκιδέων και σήμερα αποτελεί χώρο για καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, ενώ στεγάζει και την Εστία Γνώσης Χαλκίδας. Δεν είναι επισκέψιμο στο κοινό.

Δυστυχώς, οι εκάστοτε δημοτικές αρχές δεν φρόντισαν να αναδείξουν το Κόκκινο Σπίτι, το οποίο, όμως, παρά ότι ταλαιπωρείται από τη φθορά του χρόνου δεν παύει να αποτελεί ένα κορυφαίο τοπόσημο για τη Χαλκίδα.

Σε απόσταση αναπνοής από το Κόκκινο Σπίτι, είναι το Σπίτι με τ’ Αγάλματα, το οποίο δεσπόζει στη μικρή πλατεΐτσα, που δικαίως ονομάστηκε πλατεία Μάλλιου.

Αλλωστε, το Σπίτι με τ’ Αγάλματα χτίστηκε από την οικογένεια, επίσης στα τέλη του 19ου αιώνα (1891) και αποτέλεσε κατοικία της. Πήρε το όνομά του από τα τέσσερα αγάλματα που βρίσκονται στην κορυφή του και απεικονίζουν δύο αντρικές και δύο γυναικείες μορφές.

Το αρχοντικό πέρασε επίσης στην ιδιοκτησία του δήμου τη δεκαετία του 1980 και σήμερα στεγάζει το Λύκειο Ελληνίδων Χαλκίδας. Σε αυτό το κτήριο γεννήθηκε η μεγαλύτερη μουσική μορφή της πόλης, ο Νίκος Σκαλκώτας, και συγκεκριμένα σε ένα δωμάτιο ορόφου που είχε νοικιάσει η οικογένειά του.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια το κτήριο ταλαιπωρείται από τα γκράφιτι που ασχημαίνουν την εικόνα του.

Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»

Η Χαλκίδα απέκτησε σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο το 2016 (εγκαινιάστηκε το 2017). Βρίσκεται πολύ κοντά στον κόμβο του Αγίου Στεφάνου, στον οποίο «πέφτεις πάνω» ερχόμενος από την Υψηλή Γέφυρα.

Το πανέμορφο κτήριο των αρχών του 20ου αιώνα στέγαζε την οινοπνευματοποιία «Αρέθουσα Α.Ε.» και αποτελεί κηρυγμένο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το Μάιο του 2021 είναι επισκέψιμο (8:30 - 15:30, πλην Τρίτης) για το κοινό, καθώς ολοκληρώθηκε η μόνιμη συλλογή του με αρχαιότητες απ' όλη την Εύβοια.

Να σημειώσουμε ότι πολύ κοντά στο μουσείο (επί του κυκλικού κόμβου του Αγίου Στεφάνου) είναι και οι πηγές της Αρέθουσας. Μετά από πρόσφατες παρεμβάσεις, οι πηγές ομόρφυναν και αποτελούν μία μικρή όαση χαλάρωσης, όπου μπορείτε να καθίσετε και τα παιδιά σας να παίξουν. Εφοδιαστείτε, όμως, με τα απαραίτητα, γιατί δεν υπάρχει καντίνα ή αναψυκτήριο. 

Μία ενδιαφέρουσα ποικιλία αρχαιολογικών εκθεμάτων της Εύβοιας υπάρχει στο παλαιό αρχαιολογικό μουσείο Χαλκίδας, που βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου στο κέντρο της πόλης.

Είναι επισκέψιμο όλες τις μέρες (εκτός Τρίτης) από 8:30 το πρωί έως 3:30 το μεσημέρι. Τηλ. 22210-22402 (Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας).

Φρούριο Καράμπαμπα (Κανήθου)

και μουσείο Δυτικού Προμαχώνα

Ένα από τα χαρακτηριστικά τοπόσημα της Χαλκίδας είναι το Φρούριο Καράμπαμπα (Κανήθου) ή απλά Κάστρο, αφού το Κάστρο της Χαλκίδας κατεδαφίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το Φρούριο Καράμπαμπα χτίστηκε στο λόφο της Βοιωτικής πλευράς από τους Τούρκους το 1684, αλλά φέρει ευρωπαϊκή ταυτότητα, αφού σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo.  Αντεξε σε πολλές πολιορκίες και βρίσκεται σε στρατηγική θέση, γιατί «ελέγχει» την πόλη και το στενό του Ευρίπου.

Θα θαυμάσετε -μεταξύ άλλων- δύο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα, καθώς και το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία εντός του φρουρίου που χρονολογείται από το 1895.

Στο δυτικό προμαχώνα του φρουρίου λειτουργεί ένας πολύ όμορφος εκθεσιακός χώρος με γλυπτά της Χαλκίδας από την Παλαιοχριστιανική έως και την Οθωμανική περίοδο.

Εξω από το φρούριο, βρίσκεται ο τάφος του μεγάλου  Χαλκιδέου λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα, ο οποίος, όμως, είναι παραμελημένος. Μπορείτε να ανέβετε στο Κάστρο μέσα από τα σκαλοπάτια του Αλσυλλίου της Κανήθου. Ρωτήστε κάποιον ντόπιο να σας πει!

Το Κάστρο και το μουσείο (συλλογή γλυπτών) είναι επισκέψιμα καθημερινά (πλην Τρίτης)  από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις  3:30 το μεσημέρι. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας (22210-22.402).

Καμάρες

Μπαίνοντας στη Χαλκίδα από την Υψηλή Γέφυρα και παίρνοντας το δρόμο προς Βόρεια Εύβοια θα περάσετε κάτω από τις Καμάρες.

Οι Καμάρες αποτελούν τμήμα του Υδραγωγείου που χτίστηκε από τους Βενετούς (υποστηρίζεται και η άποψη ότι αποτελεί οθωμανικό έργο του 17ου αιώνα).

Αποτελείται από λίθινες κολώνες και συγκεκριμένα 12 καμάρες με αψίδα και τρεις χωρίς, οι οποίες συνδέονται με οξυκόρυφα τόξα. Αξίζει να τις θαυμάσετε κατά το πέρασμά σας.

Ναός Αγίας Παρασκευής

Αξίζει να κάνετε τη βόλτα σας στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, η οποία έχει το δικό της χρώμα και αποπνέει λίγη από την αύρα της παλιάς Χαλκίδας.

Εκεί βρίσκεται η πολιούχος της πόλης, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Είναι χτισμένη σε σημείο, όπου προϋπήρχε παλαιοχριστιανικός βυζαντινός ναός κατασκευασμένος περί τις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ. Από το ναό αυτό σώζονται κάποια μόνο τμήματα κιόνων και κιονόκρανα.

Ο ναός, που έχει έντονα γοτθικά στοιχεία, υπέστη πιθανότατα καταστροφές από τους Φράγκους, ενώ μετά την κατάκτηση της Εύβοιας από τους Οθωμανούς (1470) μετατράπηκε σε τζαμί.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, έγινε ξανά τόπος χριστιανικής λατρείας και αφιερώθηκε στην Αγία Παρασκευή. Να σημειώσουμε ότι ο σεισμός του 1853 επέφερε μεγάλες καταστροφές στο ναό και τότε ανακατασκευάστηκε η πρόσοψή του, αλλά και το εσωτερικό του. Νέες ζημιές προκάλεσε ο σεισμός του 1894.

Η Αγία Παρασκευή έχει τη μορφή τρίκλιτης βασιλικής με μήκος 37,5 μέτρα, πλάτος 20,5 μ. και ύψος 18 μ. Το εσωτερικό της είναι πολύ ενδιαφέρον, περισσότερο κι από την εξωτερική της όψη.

Κι αυτό γιατί έχει ξύλινη στέγη και μία εντυπωσιακή κεντρική αψίδα, που αποτελείται από ένα διπλό τόξο, 5,5 μέτρα ύψος, διακοσμημένο με δύο ομόκεντρες ανάγλυφες λωρίδες. Να σημειώσουμε ότι το 2021 εγκρίθηκε κονδύλι ύψους 4,8 εκατ. ευρώ για εργασίες ευρείας κλίμακας στο ναό.

Οικία Βαΐλου - Αρχοντικό οδού Παίδων - Τζαμί Εμίρ Ζαδέ

Ακριβώς απέναντι από το ναό της Αγίας Παρασκευής στέκεται αγέρωχη η «Οικία Βαΐλου», η οποία αποτέλεσε έδρα του Ενετού διοικητή της Χαλκίδας και περιλαμβάνει οικοδομικά στοιχεία από τρεις περιόδους (ενετική, οθωμανική και νεοελληνική).

Η νότια πτέρυγα του ισογείου ανάγεται στην Ενετική περίοδο και αποτελεί τυπικό δείγμα της αρχιτεκτονικής της εποχής. Τα ξύλινα στοιχεία παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω των περίτεχνων κατασκευών.

Η οροφή του ισογείου χρονολογείται στο 1340 περίπου, ενώ αυτή του ορόφου φέρει μεγάλες ομοιότητες με την ξύλινη οροφή του ναού της Αγίας Παρασκευής.

Κατά την Τουρκοκρατία χρησιμοποιήθηκε ως σπίτι και εσωτερικά υπέστη έντονες παρεμβάσεις. Η κλειστή αυλή στη βόρεια πτέρυγα του ισογείου, τα δύο εγκάρσια τόξα, το πηγάδι στην κεντρική πτέρυγα και η κατάτμηση σε υπόγεια στη νότια πτέρυγα θεωρούνται μερικές από αυτές τις αλλαγές.

Κατά τον 19ο αιώνα, το κτήριο απέκτησε νεοκλασική μορφή με παρεμβάσεις που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των ενοίκων της. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας, η οικία είναι επισκέψιμη κάθε Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή από 10 το πρωί έως 4 το μεσημέρι (τηλ. Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας 22210-22402).

Το δεύτερο αξιοθέατο που βρίσκεται στη γειτονιά της Αγίας Παρασκευής (ή αλλιώς στο ιστορικό Κάστρο της Χαλκίδας) είναι το Αρχοντικό της Οδού Παίδων.

Δυστυχώς πρόκειται για κτήριο που μαραζώνει και δεν είναι επισκέψιμο, αλλά αντικρίζοντάς το απ' έξω καταλαβαίνεις γιατί οι Χαλκιδέοι πιέζουν επί χρόνια για την αποκατάστασή του.

Το αρχοντικό αποτελεί κλασικό δείγμα της λαϊκής μας αρχιτεκτονικής και μας έρχεται από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Εικάζεται ότι χτίστηκε στο πρώτο μισό του 18ου αιώνα. Ως ιδιοκτήτης του τη δεκαετία του 1840 φέρεται ένας Τούρκος ονόματι Δερβίσαγας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα μετατράπηκε σε ξενοδοχείο, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο λειτούργησε ως φυλακή γυναικών και αργότερα στεγάστηκε εκεί το "Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Χαλκίδας". Από το 1977 βρίσκεται στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και δυστυχώς ερημώνει χρόνο με το χρόνο.

Το τρίτο αξιοθέατο της συνοικίας ανήκει επίσης στην οθωμανική περίοδο της Χαλκίδας και είναι το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ. Βρίσκεται στην πλατεία Τζαμιού (πήρε το όνομά της από το τέμενος) και χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα.

Η ονομασία του σημαίνει το τέμενος του γιου του εμίρη (εμίρ=εμίρης, ζαδέ=γιος). Σώζεται σχεδόν ακέραιο, αλλά έχουν καθαιρεθεί ο μιναρές και το προστώο. Είναι χτισμένο με τον αρχιτεκτονικό τύπο του μονότρουλου τεμένους, που συναντάται σε πολλά τζαμιά του ελλαδικού χώρου.

Όταν η Χαλκίδα απελευθερώθηκε από τους Τούρκους, μετατράπηκε σε στρατώνα και το 1937 κηρύχθηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Αξίζει, πάντως, να θαυμάσετε την επιβλητική κρήνη του Χαλίλ, που βρίσκεται στον περίβολο του τζαμιού και χρονολογείται από το 1655. Πρόκειται για μία από τις 19 δημόσιες κρήνες που κατασκευάστηκαν κατά την οθωμανική περίοδο και είναι διακοσμημένη με περίτεχνα ανάγλυφα της αραβικής τέχνης.

Στο τζαμί φιλοξενείται η συλλογή χαρακτικών του Ιωάννη Καράκωστα. Είναι επισκέψιμο κάθε Πέμπτη, Σάββατο και Κυριακή από 10 το πρωί έως 4 το μεσημέρι (τηλ. 22210-22.402).

Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας

Το Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας βρίσκεται επίσης στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής. Συνιστά το μόνο σωζόμενο τμήμα του Κάστρου της Χαλκίδας ή Negroponte, όπως το έλεγαν οι Φράγκοι.

Ως γνωστόν, η οχύρωση της Χαλκίδας κατεδαφίστηκε και έτσι το μόνο κάστρο που έχει απομείνει είναι αυτό του Καράμπαμπα (Κανήθου).

Το λαογραφικό μουσείο της πόλης είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες. Η πρώτη είναι η ενδυματολογική και περιέχει παραδοσιακές φορεσιές από την Εύβοια και τη Σκύρο, καθώς και υφαντά, κεντήματα κλπ.

Στη δεύτερη ενότητα, συναντούμε εκθέματα που αναφέρονται στη Χαλκίδα του 20ου αιώνα. Πρόκειται για είδη που ανήκαν σε αστικές οικογένειες, αλλά και μηχανήματα που μας εξοικειώνουν με επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα της τυπογραφίας ή της ξυλουργικής.

Το τρίτο μέρος του μουσείου αναβιώνει ένα αγροτικό σπίτι και μπορείτε να θαυμάσετε εργαλεία, σκεύη και πολλά άλλα. 

Το Μουσείο διαχειρίζεται η Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών και είναι ανοιχτό κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από 9 το πρωί έως 3 το μεσημέρι (τηλ. 22210-21.817).

Μονή Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ

Μία από τις μονές που αξίζει να επισκεφθείτε στο Δήμο Χαλκιδέων είναι σίγουρα αυτή του Αγίου Γεωργίου ΑΡΜΑ, που βρίσκεται στα Φύλλα (περίπου 40 λεπτά με το αυτοκίνητο από τη Χαλκίδα).

Η μονή είναι χτισμένη μέσα σε μία πευκόφυτη περιοχή και αποτελεί καταφύγιο γαλήνης για όσους την επισκέπτονται.  Για την ημερομηνία ίδρυσης της μονής υπάρχουν διάφορες απόψεις.

Υποστηρίζεται το 1141 μ.Χ., αλλά εντός της μονής υπάρχει η επιγραφή ΖΡΜΕ=7145 από κτίσεως κόσμου, δηλαδή το 1637 μ.Χ. Είναι πολύ πιθανό η ονομασία ΑΡΜΑ να αποτελεί ηχητική παράφραση της ημερομηνίας ΖΡΜΕ, αν και υποστηρίζεται ότι το 1637 αγιογραφήθηκε ο νάρθηκας, που αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη στον κυρίως ναό.

Από τα κτίσματα έχει σωθεί μόνο το καθολικό. Ο ναός ανήκει στην κατηγορία των σταυροειδών μετά τρούλου και με σύνθετους τετρακίονες.

Ο εφημέριος αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Παπαθανασίου κάνει μία εξαιρετική δουλειά στη διατήρηση και ανάδειξη της μονής. Τηλ. 22210-50.777.

Κάστρο των Φύλλων (Κάστρο του Λικάριο ή Καστέλλι)

Πάνω από χωριό Φύλλα στη δημοτική ενότητα Ληλαντίων δεσπόζει το Κάστρο του Λικάριο ή απλά Καστέλλι, το οποίο προσφέρει άπλετη θέα στο Ληλάντιο Πεδίο.

Η ιστορία του κάστρου είναι συνδεδεμένη με τον θρυλικό ιππότη Λικάριο, το μύθο του οποίου αξίζει να διαβάσετε. Ο Γενοβέζος Λικάριο με καταγωγή από την Κάρυστο έδρασε τον 13ο αιώνα. Εμενε στην αυλή του ηγεμόνα Guiberto Dalle Carceri στη Χαλκίδα και ερωτεύτηκε την Φελίζα, η οποία ήταν προστατευμένη της οικογένειας.

Αυτό θεωρείτο σκάνδαλο για την εποχή, αλλά ο Λικάριο παντρεύτηκε την αγαπημένη του και έγινε δέκτης ταπεινωτικών σχολίων. Ετσι, επέστρεψε στη γενέτειρά του, την Κάρυστο, απ’ όπου και οργάνωσε την εκδίκησή του.

Ηρθε σε συνεννόηση με τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Μιχαήλ Η’ τον Παλαιολόγο και υποσχέθηκε να καταλάβει για λογαριασμό του όλα τα κάστρα της Εύβοιας από τους Φράγκους. Οργάνωσε στρατό και ξεκίνησε τις επιδρομές του, ενώ στα χέρια του έπεσε και το περίφημο Castello Rosso της Καρύστου.

Οι επιτυχίες του Λικάριο ανταμείφθηκαν από τους Βυζαντινούς, αλλά ο ιππότης πήρε τη μεγαλύτερη ικανοποίηση βλέποντας τον Guiberto Dalle Carceri να θανατώνεται στην Πόλη από τους στρατιώτες του Παλαιολόγου.

Στη συνέχεια, ο Λικάριο εγκαταστάθηκε στο Κάστρο των Φύλλων, γι’ αυτό και φέρει το όνομά του. Δεν γνωρίζουμε πώς πέθανε, αλλά εικάζεται (και εδώ πρόκειται για μια τραγική ειρωνεία) ότι τον δηλητηρίασε η αγαπημένη του.

Το Κάστρο καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό από τους Τούρκους και μέχρι σήμερα γίνονται προσπάθειες για να αναστηλωθεί. Σώζεται πάντως μέρος του τοίχους και εσωτερικά κάποια τμήματά του.

Πύργος του Βασιλικού

Το ενλόγω αξιοθέατο βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Φύλλα στο Βασιλικό. Πρόκειται για έναν τετράγωνο πύργο, από τους μεγαλύτερους στην Εύβοια, με διαστάσεις 8Χ8 μέτρα περίπου.

Η χρονολογία κατασκευής του ανάγεται στα τέλη του 14ου αιώνα, δηλαδή κατά την Ενετική περίοδο της Χαλκίδας.

Ο πύργος ήταν διαρθρωμένος σε τρία επίπεδα, τα οποία, όμως, καταστράφηκαν, όπως και η στέγη του. Σε εργασίες ανακατασκευής που έγιναν, στερεώθηκαν οι τοίχοι, αποκαταστάθηκαν τα επίπεδα με την κατασκευή ξύλινων δαπέδων, ενώ τοποθετήθηκε και μία απλή στέγη.

Επιπλέον, έγιναν και άλλες εργασίες για να μπορεί ο πύργος να είναι επισκέψιμος, ενώ συντηρήθηκαν και κατασκευές που εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των άλλοτε ενοίκων του. Το Κάστρο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (τηλ. 22210-22402).

Αρχαιολογικός χώρος Αυλιδείας Αρτέμιδας

Ενας αρχαιολογικός τόπος με τεράστιο ιστορικό ενδιαφέρον εκτείνεται πάνω από τους κόλπους του Μικρού και Μεγάλου Βαθέος στην Αυλίδα. 

Σε αυτό το σημείο -σύμφωνα με το μύθο- θυσιάστηκε η Ιφιγένεια πριν αναχωρήσουν τα καράβια των Αχαιών για την Τροία. Εκεί, βρέθηκε και το ιερό της Αρτέμιδος, αφού ο χώρος ήταν αφιερωμένος στην αρχαία θεά του κυνηγιού.

Στον αρχαιολογικό χώρο υπάρχουν διάσπαρτα κάποια ευρήματα από παλαιότερες ανασκαφές. Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα κάτω από τη γη, τα οποία περιμένουν την αρχαιολογική σκαπάνη για να δουν το φως του ήλιου.

Ξενάγηση γίνεται μόνο κατόπιν συνεννόησης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (22210-22402). 

 


 Τουριστικός οδηγός: 
Λεζάντα:  Αξιοθέατα


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό

ΧΑΛΚΙΔΑ: Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό
Κεντρική Εύβοια
[04/08/2022 - 19:15]

Δεν υπάρχει γούστο που δεν ικανοποιείται από το ρεπορτάζ μας. ...περισσότερα

ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΓΥΜΝΟ-ΣΕΤΑ: Ονειρική απόδραση στη φύση του Δήμου Ερέτριας

ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΓΥΜΝΟ-ΣΕΤΑ: Ονειρική απόδραση στη φύση του Δήμου Ερέτριας
Κεντρική Εύβοια
[04/08/2022 - 10:35]

Επισκεφθήκαμε τα ορεινά χωριουδάκια της κεντρικής Εύβοιας και σας τα παρουσιάζουμε.... ...περισσότερα

ΧΑΛΚΙΔΑ-ΑΛΥΚΕΣ-ΛΕΥΚΑΝΤΙ: Πού θα πιείτε καφέ και ποτό

ΧΑΛΚΙΔΑ-ΑΛΥΚΕΣ-ΛΕΥΚΑΝΤΙ: Πού θα πιείτε καφέ και ποτό
Κεντρική Εύβοια
[02/08/2022 - 09:17]

Εχουμε φτιάξει ένα πολύ πλούσιο αφιέρωμα για όλους εσάς! ...περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα ... διαμαντάκια της Χαλκίδας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα ... διαμαντάκια της Χαλκίδας
Κεντρική Εύβοια
[30/07/2022 - 10:01]

Τα βρήκαμε και σας τα παρουσιάζουμε! ...περισσότερα

ΑΥΛΙΔΑ: Δεν είναι θυσία, είναι ...αμαρτία να μην την επισκεφθείς!

ΑΥΛΙΔΑ: Δεν είναι θυσία, είναι ...αμαρτία να μην την επισκεφθείς!
Κεντρική Εύβοια
[29/07/2022 - 20:22]

Διάβασε για ποιους λόγους πρέπει να πας οπωσδήποτε ...περισσότερα

Επιλεγμένες παραλίες στο Δήμο Ερέτριας

Επιλεγμένες παραλίες στο Δήμο Ερέτριας
Κεντρική Εύβοια
[29/07/2022 - 10:13]Καθαρές παραλίες, οργανωμένες ή μη, περιμένουν να τις επισκεφθείτε. ...περισσότερα

Οι καλύτερες παραλίες στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων

Οι καλύτερες παραλίες στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων
Κεντρική Εύβοια
[27/07/2022 - 14:50]Θα εκπλαγείτε από τη φυσική ομορφιά των παραλιών! ...περισσότερα

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΟΥ- ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ: Είναι αξεπέραστη η άγρια ομορφιά τους!

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΟΥ- ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ: Είναι αξεπέραστη η άγρια ομορφιά τους!
Κεντρική Εύβοια
[20/07/2022 - 19:03]

Δυο περιοχές που ...αλλάζουν πίστα στις διακοπές σου.  ...περισσότερα