Κεντρική Εύβοια

Οι καλύτερες παραλίες στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων

27 Ιουλίου 2022, 14:50
Θα εκπλαγείτε από τη φυσική ομορφιά των παραλιών!

Είτε πιο απόμερες είτε μία ...ανάσα από την πρωτεύουσα του δήμου, τα Ψαχνά, οι παραλίες του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων διαθέτουν φυσική ομορφιά και θα σας καταπλήξουν. Ας γνωρίσουμε τις κυριότερες από κοντά... 

Παραλίες από την πλευρά του Αιγαίου

Βύθουρη

Η Βύθουρη είναι μια εντυπωσιακή παραλία που βρίσκεται στο ανατολικό μέρος της Δίρφυς και βρέχεται από το Αιγαίο (είναι ακριβώς εδώ).

Εχει μικρό μήκος, πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά και η άγρια ομορφιά των τεράστιων βράχων, σε συνδυασμό με ένα παλιό ναυάγιο από δουλεμπορικό σκάφος, την κάνουν μοναδική για τον επισκέπτη.

Στην παραλία, αλλά και στον βυθό, υπάρχουν μικρά βότσαλα και χοντρή μαύρη άμμος, που δημιουργούν ένα μοναδικό τοπίο. Λόγω των βράχων και της ιδιόμορφης θέσης της παραλίας, ο ήλιος τη φωτίζει μόνο για 6 ώρες το καλοκαίρι.

Υπάρχουν δύο εναλλακτικές διαδρομές προς τη Βύθουρη:

Η πρώτη με εκκίνηση από τη Χαλκίδα είναι  53 χιλιόμετρα και διάρκεια περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Από Αρτάκη, κατευθύνεστε προς Στενή και πριν τους Καθενούς, πηγαίνετε αριστερά προς Πάλιουρα.

Φτάνετε στον Αγιο Αθανάσιο και διανύετε 17 περίπου χιλιόμετρα μέσα από μια ξεχωριστή διαδρομή με πανέμορφες γκριζοπράσινες αποχρώσεις για να καταλήξετε στη Γλυφάδα (Τσέργες). Από εκεί, μέσα από μια απολαυστική πορεία 8 περίπου χιλιόμετρων  φτάνετε στον προορισμό μας.

Η δεύτερη διαδρομή με εκκίνηση από τα Ψαχνά απέχει περίπου 31 χιλιόμετρα και είναι διάρκειας περίπου 50 λεπτών. Ακολουθείτε το δρόμο προς Τριάδα και Πάλιουρα με κατεύθυνση προς Άγιο Αθανάσιο- Γλυφάδα- Βύθουρη. Φτάνοντας προς την παραλία, ο δρόμος γίνεται σχετικά δύσβατος και για λίγα χιλιόμετρα χωματόδρομος.

Θα πρέπει να είστε εφοδιασμένοι από πριν με όλα τα απαραίτητα, γιατί δεν υπάρχει κάποιος χώρος εστίασης στην παραλία και το κοντινότερο χωριό είναι η Γλυφάδα.

Πετάλη

Η Πετάλη είναι μαζί με τη Βύθουρη τα δύο "διαμάντια" του δήμου. Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Εύβοιας, πίσω από το όρος Δίρφυς, κοντά στον οικισμό της Γλυφάδας (Τσέργες) και βρέχεται από το Αιγαίο (ακριβές στίγμα εδώ).

Η πρόσβαση γίνεται από δύο διαδρομές. Από Χαλκίδα- Αρτάκη- Καθενούς-Πάλιουρα- Άγιο Αθανάσιο- Γλυφάδα- Παραλία Πετάλη σε περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά (50 χιλιόμετρα).

Επιπλέον, από Ψαχνά προς Τριάδα - Πάλιουρα - Άγιο Αθανάσιο - Γλυφάδα - Παραλία Πετάλη, η οποία είναι μία διαδρομής μήκους 40 περίπου χιλιομέτρων και διάρκειας γύρω στη 1 ώρα και 15 λεπτά.

Και οι δύο διαδρομές έχουν ένα αρκετά μεγάλο χωμάτινο τμήμα δρόμου που βρίσκεται σε καλή κατάσταση.

Πρόκειται για παραλία με άγρια ομορφιά, άμμο και μικρό βότσαλο και έναν χαρακτηριστικό βράχο στη μέση της. Είναι αρκετά πλατιά και η διαδρομή για την πρόσβαση της είναι εντυπωσιακή.

Υπάρχουν ντουζιέρες και φυσικοί χώροι σκίασης, αλλά να έχετε μαζί σας νερό, καφέ, φαγητό κλπ.

Λιμνιώνας

Η παραλία του Λιμνιώνα βρίσκεται επίσης στην ανατολική Εύβοια και είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλαζ που βρέχονται από το Αιγαίο (το γεωγραφικό της στίγμα εδώ). Οριοθετείται από τις πλαγιές του βουνού δημιουργώντας έναν μεγάλο κόλπο που χωρίζεται από έναν επιβλητικό βράχο σε δύο παραλίες.

Στην παραλία, αλλά και στο βυθό, υπάρχουν άμμος και ψιλό μαύρο βότσαλο. Η θάλασσα είναι αρκετά βαθιά με πεντακάθαρα νερά.

Ο Λιμνιώνας απέχει 48 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, δηλαδή περίπου 1 ώρα. Υπάρχουν δύο διαδρομές με την πρώτη από Χαλκίδα προς Αρτάκη-Ψαχνά Κοντοδεσπότι, που καταλήγει στο χωριό Αγία Σοφία μόλις 4 χιλιόμετρα από την παραλία.

Από Ψαχνά η απόσταση είναι 32 χιλιόμετρα (περίπου 45 λεπτά). Χαρακτηριστικό της διαδρομής είναι οι πολλές στροφές μέσα σε ένα πανέμορφο ορεινό τοπίο με πεύκα και έλατα που θυμίζει αλπική εικόνα. Διαθέτει διαμορφωμένο πάρκινγκ για οχήματα, αποδυτήρια και ντους.

Ο Λιμνιώνας αποτελεί λιμάνι για ψαροκάικα και οι ταβέρνες πάνω από την παραλία έχουν συνήθως φρέσκο ψάρι. Στον ευρύτερο χώρο βρίσκουμε ενοικιαζόμενα δωμάτια, χώρους εστίασης, καφετέριες, beach bar και μικρά καφενεδάκια. Η παραλία είναι προσβάσιμη σε άτομα ΑμεΑ.

Χιλιαδού

Τελευταία από τις ανατολικές παραλίες, αλλά πρώτη στις προτιμήσεις του κοινού! Είναι διάσημη σε όλη την Ελλάδα και φυσικά μιλάμε για την παραλία της Χιλιαδούςπου βρίσκεται στην κεντρική Εύβοια και αντικρίζει το Αιγαίο πέλαγος.

Τα παλαιότερα χρόνια η Χιλιαδού ήταν ορμητήριο πειρατών, ενώ η ονομασία της προέρχεται από το ομώνυμο εκκλησάκι της Παναγίας της Χιλιαδούς. Είναι μια ανοιχτή, μεγάλη παραλία με βότσαλο και άμμο που αγγίζει τους πρόποδες του βουνού της Δίρφυς.

Τα πολλά βράχια, που χωρίζουν την ακτή σε μικρότερες παραλίες, δίνουν τη δυνατότητα για αναρρίχηση σε πολλούς αθλητές.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη μοναδική χλωρίδα από πλατάνια, καστανιές και φτέρες που βρίσκονται περιφερειακά της παραλίας και τη χαρακτηριστική πυκνή βλάστηση γύρω από το μικρό ποτάμι που καταλήγει στη θάλασσα.

Στο βόρειο άκρο της παραλίας υπάρχει ένας μικρός κολπίσκος, γνωστός ως “παραλία των γυμνιστών”. 

Έχει πρόσβαση από δύο διαδρομές: Για την πρώτη, με εκκίνηση από Χαλκίδα μπορείτε να ακολουθήσετε το δρόμο προς Αρτάκη - Βατώντα - Καθενοί - Στενή, Στρόπωνες - Λάμαρη - Παραλία Χιλιαδούς. Πρόκειται για διαδρομή 60 χιλιομέτρων από Χαλκίδα (1 ώρα και 20 λεπτά περίπου).

Η δεύτερη διαδρομή με εκκίνηση από τα Ψαχνά διασχίζει τα χωριά Τριάδα Πάλιουρα - Καθενούς - Στρόπωνες και Λάμαρη μέχρι την παραλία (51 χιλιόμετρα, 1 ώρα και 10 λεπτά).

Αν και απαγορεύεται το ελεύθερο κάμπινγκ, η παραλία είναι πόλος έλξης παραθεριστών. Σε όλο το μήκος της είναι τοποθετημένες υπαίθριες ντουζιέρες.

Υπάρχουν ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, ξενοδοχεία και χώροι εστίασης, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τοπικές συνταγές σε συνδυασμό με την ομορφιά του τοπίου. Η παραλία είναι προσβάσιμη σε ΑμεΑ.

Παραλίες από την πλευρά του Ευβοϊκού

Δάφνη

Η παραλία της Δάφνης βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού Νεροτριβιά, που απέχει τρία χιλιόμετρα από τον οικισμό της Δάφνης (δηλαδή εδώ). Η μοναδική αυτή παραλία συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Τόσο στην ακτή, όσο και στο βυθό υπάρχουν βότσαλα και πέτρες, ενώ τα νερά είναι κρυστάλλινα από τις πολλές πηγές που καταλήγουν στη θάλασσα, οι οποίες πηγάζουν από το όρος Καντήλι, που βρίσκεται πάνω ακριβώς από την παραλία.

Στην παραλία μπορούμε να φτάσουμε από τη διαδρομή Χαλκίδα - Αρτάκη-Καστέλλα- Πολιτικά- Νεροτριβιά- Παραλία Δάφνης. Ουσιαστικά απέχει από τη Χαλκίδα 34 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου 40 λεπτά.

Φτάνοντας συναντάτε την πρώτη παραλία, η οποία είναι οργανωμένη. Ακολουθώντας το δρόμο, και σε μικρή απόσταση φτάνετε στη δεύτερη παραλία της Δάφνης που δεν είναι οργανωμένη και διαθέτει πιο άγρια ομορφιά (φωτό κάτω).

Παραλία Πολιτικών

Η παραλία των Πολιτικών βρίσκεται στο Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο (ακριβώς εδώ) και διαθέτει λιμάνι για αλιευτικά σκάφη. Κυρίαρχο στοιχείο της παραλίας είναι το βότσαλο, αλλά υπάρχουν και σημεία με άμμο και μικρές πέτρες.

Απέχει από τη Χαλκίδα 24 χιλιόμετρα (30 λεπτά περίπου) και από τα Ψαχνά μόλις 10 χιλιόμετρα, δηλαδή 15 λεπτά απόσταση. Η διαδρομή που ακολουθείτε είναι μέσω Αρτάκης και Καστέλλας.

Σε όλο το μήκος της παραλίας, υπάρχουν καφετέριες, ουζερί, πιτσαρίες, περίπτερα, ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή έχει αναπτύξει αξιόλογη τουριστική κίνηση.

Η παραλία διαθέτει οργανωμένα κάμπινγκ, ενώ κατά μήκος της υπάρχουν ομπρέλες, ντουζιέρες και αλλαξιέρες-καμπίνες. Η πλαζ είναι προσβάσιμη σε ΑμεΑ.

Θεοτόκος - Λιμενάρι - Κακοπέρατο

Κοντά στην παραλία των Πολιτικών βρίσκονται οι -μέχρι πρότινος άγνωστες- παραλίες του Κακοπέρατου, του Λιμεναρίου (φωτό κάτω) και της Θεοτόκου (φωτό πάνω), που ξεχωρίζουν για τα πεντακάθαρα νερά τους.

Τα τελευταία χρόνια αποτελούν πόλο έλξης πολλών τουριστών. Η πρόσβαση γίνεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου.

Φωτογραφική Ομάδα: Νίκος Παπαθανασίου – Άννα Ρέτσα Πηγή κειμένων: Καρατζάς Ν., Μαντζώρου Ι., Τσίρης Α., Καραγκούνη Ν.,Τουριστικός – Ιστορικός  - Ενημερωτικός Οδηγός Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων. Τουριστικός οδηγός: 
Λεζάντα:  Ωρα για μπανάκι!


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό

ΧΑΛΚΙΔΑ: Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό
Κεντρική Εύβοια
[04/08/2022 - 19:15]

Δεν υπάρχει γούστο που δεν ικανοποιείται από το ρεπορτάζ μας. ...περισσότερα

ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΓΥΜΝΟ-ΣΕΤΑ: Ονειρική απόδραση στη φύση του Δήμου Ερέτριας

ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΓΥΜΝΟ-ΣΕΤΑ: Ονειρική απόδραση στη φύση του Δήμου Ερέτριας
Κεντρική Εύβοια
[04/08/2022 - 10:35]

Επισκεφθήκαμε τα ορεινά χωριουδάκια της κεντρικής Εύβοιας και σας τα παρουσιάζουμε.... ...περισσότερα

ΧΑΛΚΙΔΑ-ΑΛΥΚΕΣ-ΛΕΥΚΑΝΤΙ: Πού θα πιείτε καφέ και ποτό

ΧΑΛΚΙΔΑ-ΑΛΥΚΕΣ-ΛΕΥΚΑΝΤΙ: Πού θα πιείτε καφέ και ποτό
Κεντρική Εύβοια
[02/08/2022 - 09:17]

Εχουμε φτιάξει ένα πολύ πλούσιο αφιέρωμα για όλους εσάς! ...περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα ... διαμαντάκια της Χαλκίδας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα ... διαμαντάκια της Χαλκίδας
Κεντρική Εύβοια
[30/07/2022 - 10:01]

Τα βρήκαμε και σας τα παρουσιάζουμε! ...περισσότερα

ΑΥΛΙΔΑ: Δεν είναι θυσία, είναι ...αμαρτία να μην την επισκεφθείς!

ΑΥΛΙΔΑ: Δεν είναι θυσία, είναι ...αμαρτία να μην την επισκεφθείς!
Κεντρική Εύβοια
[29/07/2022 - 20:22]

Διάβασε για ποιους λόγους πρέπει να πας οπωσδήποτε ...περισσότερα

Επιλεγμένες παραλίες στο Δήμο Ερέτριας

Επιλεγμένες παραλίες στο Δήμο Ερέτριας
Κεντρική Εύβοια
[29/07/2022 - 10:13]Καθαρές παραλίες, οργανωμένες ή μη, περιμένουν να τις επισκεφθείτε. ...περισσότερα

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΟΥ- ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ: Είναι αξεπέραστη η άγρια ομορφιά τους!

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΟΥ- ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ: Είναι αξεπέραστη η άγρια ομορφιά τους!
Κεντρική Εύβοια
[20/07/2022 - 19:03]

Δυο περιοχές που ...αλλάζουν πίστα στις διακοπές σου.  ...περισσότερα