Παιδεία

Η συγχώνευση έφερε αντιπαλότητα

1 Απριλίου 2011, 12:27
Ο πρόεδρος του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών απαντάει στο 2ο Δημοτικό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών Νικόλαος Βαλαής συμφωνεί με τη συγχώνευση του σχολείου, με άλλα σχολεία της περιοχής. Μάλιστα έστειλε επιστολή στο Σύλλογο Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών, οι οποίοι αμφισβητούν τα κριτήρια συγχώνευσης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής: 

"Κύριοι,

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στον ηλεκτρονικό τύπο της περιοχής μας, την επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ψαχνών στο Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με τη συγχώνευση του σχολείου μας με τα σχολεία Καμαρίτσας, Σταυρού, Κοντοδεσποτίου και Αγίας Σοφίας. Επειδή στην επιστολή αυτή αμφισβητούνται τα κριτήρια συγχώνευσης αλλά και οι υποδομές του σχολείου μας, είμαστε υποχρεωμένοι και μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας, να διευκρινίσουμε τα παρακάτω:

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο ιδρύθηκε το 1986, ως 6/θέσιο, με σκοπό μακροπρόθεσμα να απορροφήσει τους μαθητές των μονοθεσίων και διθεσίων σχολείων της ευρύτερης περιοχής του Δήμου μας, που σταδιακά θα καταργούνταν.. Η πρώτη συγχώνευση σχολείων εφαρμόστηκε, πριν ακόμη συσταθεί ο Δήμος Μεσσαπίων και το πρώτο σχολείο που καταργήθηκε και συγχωνεύτηκε με το σχολείο μας ήταν το σχολείο της Πλατάνας., Στη συνέχεια φιλοξενήθηκε το σχολείο του συνοικισμού Μακρυμάλλης, το οποίο αργότερα μετακόμισε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ψαχνών.

Σήμερα το σχολείο μας είναι ήδη συγχωνευμένο, εδώ και χρόνια με το καταργημένο σχολείο του Κυπαρισσίου , πριν από τέσσερα χρόνια με το σχολείο της Καμαρίτσας και από πέρυσι με το σχολείο της Αγίας Σοφίας, Όσο για τα σχολεία του Σταυρού και του Κοντοδεσποτίου με τα οποία θα συγχωνευτούμε την καινούργια σχολική χρονιά δεν ζητήθηκε η γνώμη μας, αλλά από ότι γνωρίζουμε ούτε η γνώμη του Συλλόγου Δασκάλων. Υπάρχουν όμως οι απαραίτητες προϋποθέσεις και με μεγάλη χαρά θα φιλοξενήσουμε και τους μαθητές των σχολείων αυτών.

Το σχολείο διαθέτει τον απαραίτητο αριθμό αιθουσών για 6/θέσιο σχολείο. (δεν ζητήσαμε ούτε μπορούμε να γίνουμε 12/θέσιο). Όσον αφορά τα εποπτικά μέσα διαθέτει, κατά γενική ομολογία, αξιοζήλευτο υλικό που δεν διαθέτει σχεδόν κανένα σχολείο και της ευρύτερης ακόμη περιοχής. (υπολογιστές, διαδραστικούς πίνακες και INTERNET σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα πληροφορικής .βιβλιοθήκη, αθλητικό υλικό). Το ψηφιακό σχολείο που πρεσβεύει το Υπουργείο Παιδείας έχει γίνει ήδη πράξη.

Ο αύλειος χώρος του σχολείου μας, πράγματι δεν είναι μεγάλος, για ένα εξαθέσιο σχολείο όμως αρκεί, κατά δήλωση των αρμοδίων, αν και υπάρχει κατατεθειμένη εδώ και καιρό πρόταση, να μεγαλώσει με την βοήθεια του Δήμου μας, αλλά και με την επικείμενη επιστροφή αύλειου χώρου, που είχε παραχωρηθεί σε γείτονα προκειμένου να εξυπηρετηθεί, μέχρι να ανοίξει ο παραποτάμιος δρόμος.

Τμήμα ένταξης στο σχολείο μας λειτουργεί από το 1991, με μόνιμο εδώ και χρόνια εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής, τότε που για κάποιους η ίδρυση του μέσα σε κανονικό σχολείο ήταν μειονέκτημα, ενώ ήταν το πρώτο σχολείο που λειτούργησε ως Ολοήμερο.

Εν κατακλείδι, η διεκδίκηση είναι θεμιτή για όλους, αρκεί να μη θίγονται διπλανά σχολεία από στοιχεία που δεν γνωρίζουμε ή που σκόπιμα παραποιούμε.. Η δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων αποβαίνει εις βάρος του κοινού σκοπού μας και τη δημιουργία της καλύτερης δυνατής προσπάθειας για την ομαλή μετάβαση των μαθητών από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο , στο Σύλλογο Γονέων του οποίου είναι πιθανόν να βρεθούμε και να συνεργαστούμε, κάτι που μπορούμε να κάνουμε από τώρα."
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αρχίζουν οι εγγραφές για τις Κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στις Ροβιές

Αρχίζουν οι εγγραφές για τις Κατασκηνώσεις της Μητρόπολης στις Ροβιές
Παιδεία
[26/05/2022 - 11:17]

Ξαναλειτουργούν φέτος, μετά από διετή αναστολή λειτουργίας, λόγω κορωνοϊού. ...περισσότερα

ΣΧΟΛΕΙΑ: Υποχρεωτική η μάσκα μόνο στις εξετάσεις από την 1η Ιουνίου

ΣΧΟΛΕΙΑ: Υποχρεωτική η μάσκα μόνο στις εξετάσεις από την 1η Ιουνίου
Παιδεία
[25/05/2022 - 17:18]

Κάθε πότε θα κάνουν rapid test οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί. ...περισσότερα

ΑΛΙΒΕΡΙ: Ξεκίνησαν οι προεγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας

ΑΛΙΒΕΡΙ: Ξεκίνησαν οι προεγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας
Παιδεία
[25/05/2022 - 09:22]

Δίνει τη δυνατότητας να πάρουν απολυτήριο Γυμνασίου, όσοι φοιτήσουν, χωρίς γραπτές εξετάσεις. ...περισσότερα

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ: Συνεχίζονται οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς για το σχολικό έτος 2022-23

ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ: Συνεχίζονται οι εγγραφές στους Παιδικούς Σταθμούς για το σχολικό έτος 2022-23
Παιδεία
[25/05/2022 - 09:05]

Δείτε πότε λήγει η προθεσμία και όλα τα τηλέφωνα των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών. ...περισσότερα