Κους-κους & σχόλια

ΠΑΡΚΟ ΦΑΡΟΥ-ΠΛΑΖ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πεθαίνει μέσα στην αδιαφορία

ΠΑΡΚΟ ΦΑΡΟΥ-ΠΛΑΖ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Πεθαίνει μέσα στην αδιαφορία
13 Οκτωβρίου 2021, 08:06
Aθλιες εικόνες    

 

 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» (1-10-2021)

 

 

Απελπισία προκαλεί στον κάθε επισκέπτη η κατάσταση που επικρατεί στο παρκάκι του Φάρου. Ο Δήμος Χαλκιδέων το έχει εγκαταλείψει στην τύχη του τα τελευταία χρόνια, αλλά η Έλενα Βάκα το παράκανε: Αντιμετωπίζει το παρκάκι σαν να μην υπάρχει.

Για παράδειγμα, φέτος την άνοιξη πέρασε ένα δημοτικό συνεργείο και έκοψε τα ξεριζωμένα από τον αέρα πεύκα. Πήραν τα καυσόξυλα και πέταξαν τα κλαδιά δίπλα στο διάδρομο στην ανατολική πλευρά του πάρκου (φωτό 1). Παράλληλα, κλάδεψαν κάποιους θάμνους, οι οποίοι, όμως, στη συνέχεια ξεράθηκαν (φωτό 2),  γιατί το ποτιστικό έχει καταστραφεί και οι καύσωνες ήταν πολλοί φέτος.

Μέσα στο καλοκαίρι, τα πεύκα συνέχισαν να ξεραίνονται και να πέφτουν (φωτό 3), τα παρτέρια καράφλιασαν εντελώς (φωτό 4) ή γέμισαν ξερόχορτα (φωτό 5) και οι πευκοβελόνες μαζί με τα ξερά χόρτα έφτιαξαν ένα πρώτης τάξεως προσάναμμα σε όλη την έκταση του πάρκου (φωτό 6).

 

 

Ταυτόχρονα,  ασυνείδητοι νεαροί συνέχισαν τους βανδαλισμούς καταστρέφοντας παγκάκια (φωτό 7), πυροσβεστικές φωλιές (φωτό 8) ή γράφοντας πάνω στα μάρμαρα, τα ξύλα και τις πέτρες μετατρέποντας τα καθιστικά, τις βρύσες (φωτό 9) και το θεατράκι σε άθλιες μουντζούρες.

Περίοικοι και περιπατητές άρχισαν να διαμαρτύρονται στη δήμαρχο ζητώντας την παρέμβαση του δήμου για καθαριότητα, ευπρεπισμό, τοποθέτηση νέου ποτιστικού και συντήρηση του πρασίνου, ώστε να μην γίνει το παρκάκι παρανάλωμα του πυρός.

Η δήμαρχος υποσχέθηκε σε πολλούς ότι θα καθάριζε τουλάχιστον το δασάκι, αλλά δεν το έκανε. Στις αρχές Αυγούστου, το κλείδωσε μετά από σχετική κυβερνητική απόφαση για να μην καούν τα πάρκα της χώρας.

Το πάρκο του Φάρου έμεινε κλειστό ενάμιση μήνα περίπου και όλοι οι περίοικοι περίμεναν σΆ αυτό το διάστημα ο δήμος να το αναμορφώσει ή τουλάχιστον να το καθαρίσει. Ω! του θαύματος, όμως, το πάρκο άνοιξε και έχει τα ίδια χάλια και χειρότερα.

Είναι πασιφανές ότι το δασάκι αργοπεθαίνει μέσα στη διαχρονική αδιαφορία του Δήμου Χαλκιδέων. Δυστυχώς, η Έλενα Βάκα δεν θέλει να συντηρήσει κάτι όμορφο που έφτιαξε ο αείμνηστος Γιάννης Σπανός το 1996.