Αξιοθέατα στη Σκύρο

23 Ιουνίου 2022, 13:25
A+ A-
Πολλά και ενδιαφέροντα τα μνημεία.

Η Σκύρος είναι ένα νησί, όπου μπορείτε να δείτε διάφορα αξιοθέατα. Τα κυριότερα από αυτά ακολουθούν στο παρακάτω αφιέρωμα.

Βέβαια, η περιπλάνηση στα σοκάκια της Χώρας συνιστά μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους επισκέπτονται το νησί. Ας δούμε, όμως, και πού αλλού μπορείτε να πάτε...

Αρχαιολογικός χώρος Παλαμαρίου

Στην παραλία του Παλαμαρίου, η οποία βρίσκεται στα βόρεια παράλια της Σκύρου, ανακαλύφθηκε ένας παραθαλάσσιος οχυρωματικός οικισμός που χρονολογείται από την Πρώιμη και Μέση Περίοδο του Χαλκού (2,500 -1,800 π.Χ.). 

Ο οικισμός είχε σημαντικό και λειτουργικό λιμάνι, το οποίο επικοινωνούσε με νησιά των Κυκλάδων, την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και το Βορειοανατολικό Αιγαίο. 

Εκτεταμένες έρευνες και ανασκαφές  οδήγησαν στην ανακάλυψη μιας τέλεια οργανωμένης πόλης, με δρόμους και εντυπωσιακά κτήρια. Σε αρκετά δωμάτια αυτών των κτηρίων ανακαλύφθηκαν πέτρινες οροφές, εστίες και οικιακοί φούρνοι ακόμα και ολοκληρωμένα πατώματα. 

Ανάμεσα σε άλλα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν, περιλαμβάνονται αγγεία, πέτρινα εργαλεία και χρηστικά αντικείμενα, καθώς και εργαλεία από οστά και μέταλλο. Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ανακάλυψη είναι το τείχος με τις μεγάλες πολεμίστρες σε σχήμα U, οι οποίες είναι χτισμένες σε τακτά διαστήματα. 

Όπως φαίνεται, αυτός ο οικισμός είχε σημαντική οχύρωση, με μπροστινό τείχος, τάφρο και πέτρινο τοίχο. Αυτός ο τύπος οχύρωσης έχει ρίζες από τη Συρία και την Παλαιστίνη και εμφανίστηκε σε περιοχές του Αιγαίου περίπου το 2.300 π.Χ.

Ο αρχαιολογικός χώρος απέχει 10 χλμ. από τη Χώρα Σκύρου (δείτε εδώ το στίγμα του), είναι εύκολα προσβάσιμος και επισκέψιμος κάθε μέρα εκτός Τρίτης από 8:30 το πρωί μέχρι 3:30 το μεσημέρι (τηλ. 22220-91327).

Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου

Στις δύο αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Σκύρου εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από αρχαιολογικές θέσεις στο νησί και χρονολογούνται από την πρωτοελλαδική περίοδο (2800 - 1900 π.Χ.) έως τα ρωμαϊκά χρόνια. 

Χαρακτηριστικά αγγεία είναι το κυπριακής καταγωγής φλασκί, η αττική γεωμετρική πυξίδα με ολόγλυφα ιππάρια στο πώμα και το ζωόμορφο ρυτό (τελετουργικό αγγείο) σε σχήμα ίππου. 

Το μουσείο περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:

1) Κεραμική της πρωτοελλαδικής περιόδου (2800-1900 π.Χ.) από τη πόλη της Σκύρου, το Παλαμάρι κ.α. Σημαντικό είναι το ανάγλυφο κυκλαδικό πώμα από το Παπαλαγούδι και το τρωικό "δέπας" από το Παλαμάρι. Εκτίθενται επίσης κυκλαδικές χρωματοθήκες και εργαλεία από οψιανό.

2) Κεραμική της μυκηναϊκής περιόδου (1600-1100 π.Χ.) από διάφορες θέσεις του νησιού: Ασκοί, ψευδόστομοι αμφορείς, αλάβαστρα κ.α. Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα δύο αγγεία με παράσταση πλοίου (και ψαριών το άλλο.

3) Κεραμική πρωτογεωμετρική (11ος-9ος αι. π.Χ.) από τα παραλιακά νεκροταφεία στα Μαγαζιά. Οι σκύφοι, οι πρόχοι, τα μόνωτα υψηλά ποτήρια, οι ωραίες οινοχόες, τα τριφυλλόσχημα μικροσκοπικά αγγεία, αλλά και κοσμήματα, όπως τα χρυσά φύλλα και οι σφυκωτήρες για τα μαλλιά, τα περιδέραια από φαγεντιαγή είναι χαρακτηριστικά του πλούτου της περιόδου.

4) Ευρήματα της πρωτογεωμετρικής και γεωμετρικής περιόδου (900-800 π.Χ.). Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο κρατήρας με το θέμα του τροχού, τα χάλκινα βραχιόλια, τα τοπικά χονδροειδή αγγεία, το πρωτογεωμετρικό πινάκιο αριθ. 353.

5) Πρωτογεωμετρική κυρίως κεραμική από τη θέση Αγία Αννα και τα Μαγαζιά: Περιλαμβάνονται ένα φλασκί, χρυσός σφηκωτήρας και σκουλαρίκια, δύο νευρόσπαστες κούκλες, χάρτινα βραχιόλια, μια σειρά από ωραία αγγεία κ.α.

6) Ευρήματα ρωμαϊκής και αρχαϊκής περιόδου από νεότερες ανασκαφές: Κορινθιακοί αρύβαλλοι ευβοϊκής καταγωγής, γεωμετρικές πρόχοι με παραστάσεις αλόγων, θαυμάσιοι σκύφοι με πλούσια κόσμηση, μια ταινία από ήλεκτρο (μείγμα χρυσού και αργύρου), πόρπες και περιδέραια, καθώς και εισηγμένα αγγεία από φαγεντιανή.

7) Αγγεία και άλλα αντικείμενα από την κλασσική και ρωμαϊκή περίοδο (5ος-1ος αι. π.Χ.): Αγαλμάτιο γυναίκας κλασικής περιόδου, ελληνιστικό κεφάλι και αγαλματίδιο παιδιού, κεραμική ελληνιστικής περιόδου, πλαστικό  ζωόμορφο αγγείο, ακέφαλο αγαλμάτιο Κυβέλης.

8) Ενδιαφέροντα γλυπτά, όπως η κόρη αρχαϊκής περιόδου, η ταφική στήλη (480 π.Χ.) που ξανασμιλεύθηκε στους ρωμαϊκούς χρόνους στην πίσω όψη, θραύσμα κεφαλής κόρης και άγαλμα πιθανότατα του Απόλλωνα. 

Στην αυλή εκτίθενται αρχιτεκτονικά μέλη και γλυπτά διαφόρων περιόδων, καθώς και σαρκοφάγοι από την πρωτογεωμετρική και τη γεωμετρική περίοδο.
Το μουσείο φιλοξενεί τη σπουδαία λαογραφική συλλογή της Λ. Κωστίρη.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σκύρου (βρίσκεται εδώ) λειτουργεί καθημερινά εκτός Τρίτης από 8:30 το πρωί έως 3:30 το μεσημέρι. Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (22210-22.402)

Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο Φαλτάιτς

Το Λαογραφικό Μουσείο Σκύρου (βρίσκεται εδώ) ιδρύθηκε το 1964 από τον Μάνο Φαλτάιτς και είναι ένα από τα πρώτα τοπικά ιστορικά - λαογραφικά μουσεία της Ελλάδας. Αποτελεί το σημαντικότερο πολιτιστικό φορέα της Σκύρου με πανελλήνια ακτινοβολία.

Στεγασμένο στο παλαιό αρχοντικό των “Φαλνταήδων”, που οι ρίζες τους χάνονται στο Βυζάντιο, δεσπόζει στο βορειοανατολικό άκρο της πόλης, χτισμένο πάνω στο μεγαλύτερο πύργο των πανάρχαιων Πελασγικών τειχών της Σκύρου.

Φορτωμένο με το μύθο και την ιστορία της Σκύρου, αποτελεί ένα χώρο στον οποίο βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία της καθημερινής ζωής, της τέχνης, του λόγου και της ιστορίας του νησιού από την μεταβυζαντινή μέχρι τη σύγχρονη εποχή. 

Στις αίθουσες του μουσείου στεγάζεται μεγάλος αριθμός συλλογών, με αντικείμενα του πολιτισμού και της παραδοσιακής τέχνης της Σκύρου, όπως κεραμικά, πορσελάνες, κεντήματα, υφαντά, έπιπλα και σκεύη.

Θα βρείτε επίσης σπάνιες εκδόσεις, ιστορικά ντοκουμέντα και έγγραφα, μεταξύ των οποίων η Προκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπως γράφτηκε από μέλη της Φιλικής Εταιρίας, και την Αποκήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, που συντάχθηκε και υπογράφτηκε από τον Πατριάρχη Γεώργιο Ε' και τους Συνοδικούς.

Σε ειδικό χώρο εκτίθενται πρωτότυπα έργα, αρχεία, εκδόσεις και δημοσιεύματα του μύστη Κωνσταντίνου Φαλτάιτς και της εποχής του. Επίσης θα έχετε την ευκαιρία να δείτε την πλούσια συλλογή έργων των διάσημων γλυπτών της Λουκίας Γεωργαντή, γνωστής και ως "Μαντάμ Τισσώ της Ελλάδας". Η συλλογή είναι δωρεά του Γιώργου Οικονομόπουλου, συζύγου της Λουκίας Γεωργαντή.

Το Μουσείο Φαλτάιτς είναι ένας πραγματικός θησαυρός όχι μόνο για τη Σκύρο, αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ένας χώρος που πρέπει να επισκεφτείτε και που θα εκπλαγείτε τόσο από το περιεχόμενό του όσο και από τη συντήρησή του.

Το μουσείο διαθέτει υπαίθριο θέατρο, όπου διοργανώνονται διάφορες παραστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Πλατεία Ρούπερτ Μπρουκ

Μια πανέμορφη πλατεία στη Χώρα (πολύ κοντά στο λαογραφικό μουσείο και συγκεκριμένα εδώ) με φανταστική θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, αφιερωμένη στον φιλέλληνα Άγγλο ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ (τάφηκε στη Σκύρο). 

Η πλατεία φιλοξενεί ορειχάλκινο άγαλμα προς τιμήν του Μπρουκ, που είναι αφιερωμένο στην αιώνια ποίηση, καθώς και μία προτομή του ποιητή.

Το αλογάκι της Σκύρου

Το αλογάκι της Σκύρου θεωρείται μια από τις μικρότερες και σπανιότερες φυλές του κόσμου, ενώ τα υπόλοιπα μορφολογικά του χαρακτηριστικά είναι κοινά με εκείνα των μεγαλύτερων αλόγων. 

Είναι μικροκαμωμένο και λεπτοκόκκαλο ζώο. Το κεφάλι του είναι κάπως χοντρό, με  μεγάλα μάτια και ρουθούνια. Έχει πολύ δυνατό λαιμό και χοντρό σε αναλογία με τις ωμοπλάτες και το στέρνο. Η χαίτη του είναι μακριά και πλούσια με ένα χρώμα πάντα πιο σκούρο από το δέρμα.

Τα πόδια του είναι λεπτά, γερά και νευρώδη με δυνατές κλειδώσεις. Τα χρώματα του σκυριανού αλόγου είναι σε διάφορες αποχρώσεις του καστανού, του κοκκινόφαιου και σπανιότερα λευκό ή γκριζόφαιο.

Προέρχεται από μία αρχαία φυλή αλόγων και έχει κοινές ρίζες με το  Άλογο της Πίνδου. Το αλογάκι της Σκύρου θεωρείται απόγονος των αλόγων που είχε ο Αχιλλέας στην Τροία και είναι συνδεδεμένο με τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ κάποιοι οι πρόγονοί του απεικονίζονται στην ζωφόρο του Παρθενώνα. Λέγεται ότι αυτά τα αλογάκια τα φέρανε στο νησί οι Αθηναίοι τον 5ο π.Χ. αιώνα.

Είναι ζώο συντροφικό, κοινωνικό, εύρωστο, έξυπνο με ιδιαίτερα φιλική συμπεριφορά προς τα παιδιά.

Στα νεότερα χρόνια τα αλογάκια χρησιμοποιούνταν για αγροτικές εργασίες και αθλητικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο αφήνονται ελεύθερα στο βουνό Κόχυλα, στα νοτιοανατολικά του νησιού. Το καλοκαίρι επιστρέφουν στους ιδιοκτήτες τους λόγω έλλειψης τροφής και νερού.

Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ήταν καταγεγραμμένα 220 καθαρόαιμα σε όλη την Ελλάδα, από τα οποία 120 βρίσκονταν στη Σκύρο.

Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου 

Στην κορυφή της Χώρας της Σκύρου, δίπλα στο Κάστρο, βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του νησιού.

Η Μονή του Αη-Γιώργη χτίστηκε το 960 μ.χ επί Νικηφόρου Φωκά και από το 1447 περίπου υπάγεται στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους μαζί με μια τεράστια περιουσία από τα καλύτερα κτήματα του νησιού που αγγίζει περίπου το 1/5 της έκτασής του! 

Τα κτήματα αυτά ήταν δωρεά του Νικηφόρου Φωκά στη Μονή Μεγίστης Λαύρας για τη νίκη επί των Αράβων γύρω στο 958 μ.Χ. Σύμφωνα με τη μαρμάρινη επιγραφή πάνω στο καμπαναριό, ο ναός που υπάρχει σήμερα χρονολογείται γύρω στο 1.600 μ.Χ.

Τον 16ο αιώνα το μοναστήρι ανακαινίστηκε και ανά τους αιώνες υπήρξε από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Αγίου Γεωργίου στην Ελλάδα.

Το 2001 το Μοναστήρι υπέστη σοβαρές ζημιές λόγω του σεισμού στη Σκύρο και παρέμεινε κλειστό για 14 χρόνια έως τις 23 Απριλίου του 2015. Είναι πλέον επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και 6-8 μ.μ. Τηλ. επικοινωνίας: 2222091216

Το Κάστρο της Σκύρου

Το κάστρο βρίσκεται χτισμένο σε ένα βράχο 179 μέτρων, είναι σήμα κατατεθέν της Χώρας και άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του νησιού.

Είναι το σημείο με το οποίο είναι δεμένοι όλοι οι Σκυριανοί, γιατί εκεί έλαβαν χώρα τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του νησιού. Εκεί ήταν χτισμένο το παλάτι του Λυκομήδη, όπου αργότερα οχυρώνονταν οι ντόπιοι για να γλυτώσουν από τις επιθέσεις των πειρατών και άλλων επιδρομέων.

Ο βράχος με τις απόκρημνες πλευρές προστάτευε το κάστρο που διέθετε μόλις μια είσοδο από την οποία και θα ανέβετε. Στο κάστρο θα δείτε υπολείμματα οχυρώσεων και τειχών όλων των ιστορικών περιόδων: πελασγικά, κλασσικής αρχαιότητας, βυζαντινά, ενετικά.

Είναι επισκέψιμο καθημερινά εκτός Τρίτης από 10:30 το πρωί έως 8 το βράδυ.





Επιστροφή