Βρέθηκαν τα λεφτά για το νέο νοσοκομείο!

Βρέθηκαν τα λεφτά για το νέο νοσοκομείο!
8 Απριλίου 2011, 07:00
A+ A-
Ο Κλέαρχος Περγαντάς πήρε ακόμη μία προφορική δέσμευση από τον Υπουργό Υγείας. Να το πιστέψουμε;

Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του νέου Νοσοκομείου Χαλκίδας, με προϋπολογισμό 65 εκατομμύρια ευρώ, ήταν το μοναδικό θετικό στοιχείο για την Εύβοια, που προέκυψε από την συνάντηση του Περιφερειάρχη Κλέαρχου Περγαντά με υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης.

Ετσί τουλάχιστον ισχυρίζεται ο νέος Περιφερειάρχης, ο οποίος δεν ενημερώνει από ποιο πρόγραμμα βρέθηκαν τα λεφτά, παρά γενικά αναφέρει ότι προχωρά η χρηματοδότηση του νέου νοσοκομείου.

Ο κύριος Περγαντάς, βέβαια, γνωρίζει ότι πρόσφατα παίχτηκε ακόμη ένα μέρος της... τραγωδίας με την απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ. Γνωρίζει ακόμη ότι οι Ευβοείς έχουν εξαπατηθεί στο παρελθόν πολλάκις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία μας έχουν τάξει αμέτρητες φορές την ανέγερση του νοσοκομείου στο Πεδίο Βολής.

Θα περιμέναμε, λοιπόν, να ασκήσει πίεση ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Μεταφέροντας, όμως, τις νέες υποσχέσεις του Λοβέρδου, κατανοεί ότι θα φέρει και τον εαυτό του σε δεινή θέση, αν αποδειχθεί ότι πρόκειται ξανά περί εμπαιγμού.

Η συνάντηση έγινε την Τρίτη στην Αθήνα, με σκοπό να δρομολογηθούν έργα για την Περιφέρεια και τουλάχιστον ο κ. Περγαντάς εξασφάλισε την δέσμευση ότι θα χρηματοδοτηθεί το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας, ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Η γραπτή δήλωση που διένειμε ο Περιφερειάρχης για το αποτέλεσμα των επαφών του στην Αθήνα, είναι η εξής: 

«Έθεσα, με επιχειρήματα και έμφαση, ως κυρίαρχο θέμα τη συνέχιση και άμεση ροή χρηματοδότησης του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της Περιφέρειας (ΣΑΕΠ 766), ύψους 150 εκ. ευρώ, το οποίο δημιουργήθηκε για να αντισταθμίσει τις απώλειες ένταξης της Στερεάς Ελλάδας στο Στόχο 2, λόγω του πλασματικού ΑΕΠ. Το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, δεσμεύτηκε για την απρόσκοπτη υλοποίηση του Προγράμματος, αναγνωρίζοντας την απόλυτη αναγκαιότητα του για τη Στερεά Ελλάδα.

Παράλληλα συζητήθηκε η ανάγκη αύξησης του Προγράμματος σε ύψος 500 εκ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες και μεγάλες ανάγκες της Περιφέρειας σε υποδομές. Το θέμα αυτό αποτελεί προτεραιότητα των διεκδικήσεων μας και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να υπάρχει θετική έκβαση.

Σε ότι αφορά θέματα παιδείας, για το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας, υπήρξε δέσμευση ότι όχι μόνο δεν εμπίπτουν στον «Καλλικράτη» για την παιδεία, αλλά θα αναβαθμιστούν, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη. Σ’ αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, η κατασκευή του ΤΕΙ Άμφισσας, προϋπολογισμού 7,5 εκ. ευρώ.

Στα ζητήματα υγείας-πρόνοιας προχωρούν δύο σημαντικά και μεγάλα έργα για την Περιφέρεια. Πρώτον, η  δημοπράτηση του πέτρινου νοσοκομείου Λαμίας. Δεύτερον,  η χρηματοδότηση του νοσοκομείου Χαλκίδας, προϋπολογισμού 65 εκατ. Ευρώ.

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προχωρά η δημοπράτηση της μελέτης  του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού στην κατάρτιση του οποίου συμμετέχει ενεργά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Τέλος το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επανασχεδιάζει το πρόγραμμα του για νέα έργα».

Επιστροφή