ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εσείς πώς θα αντιδρούσατε, αν ήσασταν παρόντες στα γεγονότα;

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εσείς πώς θα αντιδρούσατε, αν ήσασταν παρόντες στα γεγονότα;
17 Νοεμβρίου 2021, 12:52
A+ A-
Το egnomi.gr αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης. Οι πολίτες σχολιάζουν...

17 Νοέμβρη 2021 σήμερα και το egnomi.gr επέλεξε να τιμήσει με τον δικό του τρόπο την 48η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, θέτοντας σε πολίτες της Εύβοιας το εξής ερώτημα: «Αν γυρνούσατε το χρόνο πίσω και ήσασταν φοιτητής/τρια, το 1973, θα συμμετείχατε στην εξέγερση κατά της Χούντας; Πώς θα αντιδρούσατε;»

Πάμε να δούμε τις απαντήσεις...

«Εάν ήμουν φοιτητής το 1973, σίγουρα θα έμπαινα στο Πολυτεχνείο για να εξεγερθώ κατά της Χούντας. Όταν πραγματοποιήθηκαν αυτά τα γεγονότα εγώ ήμουν μαθητής Γυμνασίου, τότε, οπότε γνωρίζω καλά το αυταρχικό και αντιδημοκρατικό καθεστώς που υπήρχε. Όταν ήμουν φοιτητής σε κάθε αντιδημοκρατικό γεγονός καταπάτησης δικαιωμάτων αντιδρούσα. Είχα πάρει μέρος σε συγκεντρώσεις και καταλήψεις», δήλωσε ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Ανδρέου στο egnomi.gr.

 

Το ενδιαφέρον του ...φακού του egnomi.gr τράβηξε η φοιτήτρια νοσηλευτικής Χριστίνα Στάγια, παρέα με το σκυλάκι της. Η ίδια απάντησε: «Αν και γνωρίζω ότι τότε υπήρχε ένα αυταρχικό καθεστώς, πολύ άδικο και σκληρό για τους πολίτες, εγώ πιστεύω πως αν ήμουν φοιτήτρια το 1973 δεν θα συμμετείχα στην εξέγερση κατά της Χούντας, γιατί φοβάμαι τις έντονες καταστάσεις». Δεκτή και αυτή η άποψη.

 

«Οι φοιτητές είχαν καταλάβει ότι τα δικαιώματα που τους είχε στερήσει η δικτατορία ήταν αδύνατον να επιλυθούν. Λογικό ήταν να εξεγερθούν κατά της Χούντας. Και εγώ το ίδιο θα έκανα. Έχω μάθει στη ζωή μου, σε ότι δεν μου αρέσει ...να το δείχνω» σχολίασε με αποφασιστικότητα η 24χρονη κομμώτρια Δήμητρα Παλατίου.

 

«Στεναχωριέμαι πολύ, όταν συζητάω για τα γεγονότα αυτά. Παιδιά τα οποία ήταν στην ηλικία μου, τότε, τόλμησαν να αντισταθούν και να εξεγερθούν κατά της Χούντας. Εγώ, πάντως, αν ζούσα εκείνη την εποχή, πιστεύω ότι δεν θα συμμετείχα στην εξέγερση. Νομίζω ότι δεν θα τολμούσα. Αλλά πρέπει να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για εκείνους που αγωνίστηκαν», δήλωσε η 18χρονη Νικολέτα Μπασινά από τον Πούρνο Ευβοίας.

 

«Όταν πραγματοποιήθηκαν τα γεγονότα αυτά, εγώ ήμουν μικρό κορίτσι και δεν θυμάμαι τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν. Σίγουρα, πάντως, αν ήμουν, τότε, φοιτήτρια θα αντιδρούσα κατά της Χούντας, δεν γινόταν να κάνω αλλιώς απέναντι σε ένα καθεστώς σκληρό και αντιδημοκρατικό», δήλωσε η Μαίρη Βύρη.

 

«Σε οτιδήποτε με ενοχλεί και δεν μου αρέσει στη ζωή μου, κυλάει στο αίμα μου η αντίδραση. Το ίδιο θα έκανα αν ήμουν φοιτήτρια, τότε, χωρίς να λογαριάσω τις συνέπειες», δήλωσε η 25χρονη Αμαλία Σακελαρίου.

 

«Το αντιδημοκρατικό καθεστώς που υπήρχε τότε, είχε καταπατήσει πολλές ατομικές ελευθερίες, ήταν λογικό οι φοιτητές να εξεγερθούν. Το ίδιο θα έκανα κι εγώ. Και όταν πήγαινα σχολείο ...πρωτοστατούσα», δήλωσε η 22χρονη εργοθεραπεύτρια Νίκη Μαλισιόβα.

Επιστροφή