Νότια Εύβοια

Αξιοθέατα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου

2 Αυγούστου 2022, 09:11
Διαδρομές γεμάτες με φυσική ομορφιά και δεκάδες ακόμη μνημεία.

Δεκάδες είναι τα αξιοθέατα που μπορείτε να επισκεφθείτε στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου.  Πάμε να γνωρίσουμε ένα - ένα τα κυριότερα από αυτά.

Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Οξυλίθου 

Αξιοθέατο με πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον είναι ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο χωριό Οξύλιθος (το ακριβές του στίγμα εδώ), ο οποίος χτίστηκε και αγιογραφήθηκε στα τέλη του 13ου αιώνα. 

Πρόκειται για αριστούργημα της βυζαντινής τέχνης που ονομάζεται και "Παναγία Πετριώτισσα" για το λόγο ότι η εικόνα της Παναγίας προέρχεται από το χωριό Πετριές.

Πρόκειται για μικρό σταυρεπίστεγο ναό, ο οποίος κτίστηκε με αλάξευτες πέτρες. Τόσο ο νάρθηκας όσο και το ξυλόστεγο, ορθογώνιο πρόσκτισμα προστέθηκαν μεταγενέστερα.

Οι ωραιότατες τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού αναπαριστούν σκηνές από τη ζωή του Χριστού και της Παναγίας.

Παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, στήνονται μεγάλα καζάνια και προετοιμάζεται φαγητό από τους κατοίκους του χωριού, το οποίο ευλογείται ανήμερα της Παναγίας από τον Μητροπολίτη Καρυστίας και εν συνεχεία μοιράζεται στους πιστούς.

Σπίτι Γεωργίου Παπανικολάου 

Ενας επιστήμονας παγκόσμιου βεληνεκούς γεννήθηκε στην Κύμη και ο λόγος φυσικά για τον Γεώργιο Παπανικολάου, ο οποίος χάρισε σε ζωή σε εκατομμύρια γυναίκες.

Ο Παπανικολάου γεννήθηκε στην Κύμη στις 13 Μαΐου 1883 και με πολύ πείσμα κατάφερε να ανακαλύψει το γνωστό "ΤΕΣΤ ΠΑΠ", το οποίο αποτελεί το ισχυρότερο όπλο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Το 2014 το σπίτι του Γεώργιου Παπανικολάου αγοράστηκε από το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου και ανακαινίστηκε. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι επισκέψιμο και μπορείτε απλά να το θαυμάσετε εξωτερικά και να το φωτογραφίσετε (βρίσκεται εδώ).

Λαογραφικό Μουσείο Κύμης 

Το Λαογραφικό Μουσείο Κύμης ιδρύθηκε το 1981 από τον Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κύμης και στεγάζεται σε τριώροφο νεοκλασικό κτίριο (εδώ το στίγμα του). 

Υπάρχουν πολλά και αξιόλογα εκθέματα που μπορείτε να θαυμάσετε στο μουσείο. Από τα 1600 περίπου αντικείμενα που φιλοξενούνται στο μουσείο, αξίζει να δείτε τις φορεσιές, τις στρατιωτικές στολές από τους Βαλκανικούς πολέμους, αλλά και τα άμφια του Αγίου Νεκταρίου.

Θα σας αρέσει σίγουρα η αναπαράσταση ενός τυπικού παλιού σπιτιού της Κύμης (σαλόνι, κρεβατοκάμαρα, δωμάτιο του αργαλειού και υφαντά), που λαμβάνει χώρα στον όροφο του κτηρίου.

Επιπλέον, εκτίθενται κεντήματα, έντυπα και φωτογραφίες από την Κύμη και από τη ζωή του Γεωργίου Παπανικολάου. Στον κήπο, υπάρχει ένα υπαίθριο κυκλικό θέατρο με 250 περίπου θέσεις, το οποίο φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις. 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22220-22011. 

Κάστρο Κούπα (Κάστρο Δραγγονάρας)

To κάστρο Κούπα βρίσκεται στο λόφο Δραγωνέρα ή Δραγγονάρα στους πρόποδες του όρους Μαυροβούνι και δυτικά από το χωριό Βρύση Κύμης (εδώ το γεωγραφικό του στίγμα). Οφείλει το όνομά του σε μία κοιλότητα από την κορυφή έως τους πρόποδες του λόφου, που θυμίζει μισή κούπα.

Το κάστρο οχυρώθηκε για πρώτη φορά μάλλον τον 4ο π.Χ. αιώνα, κατελήφθη από τους Βυζαντινούς, από Σαρακηνούς πειρατές και στις αρχές του 13ου αιώνα μ.Χ. από τους Φράγκους, οι οποίοι του έδωσαν και την ονομασία La Cuppa.

Μία ιστορία που συγκλονίζει έρχεται από το μακρινό 1470, όταν και το κάστρο καταλήφθηκε από τον Μωάμεθ τον Β'. Οι 3.000 άνθρωποι που υπερασπίστηκαν το κάστρο σφαγιάστηκαν στα τείχη του Κάστρου της Χαλκίδας, ώστε να λυγίσουν οι αμυνόμενοί του!

Αμέσως μετά την κατάληψή του, οι Οθωμανοί κατέστρεψαν το κάστρο και δεν χρησιμοποιήθηκε ξανά.

Θολωτός τάφος Κατακαλού

Ο τάφος του Κατακαλού αποτελεί τον καλύτερα διατηρημένο μυκηναϊκό θολωτό τάφο στην Εύβοια. 

Βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα βόρεια του χωριού Κατακαλός και σχεδόν πέντε χιλιόμετρα μακριά από τον κεντρικό οδικό άξονα Χαλκίδας-Αλιβερίου (πατήστε εδώ για να το δείτε στο χάρτη).

Η είσοδος στον τάφο γίνεται από δρόμο μήκους 5,4 μέτρων. Ο δρόμος καταλήγει στο στόμιο του τάφου (1,65 μέτρα ύψος και 0,8 μέτρα πλάτος), απ' όπου και εισερχόμαστε στον ταφικό θάλαμο.

Ο τάφος βρέθηκε συλημένος και από το εσωτερικό του περισυνελέγησαν μόνο τα θραύσματα μιας μινύειας κύλικας, ενώ σε πιο πρόσφατες εργασίες του μνημείου βρέθηκαν όστρακα αγγείων και ένα χάλκινο νόμισμα. 

Η ανασκαφή του μνημείου έγινε το 1907 από τον Γ. Παπαβασιλείου. 

Παναγία Λιαουτσάνισσα 

Ο ναός της Παναγιάς της Λιαουτσάνισσας βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία της Κύμης και απέχει ένα χιλιόμετρο από αυτή (εδώ το στίγμα της). Είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και χτίστηκε το 1849, ενώ το 1965 χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο μνημείο.

Φημίζεται για το τέμπλο και τον άμβωνα που είναι φιλοτεχνημένα από τον μαρμαρογλύπτη Ιωάννη Χαλεπά, γιο του διάσημου Γιαννούλη Χαλεπά. 

Σύμφωνα με την παράδοση, στην παραλία "Μαύρα Λιθάρια" η θάλασσα παρέσυρε προς την ξηρά αρκετή ξυλεία μετά από ένα ναυάγιο. Οι κάτοικοι έβλεπαν κάθε βράδυ ένα φως να επιπλέει στη θάλασσα, το οποίο εξαφανιζόταν, όταν το πλησίαζαν.

Η ξυλεία από το ναυάγιο άρχισε να μαζεύεται από τους κατοίκους και αυτό έκαναν δύο υπηρέτες των οικογενειών Βεναρδή και Νικολέσα με τα ζώα τους.

Ο υπηρέτης του Νικολέσα βρήκε ένα τετράγωνο ξύλο και με έναν κασμά ξεκίνησε να το χτυπάει. Κάποια στιγμή, όμως, τα χέρια του παρέμειναν ακίνητα. Τότε πήγε να δει τι έχει συμβεί ο υπηρέτης της οικογένειας Βεναρδή.

Βλέποντας το ξύλο, αντίκρισε την εικόνα της Παναγίας. Αμέσως η εικόνα μεταφέρθηκε στο ναό του Αγίου Αθανασίου Κύμης. Ωστόσο, τη νύχτα η εικόνα της Παναγίας έφυγε με θαυμαστό τρόπο από το ναό και πήγε στο μέρος, όπου σήμερα είναι χτισμένος ο ναός της.

Πηγή Κολέθρα 

Η πηγή Κολέθρα βρίσκεται κοντά στον οικισμό "Αγιος Βλάσης" (δες εδώ πού ακριβώς) και βγάζει ορμητικά νερά από ένα σπήλαιο, το οποίο προσφέρεται για σπηλαιοκατάδυση. 

Η πηγή μαζεύει τα υπόγεια νερά του όρους "Μαυροβούνι" και υδροδοτεί πολλά χωριά της ευρύτερης περιοχής, αφού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πηγές της Εύβοιας. 

Πρόκειται για ένα χώρο αναψυχής με καταπράσινα τρεχούμενα νερά, τραπεζάκια και παγκάκια, μέσα σ' έναν ειδυλλιακό χώρο γεμάτο με πλατάνια. Η χλωρίδα και η πανίδα της περιοχής πραγματικά οργιάζουν. Εάν ακολουθήσετε το όμορφο μονοπάτι δίπλα από το ποτάμι, θα φτάσετε στον παλιό νερόμυλο του χωριού. 

Ο Μύλος Του Σαντά 

Ο Μύλος του Σαντά βρίσκεται κοντά στους Ανδρονιάνους Κύμης μέσα σε μία περιοχή "πνιγμένη" από το πράσινο (ο χάρτης σε ...περιμένει εδώ).

Μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας πάνω στο "κίτρινο γεφύρι" (μεταξύ Ανδρονιάνων και Καλημεριάνων) και να ξεκινήσετε το περπάτημα στο μονοπάτι. Μετά από ένα χιλιόμετρο ανηφόρας, όπου σας κατατοπίζουν τα κόκκινα βελάκια, συνεχίζετε για περίπου μισή ώρα περπάτημα μέσα σε μία πανέμορφη διαδρομή, όπου πραγματικά νιώθεις ότι είσαι στην καρδιά της φύσης.

Το μονοπάτι καταλήγει σε ένα πανέμορφο τοξωτό γεφύρι, που θυμίζει κάπως τα Ζαγοροχώρια, και στα χαλάσματα του Μύλου του Σαντά, ο οποίος έπαψε να λειτουργεί περίπου στα 1965. 

Τέλος, θα σας εντυπωσιάσουν ο καταρράκτης και τα δύο γεφύρια, τα οποία είναι σκεπασμένα με πυκνή βλάστηση. Δραστήριοι εθελοντές από την ευρύτερη περιοχή ομορφαίνουν όλο και περισσότερο το χώρο ανοίγοντας μονοπάτια και με την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.

Ριζόκαστρο 

Το Ριζόκαστρο είναι  ένα μεσαιωνικό κάστρο, που βρίσκεται πάνω από το Μηλάκι Αλιβερίου (δηλαδή εδώ), και λέγεται ότι ενώνεται με αυτό με υπόγεια σήραγγα μήκους 1,5 χλμ.

Είναι ένα σχεδόν τετράγωνο κάστρο, που σε λίγα σημεία σώζονται τα τείχη του. Στο εσωτερικό του θα βρείτε μια δεξαμενή και μια στοά. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης, ο Νικόλαος Κριεζώτης χρησιμοποίησε το κάστρο ως φυλακή.

Εξερευνήστε μονοπάτια και χωριουδάκια!

Φυσικά, στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου θα βρείτε πολλά όμορφα μονοπάτια, κατάλληλα για πεζοπορία και ποδηλατοδρομία. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια για την ανάδειξή τους, η οποία, όμως, ακόμη δεν έχει καρποφορήσει.

Αξίζει επιπλέον να επισκεφθείτε γραφικά χωριουδάκια, όπως για παράδειγμα η Ενορία, οι Καλημεριάνοι, το Χωνευτικό, το Βίταλο Κύμης κ.α. Τουριστικός οδηγός: 
Λεζάντα:  Αξιοθέατα


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλύτερες παραλίες του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Οι καλύτερες παραλίες του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου
Νότια Εύβοια
[31/07/2022 - 11:48]Πανέμορφες πλαζ απ' άκρη σ' άκρη του δήμου που βρέχονται από το Αιγαίο και τον Ευβοϊκό. ...περισσότερα

ΛΙΜΝΙΩΝΑ- ΑΛΜΥΡΙΧΙ: Δύο θησαυροί του Αιγαίου που απογειώνουν τα Μεσοχώρια

ΛΙΜΝΙΩΝΑ- ΑΛΜΥΡΙΧΙ: Δύο θησαυροί του Αιγαίου που απογειώνουν τα Μεσοχώρια
Νότια Εύβοια
[11/07/2022 - 17:20]

Διαβάστε για το χωριό και τις δύο φοβερές του παραλίες ...περισσότερα

ΟΚΤΩΝΙΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΟΥΡΤΕΡΗ: Ομορφο χωριουδάκι με top την αιγαιοπελαγίτικη παραλία

ΟΚΤΩΝΙΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΟΥΡΤΕΡΗ: Ομορφο χωριουδάκι με top την αιγαιοπελαγίτικη παραλία
Νότια Εύβοια
[04/07/2022 - 20:50]

Ανακαλύψτε έναν από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς στην Εύβοια. ...περισσότερα

ΜΑΡΜΑΡΙ: Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με εξωτικούς θησαυρούς!

ΜΑΡΜΑΡΙ: Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με εξωτικούς θησαυρούς!
Νότια Εύβοια
[30/06/2022 - 08:18]

Πολλές οι επιλογές για φαγητό και "κρυφοί" προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε. ...περισσότερα

ΚΥΜΗ -ΠΛΑΤΑΝΑ -ΣΤΟΜΙΟ: Η αρχόντισσα και τα ...παιδιά της που χαρίζουν γεύσεις!

ΚΥΜΗ -ΠΛΑΤΑΝΑ -ΣΤΟΜΙΟ: Η αρχόντισσα και τα ...παιδιά της που χαρίζουν γεύσεις!
Νότια Εύβοια
[29/06/2022 - 10:02]

Μία πανέμορφη πόλη με μακραίωνη ιστορία και χωριουδάκια για εκλεκτούς μεζέδες. ...περισσότερα