Περιβάλλον

ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Αντιπλημμυρικά δύο ταχυτήτων

ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Αντιπλημμυρικά δύο ταχυτήτων
1 Οκτωβρίου 2021, 10:21
Έτσι προχωρά η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων    

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» (17-9-2021)

Σε δύο ταχύτητες κινείται η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων στη βόρεια Εύβοια. Στα κατεστραμμένα δάση του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας έχουν κοπεί όλα σχεδόν τα καμένα δέντρα και υπάρχουν έτοιμες μελέτες για αντιδιαβρωτικά έργα. Aντίθετα,  στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού δεν έχει μπει ακόμη πριόνι ούτε σε κούτσουρο!

Τον καθαρισμό των καμένων εκτάσεων κάνουν αποκλειστικά τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών. Στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας δραστηριοποιούνται συνολικά δέκα συνεταιρισμοί και οι εργασίες προχωράνε γρήγορα. Στον όμορο πυρόπληκτο δήμο, όμως, υπάρχει μόνο ένας και δεν …κουνιέται φύλλο.

Μετά την ολοκλήρωση της κοπής των δέντρων, θα γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα, τα οποία επίσης θα εκτελέσουν τα μέλη των δασικών συνεταιρισμών. Για το λόγο αυτό, ο δασολόγος Αντώνης Ακριώτης εκπόνησε αναγνωριστική μελέτη με τη βοήθεια της αναπληρώτριας προϊσταμένης στη Διεύθυνση Δασών Εύβοιας Δέσποινας Κομίλη.

Με κόκκινο χρώμα διακρίνονται οι περιοχές, όπου θα γίνουν κορμοδέματα. Εύκολα γίνεται αντιληπτό ότι ουσιαστικά καλύπτονται όλες οι καμένες εκτάσεις.

Άντλησαν δεδομένα με τη μέθοδο της τηλεπισκόπησης και εντόπισαν τα σημεία που είναι πιο επικίνδυνα για πλημμυρικά φαινόμενα. Ενοποίησαν περιοχές για να γίνουν ευκολότερα οι παρεμβάσεις και ξεχώρισαν εννιά λεκάνες απορροής: Πέντε στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και τέσσερις στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Με βάση την αναγνωριστική μελέτη, τα Δασαρχεία Λίμνης και Ιστιαίας εκπονούν τις αντίστοιχες μελέτες για την κατασκευή κορμοδεμάτων και φραγμάτων από τσιμέντο ή πέτρα.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί μόνο τρεις μελέτες στο Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και έχουν εγκριθεί, ώστε να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικές εταιρείες με τη μέθοδο της αναδοχής. Ανάμεσα στους χρηματοδότες είναι και η ΤΕΡΝΑ.

«Στις 18 Αυγούστου λάβαμε την τελευταία φωτογραφική λήψη από τα καμένα και δώδεκα μέρες μετά ολοκληρώσαμε την αναγνωριστική μελέτη. Λίγο αργότερα, εγκρίθηκε η πρώτη μελέτη. Όλα έγιναν με πολύ επιστημονικό τρόπο και αστραπιαία ταχύτητα» είπε στη «Γνώμη» ο κ. Ακριώτης, ενώ η κα Κομίλη συμπλήρωσε:

«Από τα 500.000 καμένα στρέμματα, θα γίνουν αντιδιαβρωτικά έργα σε περίπου 207.000 στρέμματα, γιατί εκεί υπάρχει ανάγκη. Κάποιες εκτάσεις είναι αγροτικές, ενώ άλλες καλύπτονται από ρέματα και βραχώδη τμήματα. Στην πραγματικότητα, καλύπτουμε πλήρως όλες τις πληγείσες περιοχές».

Νέες αντιδράσεις από τους ρετσινάδες

Αντίθετοι με μέθοδο της αναδοχής παραμένουν οι δασεργάτες. Ο πρόεδρος των ρητινοκαλλιεργητών Εύβοιας Βαγγέλης Γεωργαντζής δήλωσε στη «Γνώμη»:

«Με το στανιό μάς έβαλαν μεσάζοντα την ΤΕΡΝΑ, η οποία μας δίνει πολύ μικρότερο μεροκάματο από αυτό που δεσμεύτηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας».

Για τον καθαρισμό των δασών, η ΤΕΡΝΑ έδωσε ήδη από 10.000 ευρώ σε κάθε δασικό συνεταιρισμό, ενώ θα αναλάβει τα έξοδα και για τα αντιδιαβρωτικά έργα. Συνολικά, το κόστος των εργασιών για τις τρεις μόνο εγκριθείσες μελέτες ξεπερνά τα 3 εκατ. ευρώ.

«Πρότασή μας είναι να μην δεχτούν οι δασεργάτες να δουλέψουν για ιδιώτες, αλλά αυτό εξαρτάται από τις οικονομικές αντοχές των μελών των συνεταιρισμών» κατέληξε ο κ. Γεωργαντζής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Διαμαρτυρία κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη γειτονιά μας

ΧΑΛΚΙΔΑ: Διαμαρτυρία κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στη γειτονιά μας
Περιβάλλον
[19/01/2022 - 20:53]

Στον πεζόδρομο της Αβάντων, πίσω από το ιερό του Αγίου Νικολάου. ...περισσότερα

ΚΑΙΡΟΣ: Έρχεται βαρυχειμωνιά το επόμενο πενθήμερο- Πότε θα χιονίσει στην Εύβοια

ΚΑΙΡΟΣ: Έρχεται βαρυχειμωνιά το επόμενο πενθήμερο- Πότε θα χιονίσει στην Εύβοια
Περιβάλλον
[18/01/2022 - 20:27]

Διαβάστε αναλυτική πρόγνωση γενικά για την Ελλάδα και ειδικά για την Εύβοια. ...περισσότερα

ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Φορείς και ιδιώτες κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων

ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ: Φορείς και ιδιώτες κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων
Περιβάλλον
[15/01/2022 - 11:30]

Ζητούν να ακυρωθούν οι υπουργικές αποφάσεις, που άναψαν "πράσινο φως" στην κατασκευή τους. ...περισσότερα