Νότια Εύβοια

Αξιοθέατα στο Δήμο Καρύστου

23 Ιουνίου 2022, 13:21
Τα μαγευτικά Δρακοσπίτα και άλλα σημεία άξια ενδιαφέροντος.

Τα κυριότερα αξιοθέατα του Δήμου Καρύστου ακολουθούν στο παρακάτω αφιέρωμα του egnomi.gr. Πάμε να δούμε τι θα...δείτε κατά την παραμονή σας στο νότο της Εύβοιας.

Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του Γιοκάλειου Πνευματικού Ιδρύματος και αποτελεί κληροδότημα του ευεργέτη Νικολάου Γιοκαλά (το στίγμα του εδώ).

Οικοδομήθηκε το 1959 στην πλατεία Μαξιμιλιανού. Εκτός από το μουσείο, στο κτήριο συστεγάζονται το θέατρο και η βιβλιοθήκη.

Στις συλλογές περιλαμβάνονται :
• Γλυπτά, επιγραφές και πήλινα ειδώλια από την ευρύτερη περιοχή της Καρυστίας (κλασικών-ελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων)
• Ευρήματα από τα "Δρακόσπιτα" της Όχης και των Στύρων κ.α

Το μουσείο είναι επισκέψιμο καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα, εκτός από Τρίτη. Τηλέφωνο: 22240-29.218.

Το Μπούρτζι

Tο Μπούρτζι είναι ο πύργος που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Καρύστου, απέναντι από το Γιοκάλειο Ίδρυμα (είναι σε αυτό το σημείο).

Χτίστηκε την εποχή της Βενετικής κυριαρχίας (1366-1470) για τη φύλαξη του λιμανιού και διασώζεται ακέραιο. Πρόκειται για διώροφο κτίσμα εξαγωνικού σχήματος που περιλαμβάνει 24 μπουκαπόρτες. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.

Είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης από 8:30 π.μ. έως 3:30 μ.μ.

Δρακόσπιτα

Ένα από τα πιο "προκλητικά"  μυστήρια της Καρυστίας! Ο λόγος για τα περίφημα Δρακόσπιτα, ονομασία που τους δόθηκε λόγω του τεράστιου μεγέθους της κατασκευής τους.

Πρόκειται για 25 συνολικά κτίσματα με μοναδική τοιχοδομή και άγνωστη έως σήμερα χρήση, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη νότια Εύβοια (δείτε στο χάρτη τα δρακόσπιτα των Στύρων).

Tο τεράστιο μέγεθος και η τεχνική κατασκευής τους παραμένουν ένα άλυτο αίνιγμα. Οι διαστάσεις τους κυμαίνονται περίπου από 5 ως 13 μέτρα.

Ένα από αυτά είναι το Δρακόσπιτο της Όχης, πολύ εντυπωσιακό κτίσμα που σίγουρα αξίζει μία επίσκεψή σας. Βρίσκεται κρυμμένο κάτω από την κορυφή του όρους «Όχη» σε υψόμετρο 1.398 μέτρα (εδώ το ακριβές στίγμα του).

Σημαντικό είναι να γνωρίζετε πως το 1959 οι ανασκαφικές έρευνες του καθηγητή Νικ. Μουτσόπουλου στο Δρακόσπιτο της Όχης έφεραν στο φως αγγεία, όστρακα και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Castello Rosso (Κοκκινόκαστρο)

Μεταξύ των χωριών Γραμπιά και Μύλοι, μόλις τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από την Κάρυστο  (δηλαδή ακριβώς εδώ), δεσπόζει ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα του δήμου, το Castello Rosso ή Κοκκινόκαστρο.

Το όνομα του κάστρου οφείλεται στις κόκκινες πέτρες με τις οποίες έχει χτιστεί. Το 1030 Βυζαντινοί έχτισαν το πρώτο κάστρο στο λόφο και στη συνέχεια (αρχές 13ου αιώνα μ.Χ) οι Λομβαρδοί ανοικοδόμησαν το μεσαιωνικό Castello Rosso πάνω στις βυζαντινές βάσεις.

Το κάστρο είναι φημισμένο για την αμυντική του οχύρωση, που συνέβαλε στη διάσωση μέρους των τειχών. Μέσα στο κάστρο υπάρχει εκκλησάκι αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία. 

Καταρράκτης Πλατανιστού - Γέφυρα των Ερωτευμένων

Ο καταρράκτης του Πλατανιστού απέχει περίπου 40 λεπτά από την Κάρυστο, σε μια διαδρομή 22 χιλιομέτρων . Βρίσκεται στη διαδρομή που ενώνει την Κάρυστο με τα αρκετά μικρά και απομονωμένα χωριά του Κάβο Ντόρο.

Θα τον βρείτε πολύ εύκολα δίπλα στο δρόμο και το μικρό γεφυράκι, το οποίο έχουν ονομάσει η γέφυρα των ερωτευμένων. Γι' αυτό μη ξεχάσετε να πάρετε ένα λουκέτο που θα "κλειδώσετε"  την αγάπη σας με τον/την αγαπημένο-η σας και μετά θα πετάξετε τα κλειδιά στο ρέμα!

Πρόκειται για ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς γεμάτο πλατάνια κάτω από τα οποία κυλάει το δροσερό ρέμα του Πλατανιστού και στο οποίο δεσπόζει ο μεγάλος καταρράκτης - συνήθως έχει πολύ νερό - και δημιουργεί μία μεγάλη φυσική πισίνα ή βάθρα στα νερά της οποίας μπορείτε να κολυμπήσετε. Σίγουρα εκεί θα δείτε πολλά βατράχια και γυρίνους.

Αν αντέχετε το κρύο ντους τότε μπορείτε να το απολαύσετε πηγαίνοντας κάτω από τον καταρράκτη ή καλύτερα στην άκρη του, αφού ακριβώς από κάτω είναι σχεδόν αδύνατον εξαιτίας της δύναμης που πέφτει το νερό.

Η πιο κοντινή παραλία στο Αιγαίο και στο Κάβο Ντόρο είναι το Ποτάμι. Τα τελευταία χρόνια ο δρόμος μέχρι τη θάλασσα έχει φτιαχτεί με αποτέλεσμα να φτάνουν 15-20 λεπτά για να βρεθείτε από τα δροσερά γλυκά νερά του Πλατανιστού στην αρμύρα του συνήθως φουρτουνιασμένου Αιγαίου. Δείτε εδώ το στίγμα

Φαράγγι του Δημοσάρη

Το φαράγγι του Δημοσάρη βρίσκεται στη βορειοανατολική πλευρά της Όχης (το ακριβές στίγμα είναι εδώ) και αποτελεί μία από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές της Ελλάδας.

Έχει μήκος περίπου 10 χλμ και ξεκινάει από τη θέση Πετροκάναλο (υψόμετρο 950 μέτρων), στην καρδιά της καταπράσινης πλευράς της Όχης, καταλήγοντας στην παραλία του οικισμού των Καλλιανών.

Στη μέση περίπου του φαραγγιού θα βρείτε τον οικισμό Λενοσαίοι, κοντά στον οποίο βρίσκεται και η περίφημη θέση "Σκάλα Λενοσαίων" με τους χαρακτηριστικούς μικρούς καταρράκτες και τις φυσικές πισίνες.

Η διάσχιση του φαραγγιού θεωρείται εύκολη, γιατί το μονοπάτι είναι σημασμένο και βατό. Χρειάζονται περίπου τέσσερις ώρες για να το διαβείτε απ' άκρη σ' άκρη. Τουριστικός οδηγός: 
Λεζάντα:  Αξιοθέατα


ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αξιοθέατα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου

Αξιοθέατα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου
Νότια Εύβοια
[02/08/2022 - 09:11]Διαδρομές γεμάτες με φυσική ομορφιά και δεκάδες ακόμη μνημεία. ...περισσότερα

Οι καλύτερες παραλίες του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

Οι καλύτερες παραλίες του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου
Νότια Εύβοια
[31/07/2022 - 11:48]Πανέμορφες πλαζ απ' άκρη σ' άκρη του δήμου που βρέχονται από το Αιγαίο και τον Ευβοϊκό. ...περισσότερα

ΛΙΜΝΙΩΝΑ- ΑΛΜΥΡΙΧΙ: Δύο θησαυροί του Αιγαίου που απογειώνουν τα Μεσοχώρια

ΛΙΜΝΙΩΝΑ- ΑΛΜΥΡΙΧΙ: Δύο θησαυροί του Αιγαίου που απογειώνουν τα Μεσοχώρια
Νότια Εύβοια
[11/07/2022 - 17:20]

Διαβάστε για το χωριό και τις δύο φοβερές του παραλίες ...περισσότερα

ΟΚΤΩΝΙΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΟΥΡΤΕΡΗ: Ομορφο χωριουδάκι με top την αιγαιοπελαγίτικη παραλία

ΟΚΤΩΝΙΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΜΟΥΡΤΕΡΗ: Ομορφο χωριουδάκι με top την αιγαιοπελαγίτικη παραλία
Νότια Εύβοια
[04/07/2022 - 20:50]

Ανακαλύψτε έναν από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς στην Εύβοια. ...περισσότερα

ΜΑΡΜΑΡΙ: Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με εξωτικούς θησαυρούς!

ΜΑΡΜΑΡΙ: Γραφικό παραθαλάσσιο χωριό με εξωτικούς θησαυρούς!
Νότια Εύβοια
[30/06/2022 - 08:18]

Πολλές οι επιλογές για φαγητό και "κρυφοί" προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείτε. ...περισσότερα

ΚΥΜΗ -ΠΛΑΤΑΝΑ -ΣΤΟΜΙΟ: Η αρχόντισσα και τα ...παιδιά της που χαρίζουν γεύσεις!

ΚΥΜΗ -ΠΛΑΤΑΝΑ -ΣΤΟΜΙΟ: Η αρχόντισσα και τα ...παιδιά της που χαρίζουν γεύσεις!
Νότια Εύβοια
[29/06/2022 - 10:02]

Μία πανέμορφη πόλη με μακραίωνη ιστορία και χωριουδάκια για εκλεκτούς μεζέδες. ...περισσότερα