Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Βάζουν αιολικό πάρκο στο μόνο βουνό που σώθηκε από τη φωτιά στη βόρεια Εύβοια

Μίλτος Χατζηγιαννάκης: Βάζουν αιολικό πάρκο στο μόνο βουνό που σώθηκε από τη φωτιά στη βόρεια Εύβοια
28 Σεπτεμβρίου 2021, 08:41
A+ A-
Τι δήλωσε ο βουλευτής με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ.

Αδεια για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας-Αιδηψού, που διεσώθη από την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου, ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μίλτος Χατζηγιαννάκης επικρίνει σκληρά την απόφαση.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής δήλωσε:

“Την προκλητική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού τις κρίσιμες ώρες της φωτιάς έρχονται να διαδεχθούν οι προκλητικές αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) από την 15η Ιουλίου, που αναρτήθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου του 2021 στη «Διαύγεια», για την αδειοδότηση 17 νέων αιολικών πάρκων, μεταξύ των οποίων και στο όρος Τελέθριο του Δήμου Ιστιαίας - Αιδηψού, το οποίο είναι το μοναδικό που δεν κάηκε στη μεγάλη πυρκαγιά.

Συγκεκριμένα, με την απόφαση 565/2021 της η ΡΑΕ χορηγεί άδεια εγκατάστασης 13 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 29,9 MW, με διάμετρο πτερωτής 71 μέτρα, για χρονικό διάστημα 25 ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα τόσα χρόνια.

Επίσης, 7 από τις 17 αποφάσεις αφορούν τον έτερο πυρόπληκτο Δήμο, τον Δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας. Από την πρώτη στιγμή οι Δήμαρχοι των πυρόπληκτων περιοχών έχουν δηλώσει την πλήρη αντίθεσή τους. Η εναντίωσή τους είχε ξεκινήσει, ήδη πριν από τη μεγάλη φωτιά, συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, στις 22 Ιουλίου του 2021, είχε αποφασίσει ομοφώνα την απόρριψη των αιολικών πάρκων. Αντίστοιχες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων έχουν ληφθεί στους άλλους Δήμους της Εύβοιας, οι οποίοι μάλιστα έχουν αποφασίσει να κινηθούν νομικά κατά των αποφάσεων της ΡΑΕ.

Η αντίδραση των κατοίκων της Εύβοιας θα είναι μέχρι τέλους. Πάνω στις ζωές των Ευβοιωτών και στις καμένες περιοχές δεν γίνεται να κερδοφορούν συγκεκριμένα συμφέροντα.

Από τη μία πλευρά, οι εταιρείες που ασχολούνται και στον ενεργειακό κλάδο να κάνουν δωρεές για την αποκατάσταση του δάσους και από την άλλη σε ορισμένες από αυτές να τους χορηγούνται άδειες για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Εύβοια.

Ο αγώνας, όμως, ξεκινάει.

Το δάσος θα ξαναγίνει δάσος, το δάσος θα παραμείνει δάσος".

Επιστροφή