Πολιτισμός

ΧΑΛΚΙΔΑ: Τελέστηκε η καθιερωμένη Αγρυπνία για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής

ΧΑΛΚΙΔΑ: Τελέστηκε η καθιερωμένη Αγρυπνία για τη γιορτή της Αγίας Παρασκευής
21 Ιουλίου 2021, 20:13
Με λαμπρότητα ενθρονίστηκε στο προσκυνητάρι η θαυματουργή εικόνα της Αγίας και απότμημα τω λειψάνων της.

Tην Τρίτη 20 Ιουλίου το βράδυ, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εδώ και δεκαετίες προεόρτιος Ιερά Αγρυπνία, προς τιμήν της Πολιούχου της Χαλκίδας Αγίας Παρασκευής, στον ομώνυμο ιερό ναό της πόλης. 

Με την έναρξη της Ιεράς Αγρυπνίας τελέστηκε η Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος και οι υπόλοιποι Ιερείς έκαναν την ενθρόνιση του θαυματουργού ιερού εικονίσματος και του ιερού αποτμήματος εκ των λειψάνων της Αγίας σε προσκυνητάριο, όπου θα παραμείνουν για όλες τις ημέρες της πανήγυρης, στο κέντρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού.

Στη συνέχεια εψάλλη η Ακολουθία του Όρθρου, τελέστηκε η Αρχιερατική χοροστασία και ακολούθησε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία οι πιστοί μετείχαν.

Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκε το εορταστικό κόλλυβο προς τιμήν της Αγίας, το οποίο είχε κατάλληλα επιμεληθεί Ιερομόναχος π. Καλλίνικος Καραπέτης.

Τα ιερά αναλόγια διακόνησαν ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας Κωνσταντίνος Σιάνος, ο εκ Χαλκίδος καταγόμενος Ανέστης Κεσελόπουλος-Ομότιμος Καθηγητής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Ιεροψάλτης και Διευθυντής της Σχολής Παραδοσιακής Μουσικής «Γέφυρες» Ελευθέριος Πνευματικός με μαθητές του.

Το Ιερό Εικόνισμα και τα Ιερά Λείψανα της Αγίας θα παραμείνουν προς προσκύνηση έως και την Κυριακή 1 Αυγούστου και καθημερινά θα τελούνται, κατά τις πρωινές ώρες, η Ακολουθία του Όρθρου και η Θεία Λειτουργία και τα απογεύματα οι Ακολουθίες του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως προς τιμήν της Αγίας Παρασκευής.

Οι Λατρευτικές Εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου.  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Παιδική θεατρική παράσταση στο θέατρο Ορέστης Μακρής

ΧΑΛΚΙΔΑ: Παιδική θεατρική παράσταση στο θέατρο Ορέστης Μακρής
Πολιτισμός
[14/08/2022 - 15:30]

Θα παρουσιαστεί το έργο "Ο Μαγικός Κόσμος της Παραμυθούπολης". ...περισσότερα

ΑΛΙΒΕΡΙ: Με Πίτσα Παπαδοπούλου και Σταύρο Σαλαμπασόπουλο τα Ταμύναια

ΑΛΙΒΕΡΙ: Με Πίτσα Παπαδοπούλου και Σταύρο Σαλαμπασόπουλο τα Ταμύναια
Πολιτισμός
[14/08/2022 - 08:20]

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αλιβερίου διοργανώνει τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις. ...περισσότερα