Οικονομία

ΕΥΒΟΙΑ: Οι πέντε δρόμοι που φέρνουν την ανάπτυξη

ΕΥΒΟΙΑ: Οι πέντε δρόμοι που φέρνουν την ανάπτυξη
19 Σεπτεμβρίου 2021, 18:54
Οδικά έργα ύψους 500 εκατ. ευρώ για τη βορειοκεντρική Εύβοια

 

 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» (10-9-2021)

Οδικά έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την ανασυγκρότηση της βορειοκεντρικής Εύβοιας μπαίνουν ξανά στο τραπέζι μετά το ολοκαύτωμα του Αυγούστου. Πρόκειται για έργα που ο νομός ζητά εδώ και 50 περίπου χρόνια και δυστυχώς πρέπει να γίνουν άλματα για να κατασκευαστούν, αφού αρκετά βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο.

Όπως σωστά επισημαίνεται, δεν νοείται ανάπτυξη στη βόρεια Εύβοια χωρίς εκσυγχρονισμό του απαρχαιωμένου οδικού δικτύου. Οι κακοί δρόμοι ταλαιπωρούν όλο το νομό και συνιστούν ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για οικονομική (και ειδικά τουριστική) άνθιση του τόπου.

Η Εύβοια παραμελήθηκε επί δεκαετίες με ευθύνη των μέτριων αιρετών αρχόντων της. Άλλωστε, τα τελευταία 30 χρόνια μόνο η Υψηλή Γέφυρα Χαλκίδας και ο δρόμος Χαλκίδας-Σχηματαρίου συγκαταλέγονται στα μεγάλα οδικά έργα.

Τώρα που η πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε τα πάντα, μια πλειάδα οδικών έργων επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση. Τα επισημαίνουν οι κυβερνητικοί βουλευτές στις συναντήσεις που έχουν με υπουργούς και τα κατέγραψε αναλυτικά ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός σε παρέμβαση που έκανε για την επόμενη μέρα στη βόρεια Εύβοια. Ας δούμε ποια είναι και σε ποια φάση βρίσκονται:

• Παράκαμψη Χαλκίδας: Το πλέον εμβληματικό έργο που θα αποσυμφορήσει τη Χαλκίδα, την Αρτάκη και τα Ψαχνά από την κίνηση προς βόρεια Εύβοια. Ο προϋπολογισμός για τα 25 χιλιόμετρα δρόμου αγγίζει τα 180 εκατ. ευρώ. Γίνονται συνεχείς επικαιροποιήσεις στις μελέτες και μετά από υποσχέσεις δεκαετιών, που αποδείχθηκαν ψευδείς, τώρα η δημοπράτηση του έργου έχει τοποθετηθεί στα τέλη του 2021.

• Ψαχνά-Προκόπι: Ακόμη ένα πολυδάπανο έργο (50 εκατ. ευρώ), που βρίσκεται σε φάση μελέτης από το Υπουργείο Υποδομών. Στόχος είναι η ευθυγράμμιση της διασύνδεσης Ψαχνών-Προκοπίου με παράλληλο δίκτυο, στο οποίο θα υπάρχουν σήραγγες.

• Προκόπι-Αγία Άννα: Έργο που βρίσκεται σε φάση μελέτης από το Υπουργείο Υποδομών και δεν υπάρχει προϋπολογισμός. Προβλέπεται η παράκαμψη της Κηρίνθου και της Στροφυλιάς, ώστε να βελτιωθεί η όδευση προς την Ιστιαία και τη Λίμνη.

• Παράκαμψη Αγ. Άννας: Και αυτό το έργο έχει ανολοκλήρωτη μελέτη του παρελθόντος και δεν υπάρχει προϋπολογισμός.

• Αγία Άννα-Πευκί: Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο ύψους 110.000.000 ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει τις παρακάμψεις των οικισμών Παπάδες, Βασιλικά, Ελληνικά και Αγριοβότανο. Απαιτείται επικαιροποίηση της μελέτης.

Όσον αφορά στο δυτικό τμήμα του νομού, ο Περιφερειάρχης έθεσε το ζήτημα της γρήγορης ολοκλήρωσης του έργου βραχοπροστασίας στο δρόμο Ήλια-Ροβιές. Το συνολικό κόστος είναι 25 εκατ. ευρώ και η πρώτη φάση (ύψους 8 εκατ. ευρώ) αναμένεται να ξεκινήσει, καθώς έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος από την Περιφέρεια.

Με ένα χοντρικό υπολογισμό, τα παραπάνω οδικά έργα μόνο για το βορειοκεντρικό άξονα της Εύβοιας αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Η παρούσα θλιβερή συγκυρία πρέπει να αποτελέσει ισχυρό μοχλό πίεσης, ώστε να κερδίσουμε όσα περισσότερα μπορούμε και να μην ξεχαστούν ξανά τα χρόνια αιτήματα της Εύβοιας για οδικό δίκτυο αντάξιο ενός νομού του 21ου αιώνα και όχι της εποχής του …αραμπά!

 

Πιέζει ξανά για την παραλιακή χάραξη

Μέσα στον ορυμαγδό των οδικών έργων που ζητούνται, η ομάδα «Κανδήλιον όραμα» επαναφέρει το αίτημα για κατασκευή της παραλιακής σύνδεσης των Πολιτικών με τη Λίμνη μέσα από το Κανδήλι.

Οι εκπρόσωποι της ομάδας, ο οικονομολόγος Δημήτρης Κατούνης (φωτό) και ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Στεργίου, κατηγορούν τον Φάνη Σπανό, γιατί δεν συμπεριέλαβε το έργο στις προτάσεις του.

 

Επισημαίνουν ότι η παραλιακή ζεύξη θα μειώσει σημαντικά τη διαδρομή προς βόρεια Εύβοια, είναι υλοποιήσιμη και θα κοστίσει 50 εκατ. ευρώ.
«Με την κατασκευή του έργου συντάσσονται 5.500 άτομα. Γιατί μας αγνοείτε κύριε Σπανέ;» αναφέρει η ομάδα σε επιστολή της.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εντάχθηκε έργο 40 εκατ. ευρώ για αναγκαίες παρεμβάσεις στη Βόρειο Εύβοια

Εντάχθηκε έργο 40 εκατ. ευρώ για αναγκαίες παρεμβάσεις στη Βόρειο Εύβοια
Οικονομία
[19/10/2021 - 13:57]

Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν 5 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας. ...περισσότερα

Σε νέα τροχιά οι σχέσεις του Επιμελητηρίου Εύβοιας και της Περιφέρειας

Σε νέα τροχιά οι σχέσεις του Επιμελητηρίου Εύβοιας και της Περιφέρειας
Οικονομία
[17/10/2021 - 20:21]

Με στόχο την προβολή και στήριξη των Ευβοϊκών τουριστικών επιχειρήσεων και του Ευβοϊκού τουρισμού. ...περισσότερα