Βόρεια Εύβοια

Σημαντικά αξιοθέατα στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας

23 Ιουνίου 2022, 12:52
Ο Οσιος Ιωάννης ο Ρώσος και πολλά ακόμη μνημεία και όμορφες διαδρομές!

*Το παρόν αφιέρωμα για τη στήριξη της πυρόπληκτής Βόρειας Εύβοιας υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των εταιρειών "ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ", "AKFA", "Αρτος και Ζύμη Αλιμπινίσης" και "Club Med Gregolimano".

Δεκάδες μνημεία, μοναδικές περιοχές φυσικού κάλλους και πολλά ακόμη μπορείτε να θαυμάσετε στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Αννας, ο οποίος είναι από τους πιο δημοφιλείς για καλοκαιρινό τουρισμό.

Φυσικά, ξεχωρίζει από τα αξιοθέατα ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, που δέχεται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Πάμε, όμως, να τα δούμε όλα με τη σειρά.

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος, Προκόπι 

Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου βρίσκεται στο Προκόπι (δες εδώ το στίγμα του) και είναι αφιερωμένος στον ομώνυμο άγιο.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα ολόκληρου του Ελληνισμού και είναι τεράστιος ο αριθμός προσκυνητών, που επισκέπτεται το ιερό λείψανο του αγίου.

Ο Άγιος Ιωάννης θαυματουργεί από τα πρώτα χρόνια μετά το θάνατό του το 1730 στη Μικρά Ασία. Υπάρχουν μαρτυρίες για πολλά θαύματα, όπως παράλυτοι  που περπάτησαν, τυφλοί που βρήκαν το φως τους και ασθενείς που θεραπεύτηκαν από ανίατες αρρώστιες.

Το λείψανο του αγίου μεταφέρθηκε στην Εύβοια το 1925 κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών (αμέσως μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή) από τους Ελληνες που ζούσαν στο Προκόπι της Μικράς Ασίας.

Ο ναός άρχισε να χτίζεται το 1930 και ολοκληρώθηκε μετά από μεγάλες προσπάθειες το 1951. Το σκήνωμα του αγίου μεταφέρθηκε εκεί από το ναό των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του χωριού.

Η κοσμοσυρροή στον ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου γιγαντώνεται κατά την ημέρα μνήμης του, στις 27 Μαΐου, οπότε και τελείται μεγαλοπρεπής λιτάνευση του σκηνώματος.

Δίπλα στο ναό λειτουργεί και ξενώνας για τους προσκυνητές. Τηλέφωνο: 22270-41462 (εσωτ. 2).

Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού, Προκόπι

Εγκαινιάστηκε το 2018 και αποτελεί το νεότερο αξιοθέατο του Προκοπίου. Στεγάζεται στο χώρο που χρησιμοποιούνταν επί χρόνια ως ξενώνας των προσκυνητών (δηλαδή εδώ).

Στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού μπορείτε να θαυμάσετε κειμήλια και καθημερινά αντικείμενα, που με πολύ κόπο έφεραν μαζί τους οι Προκοπιείς από τη Μικρά Ασία μαζί φυσικά με το λείψανο του Οσίου Ιωάννη.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22270-41.462 (εσωτ. 4).

Μουσείο Δάσους Προκοπίου

Ένα μουσείο που είναι αφιερωμένο στο πλούσιο δάσος του Προκοπίου, αλλά και στην οικονομική δραστηριότητα που αναπτύχθηκε επ' αυτού. Φιλοξενείται σε ένα ξύλινο σπίτι που κατασκευάστηκε το 2002, δίπλα από το Δημοτικό σχολείο Προκοπίου (βρίσκεται εδώ).

H έκθεση του μουσείου είναι επικεντρωμένη στον άνθρωπο και στη σχέση του με το δάσος και τα προϊόντα του. Ο ρητινοπαραγωγός, ο μελισσοκόμος, ο καρβουνοπαραγωγός, ο ξυλογλύπτης, ο ναυπηγός, ο βαρελάς δείχνουν πώς μετατρέπουν τη ζωή του δάσους σε τέχνη και συναίσθημα, αλλά και πώς αυτό χρησιμοποιείται για την επιβίωσή τους.

Επίσης στο μουσείο παρουσιάζονται η χλωρίδα και η πανίδα του δάσους, αλλά και τρόποι για την ορθή διαχείρισή του. Τηλέφωνο: 22270 - 41.161

Πλατανόδασος Κηρέα

Ιδανική επιλογή για τους λάτρεις της φύσης είναι η πεζοπορία στο συναρπαστικό δάσος από τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια, που σχηματίζεται κατά μήκος του ποταμού Κηρέα, στη βόρεια Εύβοια, κοντά στο χωριό Προκόπι (βρίσκεται εδώ).

Ανάμεσα στα πανύψηλα δέντρα θα βρείτε ξύλινα μικρά γεφύρια, μικρά ξωκλήσια, δύο παλιούς νερόμυλους και ξέφωτα που είναι ό,τι πρέπει για ξεκούραση και πικ νικ.

Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης

Το Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 1993. Στεγάζεται σε αρχοντικό που κτίστηκε περί το 1880 (εδώ το στίγμα του στο χάρτη) και δωρήθηκε από την Αικατερίνη Ευαγγελινού Φλώκου στο δήμο για να φιλοξενήσει λαογραφικό μουσείο.

Στόχος του μουσείου είναι να αναδείξει τα πλούσια λαογραφικά στοιχεία της Λίμνης, με έμφαση και στα ναυτικά βιώματα της πόλης.

Στον προθάλαμο συναντάτε πορτραίτα γνωστών Λιμνιωτών, μεταξύ των οποίων ο πρωτοκαπετάνιος της Επανάστασης Αγγελής Γοβιός, αλλά και ο συγγραφέας Νίκος Τσιφόρος.

Στο ισόγειο φιλοξενείται η αρχαιολογική συλλογή, που περιλαμβάνει νομίσματα, αγγεία, αρχιτεκτονικά μέλη, επιγραφές και ψηφιδωτά από την ευρύτερη περιοχή της Λίμνης.

Οι υπόλοιπες εκθέσεις μεταφέρουν τον επισκέπτη στα δωμάτια ενός τυπικού παραδοσιακού σπιτιού ζωντανεύοντας την καθημερινή ζωή, τις συνήθειες και την ατμόσφαιρα παλαιότερων εποχών (αργαλειός, παραδοσιακές φορεσιές, αντικείμενα, αλλά και στοιχεία που έφεραν οι πρόσφυγες το 1922).

Τηλέφωνο επικοινωνίας 22270-31.603

Μονή Γαλατάκη, Λίμνη

Η Μονή Γαλατάκη βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λίμνη (ακριβώς εδώ), σε μία τοποθεσία 200 μέτρων υψόμετρο που χαρίζει απίστευτη θέα.

Η μονή είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και γιορτάζει τόσο στην επίσημη γιορτή του Αγίου (6 Δεκεμβρίου), όσο και την 20η Μαΐου, επέτειο της ανακομιδής των λειψάνων του.

Όσον αφορά στην ονομασία της, η επικρατέστερη εκδοχή λέει ότι προέρχεται από έναν πλοίαρχο που καταγόταν από το Γαλατά της Κωνσταντινούπολης. Κατά το 10ο αιώνα, ο εν λόγω πλοίαρχος παραλίγο να ναυαγήσει στη θαλάσσια περιοχή και σώθηκε από τον Άγιο Νικόλαο.

Επισκέφθηκε την ερειπωμένη τότε μονή και αποφάσισε να ανοικοδομήσει το μοναστήρι, όπως κι έγινε. Ήταν ο πρώτος κτήτοράς της και έζησε ως μοναχός στη μονή για το υπόλοιπο της ζωής του. Μία δεύτερη εκδοχή, υποστηρίζει ότι η μονή πήρε το όνομά της από τα πλούσια γαλακτοφόρα ζώα που υπήρχαν στην περιοχή.

Το καθολικό της μονής είναι χτισμένο κατά το αθωνικό τυπικό (σταυροειδής, τετρακίονος, τρίκογχος ναός με νάρθηκα) και η πλούσια τοιχογραφία του μαρτυρά την επιρροή της κρητικής τέχνης.

Το αρχονταρίκι και η βιβλιοθήκη της μονής φιλοξενούνται σε έναν πύργο εντός του συγκροτήματος που χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και λέγεται ότι χτίστηκε ή επισκευάστηκε από τον Οσιο Δαυίδ τον Γέροντα για την προστασία των μοναχών από τους πειρατές.

Οι ώρες που η μονή δέχεται επισκέπτες είναι καθημερινά 9 το πρωί με 12 το μεσημέρι και 4 με 8 το απόγευμα. Το τηλέφωνο είναι 22270-31.489. 

Πύργος των Ροβιών

Ο μεσαιωνικός Πύργος των Ροβιών χτίστηκε από τους Φράγκους και αρχικά λειτούργησε σαν παρατηρητήριο. Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία, ενώ μετά την απελευθέρωση ο μεγαλοτσιφλικάς Απόστολος Δούμας προέβη σε προσθήκες.

Το ίδιο συνέβη και έναν αιώνα μετά (συγκεκριμένα το 1930), όταν ο τότε ιδιοκτήτης του Αντώνης Παπαδόπουλος πρόσθεσε τσιμεντένιες κατασκευές για να ενισχύσει τον πύργο μετά από σεισμό.

Έτσι, η αρχική μορφή του πύργου αλλοιώθηκε σημαντικά στο πέρασμα του χρόνου. Η τοποθεσία του είναι εδώ.

Μοναστήρι Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου (Ροβιές, Ηλια)

Το μοναστήρι της Οσίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροβιές και Ηλια (δηλαδή ακριβώς εδώ) και αποτελεί μετόχι της μονής του Αγίου Γεωργίου Ηλίων.

Είναι χτισμένο σε μία πανέμορφη και καταπράσινη τοποθεσία πάνω από τις Κατασκηνώσεις της Μητροπόλης Χαλκίδας και διαθέτει μοναδική θέα σε όλο τον Ευβοϊκό κόλπο.

Εκτός από την εκκλησία της Οσίας Ειρήνης, υπάρχουν εντός της μονής δύο παρεκκλήσια, του Οσίου Ονουφρίου και του Αγίου Ιώβ του πολυάθλου, τα οποία κοσμούνται από βυζαντινές αγιογραφίες.

Στον ελαιώνα της μονής υπάρχει η παλαιά εκκλησία του Ταξιάρχου Μιχαήλ, ο οποίος θεωρείται ο προστάτης άγιος της περιοχής. Τηλέφωνο: 22270-71215

Μονή Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, Ροβιές

Σε μια καταπράσινη έκταση μεταξύ των βουνών Καβαλλάρη και Ξηρό Όρος, απέναντι από το χωριό Δρυμώνας, βρίσκεται η πανέμορφη Μονή του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος (ακριβές στίγμα εδώ), που είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος. 

Στο ναό φυλάσσονται σε λειψανοθήκη τα ευωδιάζοντα και θαυματουργά οστά του Οσίου Δαυίδ του Γέροντος, το θυμιατό και το πετραχήλι του Αγίου, ρωσικής προέλευσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες η μονή έγινε γνωστή πανελληνίως χάρις στη λαμπρή προσωπικότητα ενός χαρισματικού μοναχού, του Γέροντα Ιάκωβου (Τσαλίκη), ο οποίος εγκαταβιούσε σε αυτή για πολλά χρόνια και ήταν ηγούμενός της μέχρι το θάνατό του (1991). Μάλιστα, ο γέροντας αγιοποιήθηκε το 2019  και ο Οσιος Ιάκωβος ο εν Ευβοία τιμάται στις 22 Νοεμβρίου εκάστου έτους.  

Στην πλαγιά που βρίσκεται η μονή και συνεχίζοντας 4 χιλιόμετρα μετά το χωριό Δρυμώνας, συναντάμε τους ομώνυμους καταρράκτες. Το τηλέφωνο της μονής είναι 22270-71297.

Kαταρράκτες του Δρυμώνα

Οι καταρράκτες του Δρυμώνα βρίσκονται μεταξύ των χωριών Κερασιά και Δρυμώνας σε υψόμετρο 620 μέτρων (το γεωγραφικό στίγμα είναι εδώ).

Ο ποταμός Σηπιάς διασκορπίζει τα ύδατά του δημιουργώντας μικρούς καταρράκτες κατά μήκος μίας σύντομης διαδρομής που προσφέρει την απόλυτη γαλήνη μέσα στη φύση.

Το μονοπάτι είναι αρκετά βατό, εννοείται ότι θα χρειαστείτε αθλητικά παπούτσια και καλό είναι να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα.

Το φαράγγι του Νηλέα

Σε μια δασώδη περιοχή μεταξύ των χωριών Κεράμεια (η είσοδος εδώ) - Παλαιόβρυση- Αγία Αννα- Στράφοι και Αμέλαντες  – Κεράμεια βρίσκεται το Φαράγγι του Νηλέα.  Είναι επίσης γνωστό σαν το φαράγγι της Μπουλοβίνας.

Η ονομασία προέρχεται από τον ποταμό Νηλέα, που διασχίζει το φαράγγι. Αν είστε άνθρωποι της περιπέτειας, εδώ θα βρείτε τον παράδεισό σας.

Οι πήγες του ξεκινούν ψηλά από το χωριό Κερασιά, ενώνονται με τον Κηρέα και εκβάλλουν στο Αιγαίο Πέλαγος στην παραλία της Κρύας Βρύσης, στην αρχαία Κήρινθο. 

Η είσοδος του φαραγγιού είναι εντυπωσιακή, καθώς εκεί το φαράγγι είναι πολύ στενό και το ύψος του φτάνει τα 50 μέτρα.

Μετά από πεζοπορία σε δασικό δρόμο και μονοπάτι, θα καταλήξετε στην κοίτη του Νηλέα και θα ξεκινήσετε την ποταμοδιάσχιση μέσα από τα επιβλητικά βράχια και τα στενά περάσματα του φαραγγιού.

Μάλιστα σε μερικά σημεία  θα χρειαστεί να κολυμπήσετε για λίγο, γεγονός που κάνει τη διαδρομή ακόμα πιο συναρπαστική. Η κατάληξη θα είναι σε μια μεγάλη βάθρα για στάση και τις απαραίτητες... βουτιές.

Το φαράγγι του Αράπη, όπως αλλιώς είναι γνωστό, έχει μήκος περίπου 1.400 μέτρα και για να πάτε θα πρέπει να μπείτε στο χωριό της Αγίας Άννας και από εκεί να στρίψετε στο δρόμο για Παλαιόβρυση – Κεράμεια.

Λαογραφικό Μουσείο Αγίας Άννας

Το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Άννας ιδρύθηκε από τον αείμνηστο Αγιαννιώτη λαογράφο Δημήτρη Σέττα και εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουλίου 1982. 

Στο μουσείο μπορεί κανείς να δει την ιστορία της ευρύτερη περιοχής του Νηλέα από την τουρκοκρατία έως τις μέρες μας.

Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται είδη οικιακής χρήσης και υφαντουργίας, αγροτικά εργαλεία, καθώς και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην κτηνοτροφία, όπλα, παραδοσιακά πλεκτά και υφαντά, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Δημήτρη Σέττα και μία μικρή βιβλιοθήκη, στην οποία υπάρχουν πολλά από τα έργα του.

Όλα τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Άννας και των γύρω χωριών, αλλά και από άλλες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας. 

Το μουσείο βρίσκεται εδώ . Τηλέφωνο επικοινωνίας 22270-61.581.

Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών Κερασιάς

Το Μουσείο Απολιθωμένων Θηλαστικών της Κερασιάς εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2006 και στεγάζει τον σπάνιο παλαιοντολογικό πλούτο που βρέθηκε στην περιοχή (το γεωγραφικό του στίγμα εδώ). Μικροεργασίες ανακαίνισης έγιναν τον Ιανουάριο του 2021.

Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1966 από τον Κωνσταντίνο Δούκα, Λέκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Το 1992 έγινε σαφές από νέες ανασκαφές ότι η περιοχή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και υπάρχει πληθώρα απολιθωμάτων ζώων, που είναι καλά κρυμμένα κάτω από τη γη για περίπου έξι εκατομμύρια χρόνια!

Τα ευρήματα αυτά (απολιθώματα θηλαστικών, ασπόνδυλων, πετρώματα κ.α.) παρουσιάζονται στο μουσείο και αξίζει να περιηγηθείτε στο "Απολιθωμένο Δάσος", που διαθέτει σπάνια ομορφιά.

Το μουσείο είναι ανοικτό όλες τις μέρες (πλην Δευτέρας) 9 π.μ. έως 2 μ.μ. και 5-7 μ.μ. Ενδείκνυται να κάνετε ένα τηλεφώνημα πριν στο στο 6939-470087.  Τουριστικός οδηγός: 
Λεζάντα:  Αξιοθέατα


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΙΣΤΙΑΙΑ: Ολη η ζωή είναι στην κεντρική πλατεία

ΙΣΤΙΑΙΑ: Ολη η ζωή είναι στην κεντρική πλατεία
Βόρεια Εύβοια
[03/08/2022 - 15:02]

Το egnomi επισκέφθηκε την έδρα του δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού. ...περισσότερα

ΝΕΟΣ ΠΥΡΓΟΣ - ΩΡΕΟΙ - ΚΑΝΑΤΑΔΙΚΑ: Το ...τρίπτυχο της καλοκαιρινής διασκέδασης στη Βόρεια Εύβοια

ΝΕΟΣ ΠΥΡΓΟΣ - ΩΡΕΟΙ - ΚΑΝΑΤΑΔΙΚΑ: Το ...τρίπτυχο της καλοκαιρινής διασκέδασης στη Βόρεια Εύβοια
Βόρεια Εύβοια
[28/07/2022 - 08:15]

Ωραίες παραλίες και πολλές όμορφες επιλογές για καφεδάκι και φαγητό  ...περισσότερα

ΓΙΑΛΤΡΑ - ΛΟΥΤΡΑ ΓΙΑΛΤΡΩΝ: Καταπράσινο τοπίο μέχρι τη θάλασσα...

ΓΙΑΛΤΡΑ - ΛΟΥΤΡΑ ΓΙΑΛΤΡΩΝ: Καταπράσινο τοπίο μέχρι τη θάλασσα...
Βόρεια Εύβοια
[25/07/2022 - 18:10]

Αξίζει μια βόλτα στο χωριό, αλλά και στην όμορφη παραλία τους...  ...περισσότερα

ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΒΑΣΙΛΙΚΑ (ΨΑΡΟΠΟΥΛΙ): Δεν ...χορταίνεις αυτές τις παραλίες

ΕΛΛΗΝΙΚΑ - ΒΑΣΙΛΙΚΑ (ΨΑΡΟΠΟΥΛΙ): Δεν ...χορταίνεις αυτές τις παραλίες
Βόρεια Εύβοια
[23/07/2022 - 22:01]

Ενας τουριστικός οδηγός για να μάθεις τα πάντα για τις δυο περιοχές! ...περισσότερα

ΠΡΟΚΟΠΙ - ΜΑΝΤΟΥΔΙ: Ένας τόπος ευλογημένος (από κάθε άποψη)!

ΠΡΟΚΟΠΙ - ΜΑΝΤΟΥΔΙ: Ένας τόπος ευλογημένος (από κάθε άποψη)!
Βόρεια Εύβοια
[22/07/2022 - 07:16]

Ακολουθήσε την συναρπαστική διαδρομή, γεμάτη παραδεισένιες εικόνες φυσικής ομορφιάς.   ...περισσότερα