Παιδεία

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ: Περνάνε καθημερινή οδύσσεια στο δρόμο

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ: Περνάνε καθημερινή οδύσσεια στο δρόμο
16 Νοεμβρίου 2021, 13:33
Εφιαλτική η μεταφορά τους .    

 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» (5-11-2021)

 

    Ξυπνάνε χαράματα, κάνουν ποδαρόδρομο
και επιστρέφουν σπίτι με καθυστέρηση !

Πραγματική οδύσσεια περνάνε καθημερινά οι μαθητές των σχολείων της Κύμης που μένουν στους Καλημεριάνους, την Πλατάνα, την Παραλία, την Ποταμία και τον Πύργο με ευθύνη του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας Κώστα Γαλάνη (φωτό).

Για να πάνε στο σχολείο αναγκάζονται να ξυπνούν από τα άγρια χαράματα, να περνάνε πολλή ώρα μέσα στο λεωφορείο και να ξεποδαριάζονται στο περπάτημα. Ανάλογες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και κατά την επιστροφή στο σπίτι.

Το πρόβλημα ξεκίνησε από την απόφαση της Περιφέρειας και του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Εύβοιας να καλύψει επιτέλους τη μεταφορά των μαθητών από τον Πύργο, οι οποίοι επί χρόνια μετακινούνταν με ενέργειες των γονιών τους.

Η λύση, όμως, ήρθε μέσα από το υφιστάμενο δρομολόγιο Μετόχι-Βίταλα-Καλημεριάνοι-Πλατάνα-Κύμη και διαταράχθηκε το πρόγραμμα των μαθητών απ’ όλα τα παραπάνω χωριά.

Πλέον, το λεωφορείο αναγκάζεται να διανύσει μεγαλύτερη απόσταση για να ανέβει στον Πύργο πριν κατηφορίσει για Πλατάνα. Έτσι, ξεκινάει νωρίτερα από την αφετηρία και κάνει περισσότερο χρόνο για να φτάσει στην Κύμη.

Αποτέλεσμα είναι, ειδικά τα παιδιά από το Μετόχι και τα Βίταλα, να ξυπνάνε στις 6.30 τα ξημερώματα και να κάνουν ολόκληρο ...ταξίδι για να φτάσουν αποκαμωμένα στο σχολείο τους. Το μαρτύριο, όμως, δεν τελειώνει εδώ.

Το λεωφορείο αφήνει όλους τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Κύμης στο σταθμό του ΚΤΕΛ και τα παιδιά περπατάνε ένα χιλιόμετρο μέχρι το σχολείο. Την ίδια διαδρομή κάνουν με τα πόδια για την επιστροφή στο σπίτι.

«Τα παιδιά ξυπνάνε μέσα στη νύχτα, περπατάνε καθημερινά δύο χιλιόμετρα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και γυρνάνε σπίτι με καθυστέρηση μισής ώρας» είπε στη «Γνώμη» ο Κώστας Κέκης (φωτό), μέλος του Συλλόγου Γονέων του Γυμνασίου Κύμης.


 

Τρία χρόνια χωρίς δρομολόγιο !

Ακόμη πιο πολύπλοκα είναι τα πράγματα στη μετακίνηση των μαθητών από την Ποταμία. Το λεωφορείο δεν περνάει από το χωριό και τα παιδιά υποχρεώνονται να πάνε με Ι.Χ. στην Πλατάνα και να πάρουν από εκεί το λεωφορείο για το σχολείο.

Σε χειρότερη, όμως, μοίρα είναι οι δέκα περίπου μαθητές από την Ενορία. Τρία χρόνια μετά την κατάρρευση του κεντρικού δρόμου, αναγκάζονται να κάνουν μόνοι τα ...κουμάντα τους, γιατί το λεωφορείο δεν έχει πρόσβαση στο χωριό.

Παρέμβαση για την προβληματική μετακίνηση των μαθητών έκαναν οι σύλλογοι γονέων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου, του Γυμνασίου και του Λυκείου Κύμης απαιτώντας άμεση λύση.