Τα καλύτερα αξιοθέατα στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού

22 Ιουλίου 2023, 11:00
A+ A-
Θερμές Πηγές, καταρράκτες, εκκλησάκια και όχι μόνο!

*Το παρόν αφιέρωμα για τη στήριξη της πυρόπληκτής Βόρειας Εύβοιας υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, του ΟΛΝΕ και των εταιριών AKFA (Βαθύ Αυλίδας) και «Καρβούνης ΕΠΕ - Αγροτικά Προϊόντα» (Ψαχνά).

Μία πληθώρα αξιοθέατων σας περιμένει στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού. Βέβαια, όλοι γνωρίζετε τις θερμές πηγές της Αιδηψού, που έχουν πανελλήνια φήμη.

Ωστόσο, στο μαγευτικό δήμο με τα δεκάδες χωριουδάκια υπάρχουν κι άλλα σημεία άξια ενδιαφέροντος.

Πάμε να δούμε, παρακάτω, τα πιο σημαντικά.  

Θερμές Πηγές Αιδηψού

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού στα Λουτρά Αιδηψού προσελκύουν εδώ και πολλά χρόνια πλήθος κόσμου, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας, που αναζητούν θεραπεία και ανακούφιση. 

Το νερό που αναβλύζει από τη γη (είναι σχεδόν καυτό) διανύει μερικά μέτρα διαβρώνοντας τα βράχια και καταλήγει σ' ένα μικρό καταρράκτη που χύνεται στην κρύα θάλασσα.

Η εναλλαγή κρύου-ζεστού δημιουργεί την αίσθηση ...σκωτσέζικου ντους και έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Οι Θερμές Πηγές βρίσκονται εδώ.

TIPS: Βάλτε το σώμα σας ακριβώς κάτω από τον καταρράκτη που τρέχει ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα και έπειτα πάρτε μια βαθιά εισπνοή και βουτήξτε στην παγωμένη θάλασσα.

Μόλις κρυώσετε αρκετά, γυρίστε στα θερμά νερά του καταρράκτη. Επαναλάβετε όσες φορές το αντέχετε. Αυτή η εναλλαγή βοηθά στη σύσφιξη και στην τόνωση του δέρματος.

Η αρχαιολογική συλλογή Αιδηψού

Η αρχαιολογική συλλογή Αιδηψού στεγάζεται στο Υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ (δες εδώ το στίγμα του).
 
Στις αίθουσες θα βρείτε την πλάκα με τα σύμβολα του μυθικού ήρωα Ηρακλή, το τόξο και τη λεοντή, αλλά και ένα υπερφυσικό άγαλμα ιματιοφόρου άνδρα του 2ου - 3ου αιώνα μ.Χ., που παρουσιάζει γυμνό νέο και τμήμα ρωμαϊκού αγάλματος του Ηρακλή.
 
Επιπλέον, στη συλλογή παρουσιάζονται στοιχεία από το προϊστορικό παρελθόν της περιοχής, κυρίως ευρήματα από τις ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό του Κουμπιού λόφου. 
 
Εκτίθενται δείγματα κεραμικής από τους γεωμετρικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους από το Καστέλι Γιάλτρων και από ανασκαφές σε οικόπεδα στο κέντρο των Λουτρών Αιδηψού.
 
Φιλοξενούνται ακόμα το μυκηναϊκό ξίφος που βρέθηκε στον οικισμό Καστανιώτισσα, καθώς και πέλεκεις και σμίλες από το όρος Καντήλι.
 
Ο χώρος λειτουργεί κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή (ώρες: 8:30 π.μ.- 3:30 μ.μ.). Καλό είναι, να κάνετε ένα τηλεφωνάκι πρώτα στο 22260-22.991 ή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (22210-22.402).
 
Σπηλιά του Σύλλα
 
Πίσω από το Υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ στα Λουτρά Αιδηψού (χτύπα εδώ) βρίσκεται ένα εύρημα της ρωμαϊκής περιόδου που ονομάζεται "η σπηλιά του Σύλλα".
 
Αυτό το μικρό οικοδόμημα με τρούλο έχει καλυφθεί από αποθέσεις ιζημάτων και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για είσοδο σπηλιάς. Συνδέθηκε με τον Ρωμαίο στρατηγό και δικτάτορα Σύλλα, ο οποίος επισκεπτόταν τα λουτρά για θεραπεία.
 
Στην είσοδο της σπηλιάς βρίσκονται δύο βάθρα αγαλμάτων με επιγραφές αφιερωμένες στους Ρωμαίους αυτοκράτορες Ανδριανό και Σεπτίμιο Σεβήρο.
 
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ιστιαίας
Μια συλλογή από ταριχευμένα ζώα βρίσκεται στο μουσείο φυσικής ιστορίας στην Ιστιαία, το οποίο δημιουργήθηκε το 1956.
Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Ιστιαίας, έχοντας συγκεντρώσει μια μεγάλη συλλογή από ταριχευμένα είδη (217 είδη πτηνών και αρκετό αριθμό θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων, εντόμων, ψαριών, πετρωμάτων, ορυκτών, οστράκων, κοχυλιών, κ.ά.), ξεκίνησε τη δημιουργία των εγκαταστάσεων του Μουσείου ακολουθώντας τις σωστές προδιαγραφές και για μελλοντικές απαιτήσεις. Σήμερα, το Μουσείο βρίσκεται σε ιδιόκτητο κτίριο 630 τ.μ., και θεωρείται Επιστημονικό Ίδρυμα, αφού έχει δημιουργηθεί μόνο για επιστημονικούς σκοπούς. Ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου στο τηλ. 22260-52224. Βρείτε εδώ το στίγμα του. 

Πύργος Φιλάρετου , Ιστιαία

Σημαντικό αξιοθέατο αποτελεί ο Πύργος Φιλάρετου (στο δρόμο προς το Νεοχώρι, δηλαδή εδώ ακριβώς), του οποίου ο περιβάλλων χώρος καθαρίστηκε επιτέλους πρόσφατα και το μνημείο αναδείχθηκε. 

Ο πύργος κατασκευάστηκε από την οικογένεια του Δημήτριου Φιλάρετου, η οποία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο προεπαναστατικά, αλλά και μετά την Επανάσταση, στην πνευματική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής. 

Ταύρος των Ωρεών και αρχαιολογική συλλογή

Ο Ταύρος των Ωρεών βρέθηκε τον Αύγουστο του 1965 θαμμένος στην παραλία των Ωρεών. Πρόκειται για ένα ογκώδες γλυπτό, που σήμερα εκτίθεται φυλασσόμενο μέσα σε γυάλινο κουβούκλιο πίσω από το ναό του Σωτήρος, κοντά στο λιμάνι.

Ανήκει στην ελληνιστική εποχή και έχει μήκος 3,2 μέτρα. Το βάρος του ανάγλυφου, που είναι κατασκευασμένο από θασιακό μάρμαρο ξεπερνά τους έξι τόνους.

Το γλυπτό αποτελείται από τρεις μεγάλους συμπαγείς όγκους. Με εξαιρετική λάξευση αποδίδονται οι μύες στο πρόσθιο μέρος του σώματος. Τρεις πτυχώσεις κοντά στο λαιμό καθορίζουν την αναδίπλωση της κεφαλής του ζώου, που είναι σε στάση επίθεσης.

Το γλυπτό χρονολογείται ανάμεσα στο 290 π.Χ. και το 280 π.Χ. Οι μελετητές το συνδέουν με την ύπαρξη κάποιου ιερού στην περιοχή. Εργασίες ανάδειξης του μνημείου ολοκληρώθηκαν τον Ιούλιο του 2022.

Δίπλα από τον Ταύρο, του οποίου το γεωγραφικό στίγμα είναι εδώ, βρίσκεται η αρχαιολογική συλλογή Ωρεών, η οποία περιλαμβάνει διάφορες εκθέματα από την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας (ερμαϊκές, επιτύμβιες στήλες κ.α.). Η αρχαιολογική συλλογή είναι επισκέψιμη Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο από 8:30 το πρωί έως 3:30 το μεσημέρι.

Πύργος του Δροσίνη, Γούβες 

Το πιο σημαντικό αξιοθέατο στις Γούβες είναι ο Πύργος του Δροσίνη, ο οποίος είναι χτισμένος σχεδόν στο κέντρο του χωριού (βρίσκεται ακριβώς εδώ).

Πρόκειται για διώροφο κτίσμα με πέτρινους τοίχους, η κατασκευή του οποίου αποδίδεται στον Ιμπραήμ Αγά στις αρχές του 19ου αιώνα.

Μετά την απελευθέρωση της Εύβοιας, ο πύργος πέρασε σε ελληνικά χέρια και συγκεκριμένα το 1833 αγοράστηκε από τον Κωνσταντίνο Πετροκόκκινο, παππού του διάσημου Ελληνα λογοτέχνη Γεώργιου Δροσίνη.

Ο πύργος πήρε το όνομα του λογοτέχνη, γιατί πέρασε κάποια από τα παιδικά του χρόνια σε αυτόν. Εν τέλει, ο πύργος πέρασε στην κυριότητα του δήμου και το 1977 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο.

Εδώ και χρόνια, ήταν πάγιο το αίτημα των κατοίκων για ανάδειξη του μνημείου. Πριν από λίγα χρόνια έγινε πραγματικότητα και σήμερα ο πύργος είναι επισκέψιμος κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιουλίου έως και το τέλος Αυγούστου 2023, θα πραγματοποιείται ξενάγηση στους χώρους του Πύργου, ενώ παράλληλα θα μαθαίνετε για την ιστορία του, για την ζωή του ποιητή Γ. Δροσίνη αλλά και για τα ήθη και τα έθιμα της τότε εποχής!Ώρες λειτουργίας: 09:30 έως 12:00 και 18:30 έως 21:00. Για περισσότερες πληροφορίες καλείτε στο δήμο στο τηλ. 22263-50.010

Παναγία Ντινιούς ή Ντονιούς

Η Παναγία Ντινιούς βρίσκεται στο δρόμο προς το Πευκί (εδώ το στίγμα της), μέσα σε έναν παραδεισένιο χώρο από πλατάνια, όπου υπάρχει θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, την περίοδο της Τουρκοκρατίας, ένας Οθωμανός στρατιώτης πυροβόλησε την εικόνα στην προσπάθειά του να σκοτώσει κάποιο κυνηγημένο Έλληνα, ο οποίος κρυβόταν από πίσω της. Η θαυματουργή εικόνα «επέστρεψε» τη σφαίρα στον αλλόθρησκο στρατιώτη και τον σκότωσε.

Μάλιστα, στο πρόσωπο της Παναγίας υπάρχει το σημείο της βολής που προήλθε από το όπλο του Τούρκου. Η «επιστροφή» της σφαίρας, έδωσε το όνομα στην Παναγία που ονομάστηκε Παναγία Ντινιούς ή Ντονιούς από την τουρκική λέξη ”Donus” που σημαίνει «επιστροφή» (δηλαδή, Παναγία της επιστροφής).

Καταρράκτης Κρέμαση

Στα πανέμορφα δάση της Βόρειας Εύβοιας, κρυμμένος καλά (αλλά εσύ ...ξετρύπωσέ τον εδώ) βρίσκεται ο καταρράκτης Κρέμαση. Η πιο εύκολη διαδρομή είναι από το χωριό Αγδίνες, 10 με 15 χλμ από το Πευκί.

Αμέσως, μόλις βγούμε από το χωριό θα δούμε στα δεξιά μια σχετική ενημερωτική ταμπέλα. Ο δρόμος είναι σχετικά καλός για ΙΧ , κυρίως του καλοκαιρινούς μήνες.

Θα χρειαστεί να κάνετε περίπου 2 χλμ μέχρι να φθάσετε στην κοίτη του ποταμού, όπου θα συναντήσετε ξανά ενημερωτική ταμπέλα. Από εκεί, η διαδρομή γίνεται μόνο με τα πόδια, ακολουθώντας αντίθετα τη ροή του ποταμιού, αλλά και τα μικρά κόκκινα σημάδια.

Γιατί να τα κάνετε όλα αυτά; Γιατί θα έρθετε ...αντιμέτωποι με ένα μοναδικής ομορφιάς αξιοθέατο μέσα στο πράσινο, που θα σας κυριεύσει με γαλήνη.

Καταρράκτης Γερακιούς

Θα πάρετε τον δρόμο από Πευκί προς το χωριό Γερακιού. Εκεί (δηλαδή ακριβώς εδώ), θα συναντήσετε τον καταρράκτη του ομώνυμου χωριού, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο. 

Είναι περίπου 4 χλμ μακριά από το λιμάνι στο Πευκί και ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και σύντομος.
 
Σε 10 λεπτά έχετε φτάσει στο πανέμορφο μέρος, ιδανικό για χαλάρωση και απόλυτη ηρεμία! 




Επιστροφή