Αξιοθέατα στο Δήμο Ερέτριας

18 Σεπτεμβρίου 2023, 09:15
A+ A-
Η Ερέτρια είναι πλούσια σε ιστορία, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη περιοχές που αξίζουν την επίσκεψή σας.

Πλούσιο ιστορικό φορτίο κουβαλάει η Ερέτρια, η οποία είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων και έχει συνεισφέρει τον οβολό της στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Επιπλέον και η Αμάρυνθος διαθέτει αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφθείτε.

Τα πιο σημαντικά απ' όλα αυτά ακολουθούν στον οδηγό που ετοιμάσαμε για εσάς.

ΕΡΕΤΡΙΑ

Αρχαιολογικό Μουσείο 

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας (εδώ το στίγμα του) εκτίθεται κεραμική όλων των περιόδων, γλυπτά και ανάγλυφα της Αρχαϊκής, Κλασικής και Ελληνιστικής Εποχής, χάλκινα αντικείμενα, όπως αγγεία, ειδώλια, είδη πολυτέλειας από την Ανατολή, κοσμήματα από χρυσό, ασήμι, χαλκό, φαγεντιανή (πόρπες, αλυσίδες, σκουλαρίκια κλπ), λυχνίες και οπλισμός.

Ως σημαντικότερα εκθέματα του μουσείου μπορούν να θεωρηθούν το γλυπτό σύμπλεγμα του Θησέα με την Αντιόπη από το δυτικό αέτωμα του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα στην Ερέτρια, το πήλινο αγαλματίδιο Κενταύρου από το Λευκαντί, η χάλκινη παρωπίδα αλόγου με έκτυπη παράσταση από τη βόρεια Συρία και κάποιοι παναθηναϊκοί αμφορείς.

Στην αυλή του μουσείου παρουσιάζονται αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες στήλες και ψηφίσματα, όπως επίσης και το σημαντικό εύρημα του κεραμικού κλιβάνου, που βρέθηκε στην περιοχή της Αρχαίας Αγοράς της Ερέτριας και χρονολογείται στη Μεσοελλαδική Εποχή (2000 – 1650 π.Χ.).

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας λειτουργεί καθημερινά, εκτός Τρίτης, από 8.30 το πρωί έως 15.30 το μεσημέρι (τηλ. 22290-62.206)

 Αρχαίο Θέατρο  

Το Αρχαίο Θέατρο Ερέτριας (εδώ το στίγμα του) είχε αρχικά κατασκευαστεί περί τον 5ο αι. π.Χ. Αργότερα η σκηνή του μετατοπίστηκε βορειότερα, στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Η σημαντικότερη μετατροπή στην κατασκευή του μνημείου, έγινε τον 4ο αι. π.Χ. Το κοίλο του Ερετριακού Θεάτρου, σε αντίθεση με πολλά άλλα ελληνικά θέατρα, βρίσκεται πάνω σε τεχνητά κατασκευασμένο λόφο.

Σήμερα πάνω του διακρίνονται έντεκα κερκίδες, με τα εδώλιά τους κατασκευασμένα από τοπικό πωρόλιθο, ενώ υπάρχουν και οκτώ κλίμακες. Η σκηνή είχε πρόσοψη ιωνικού ρυθμού.

Διαθέτει δύο χώρους παρασκηνίου και στοά, που μέσω μίας κλίμακας, την συνδέει με την ορχήστρα. Στο κέντρο της καταλήγει και η υπόγεια δίοδος που ξεκινά από την σκηνή.

Αίτημα όλης της Εύβοιας έχει αποτελέσει επί δεκάδες χρόνια η αποκατάσταση και ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Ερέτριας. Πρόσφατα έγιναν κάποιες εργασίες χάρις κυρίως στην κινητοποίηση του σωματείου "Διάζωμα", αλλά αυτές αποτελούν μόνο ένα βήμα προς την πλήρη ανάδειξη του θαυμάσιου αυτού αρχαίου μνημείου.

Η Ακρόπολη 

Ερείπια της αρχαίας Ερέτριας βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την πόλη από την παράκτια ζώνη έως και το λόφο (δηλαδή εδώ), όπου συναντάμε την Ακρόπολη.

Η Ακρόπολη κατασκευάστηκε τον 3ο αι. π.Χ. και στους πρόποδές της είναι χτισμένο το Αρχαίο Θέατρο. 

Το Ιερό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα 

Το ιερό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα (το στίγμα του εδώ) δημιουργήθηκε, σύμφωνα με τα ανασκαφικά δεδομένα, γύρω στον 8ο αι. π.Χ. Καταστράφηκε πιθανόν στη διάρκεια του Ληλάντιου πολέμου, για να ξαναχτιστεί στα μέσα του 7ου αι. π.Χ.

Μοναδική στη κατασκευή αυτού του ναού είναι η αρμονική συνύπαρξη ιωνικών και δωρικών αρχιτεκτονικών στοιχείων. Ο δυτικός εναέτιος διάκοσμός του αναπαριστά μάχη Αμαζόνων και συγκεκριμένα το επεισόδιο της αρπαγής της βασίλισσας των Αμαζόνων, Αντιόπης, από τον Θησέα.

Τα γλυπτά αυτά φιλοξενούνται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας. Ο ναός υπέστη καταστροφή από τους Πέρσες το 490 π.Χ. και ανακατασκευάστηκε αργότερα. Καταστράφηκε και από τους Ρωμαίους το 198 π.Χ.

Ο Τάφος των Ερώτων

Πρόκειται για έναν τάφο μακεδονικού τύπου που χρονολογείται στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. Μετά την κυριαρχία των μακεδόνων εμφανίζονται και στη νότια Ελλάδα ταφικά μνημεία αυτού του τύπου. 

Ανάμεσα στα άλλα ευρήματα του τάφου, που σήμερα εκτίθενται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, βρέθηκαν και πήλινα αγαλματίδια Ερώτων, στα οποία οφείλεται η σημερινή ονομασία του μνημείου.

Βρίσκεται στο λόφο βορειοδυτικά της Ερέτριας (εδώ το στίγμα του) και διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση.

Το Νησί των Ονείρων

Tο κατάφυτο Πεζονήσι στην Ερέτρια γνωστό ως «Νησί των Ονείρων» (είναι εδώ) θα μπορούσε να αποτελεί τόπο προορισμού για χιλιάδες τουρίστες. Δυστυχώς σήμερα το νησί ρημάζει. Η εγκατάλειψη και η απαξίωση είναι εμφανής.

Ωστόσο, παρά την ανικανότητα των τοπικών αρχών να αξιοποιήσουν το Πεζονήσι, κάποιοι  ενεργοί πολίτες δεν χάνουν το όραμα τους και με τα λιγοστά μέσα που διαθέτουν, αλλά με πολύ δουλειά και μεράκι, προσπαθούν να το διατηρήσουν και να το αναδείξουν. 

Αξίζει να το επισκεφθείτε για έναν απογευματινό περίπατο.  

ΑΜΑΡΥΝΘΟΣ 

Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Ένα από τα ωραιότερα μνημεία της Αμαρύνθου είναι ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος είναι φτιαγμένος από σμιλευτή πέτρα με άριστα φιλοτεχνημένο μαρμάρινο τέμπλο και αριστοτεχνική αγιογράφηση που προέρχεται από τη Βυζαντινή περίοδο. Δείτε το γεωγραφικό στίγμα της εκκλησίας εδώ.

Μονή του Αγίου Νικολάου

¶ξια θαυμασμού είναι επίσης η Μονή του Αγίου Νικολάου (βρίσκεται εδώ) που χτίστηκε τον 12ο αιώνα.

Διαθέτει σπάνιες τοιχογραφίες και η μονή βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων, πάνω στο όρος Κοτύλαια και μέσα σε δάσος. Το τηλέφωνο της μονής είναι 22290-36070.

Εκκλησάκι Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα)

Πάνω στο λόφο της Παλαιοχώρας (εδώ το στίγμα) βρίσκεται το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα), που χτίστηκε μεταξύ 11ου - 12ου αιώνα μ.Χ. πάνω στα θεμέλια προχριστιανικού ναού (ίσως ναού του Απόλλωνα) και δίπλα σε ερείπια νεολιθικού οικισμού.

Στο δρόμο προς το λόφο υπάρχει επίσης η μικρή εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Αξίζουν την επίσκεψή σας.

Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου

Το Λαογραφικό Μουσείο Αμαρύνθου στεγάζεται στο δημοτικό κατάστημα Αμαρύνθου στην οδό Αμαρυνθίας Αρτέμιδος (εδώ) και αποτελεί έναν ενδιαφέροντα χώρο για τους τουρίστες της περιοχής. 

Σε αυτό φιλοξενούνται παλιά αντικείμενα που αποτελούσαν τα κύρια εργαλεία απασχόλησης των κατοίκων της Αμαρύνθου, ενώ εντυπωσιακά είναι τα χειροποίητα έργα τέχνης στον παραδοσιακό αργαλειό. 

ΣΕΤΑ 

Θέατρο "Νίκος Παπακωνσταντίνου"

Στην Σέτα (και συγκεκριμένα εδώ) υπάρχει ένα πανέμορφο υπαίθριο θέατρο 750 θέσεων, το οποίο έκτισε με τα χέρια του ο ηθοποιός και δάσκαλος του θεάτρου Νίκος Παπακωνσταντίνου (δικαίως λοιπόν πήρε το όνομά του).

Ο Παπακωνσταντίνου είχε βέβαια την αμέριστη συμπαράσταση αγαπημένων μαθητών και φίλων, καθώς και κατοίκων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής.

Το θέατρο κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Είναι φτιαγμένο στα πρότυπα του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου, λαξευμένο σε πέτρα, ενώ βρίσκεται ανάμεσα σε έλατα.

Η λειτουργία του άρχισε στις 15 Οκτωβρίου 1989, όταν και έγιναν τα εγκαίνιά του. Τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις.

Εκκλησάκι της Παναγίας της Αμπουδιώτισσας

Το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγίας της Αμμουδιώτισσας ή Αμπουδιώτισσας (δείτε εδώ το γεωγραφικό στίγμα), ανεγέρθηκε το 19ο αιώνα και εορτάζει στα Εννιάμερα της Παναγίας.

Σύμφωνα με την παράδοση, στο εκκλησάκι ξεκουράζονταν οι πολεμιστές του 1821. Στο ιερό  διασώζονται ελάχιστα τμήματα από την αγιογράφησή του. Νότια της Παναγίας της Αμπουδιώτισσας ανεγέρθηκε ο ναός της Αγίας Τριάδας. 

Στον περίβολο του ναού, κάτω από τα πλατάνια, υπάρχει ειδικά διαμορφωμένος χώρος με ξύλινα μοναστηριακά τραπέζια και παγκάκια καθώς και μια αστείρευτη πηγή που τρέχει ακόμη και το καλοκαίρι παγωμένο νερό.

Σπήλαιο Σέτας

Κοντά στο χωριό της Σέτας και συγκεκριμένα στη θέση Λάμνα (2,8 χιλιόμετρα από την Αμπουδιώτισσα) βρίσκεται το σπήλαιο Σέτας. 

Στο σπήλαιο (400 τ.μ. εμβαδό και 90 μέτρα βάθος) υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Το 1986 τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας εξερεύνησαν το πρώτο τμήμα του σπηλαίου.

Το Μάιο του 2004 -κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικού σεμιναρίου- ανακαλύφθηκε νέο τμήμα του σπηλαίου με πλούσιο σπηλαιοθεματικό διάκοσμο. Επιπλέον, η παρουσία νερού σε ένα από τα επίπεδά του έχει δημιουργήσει λίμνες και γκουρ.

Το σπήλαιο έχει υγρασία 95% , θερμοκρασία 16 βαθμούς Κελσίου και παρουσιάζει έντονη σταγονοροή, αλλά και ροή νερού από την οροφή. 

Βάραθρο "Βόλαθρος"

Λίγο μακρύτερα, βρίσκεται το βάραθρο “Βόλαθρος”, το βαθύτερο βάραθρο στην Εύβοια, με κατακόρυφο βάθος περίπου 120 μέτρων. Το στόμιο του βαράθρου έχει σχήμα σχεδόν κυκλικό, 25x20 μ. περίπου, και ο πυθμένας του είναι ελαφρά μεγαλύτερος σε διαστάσεις.

Κατεβαίνοντας το βάραθρο, φτάνουμε στον πυθμένα που σχηματίζει σάρα περίπου 10 μ. ύψος. Στο τέλος της σάρας, υπάρχει μικρή αίθουσα 3-4 μέτρων, με λίγους σταλακτίτες, αλλά και απολιθωμένα κόκαλα.

Αξίζει ακόμη να επισκεφθείτε!

Σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από την Αμάρυνθο και με κατεύθυνση προς Γυμνό, βρίσκεται η ¶νω Βάθεια.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το χωριό πήρε το όνομά του από τη βαθιά χαράδρα μέσα στην οποία ήταν κτισμένο ώστε να προστατεύεται από τους πειρατές.

Η γύρω περιοχή είναι γεμάτη ίχνη της αρχαίας ζωής, μεσαιωνικά μνημεία και βυζαντινούς ναούς. Αξίζει μια βόλτα στο Λαογραφικό Μουσείο και στα ερείπια του μυκηναϊκού τάφου.

Πέντε χιλιόμετρα από την Αμάρυνθο, με κατεύθυνση προς Χαλκίδα, βρίσκεται το χωριό Καλλιθέα (ή Μάμουλα). Κάντε μια βόλτα στα δρομάκια του και θαυμάστε τους καλαίσθητους και γεμάτους λουλούδια κήπους των σπιτιών, καθώς και τη θέα προς την πεδιάδα της Αμαρύνθου και τον Ευβοϊκό Κόλπο.





Επιστροφή