Οικονομία

ΧΑΛΚΙΔΑ: Μπάχαλο με παλιές κλήσεις

ΧΑΛΚΙΔΑ: Μπάχαλο με παλιές κλήσεις
20 Νοεμβρίου 2021, 13:10
 Eιδοποιητήρια αναστατώνουν πολλούς πολίτες

 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» (12-11-2021)

 

Αναστάτωση σε πολλούς Χαλκιδέους έχουν προκαλέσει οι μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων από το δήμο για οφειλές από παλιές κλήσεις παράνομης στάθμευσης.

Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, οι κλήσεις περιέχουν λανθασμένα στοιχεία, ενώ πολίτες υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη πληρώσει, αλλά δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους.

Με βάση το νόμο, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να διεκδικήσουν την είσπραξη των χρημάτων, γιατί είναι υπόλογοι στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο χρόνος παραγραφής της οφειλής είναι 20 χρόνια, που σημαίνει ότι μπορούν να εισπραχθούν πρόστιμα ακόμη και για παραβάσεις του 2002.

Η αργοπορία ευνοεί, βέβαια, τους …μπαταχτσήδες, αλλά επιπλέον δημιουργεί και προβλήματα σε όσους είναι νομοταγείς. Αν, για παράδειγμα, κάποιος υποστηρίζει ότι έχει πληρώσει το πρόστιμο, τότε πρέπει να απευθυνθεί στα διοικητικά δικαστήρια, γιατί ο Δήμος Χαλκιδέων δεν έχει συστήσει επιτροπής εξέτασης των σχετικών ενστάσεων.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά λάθη στα ειδοποιητήρια. Σύντομα θα συστήσουμε τη σχετική επιτροπή, που θα εξετάζει τις αντιρρήσεις των πολιτών διαγράφοντας πρόστιμα που δεν έχουν νόμιμη αιτία πια» είπε στη «Γνώμη» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιάννης Μπάκας (φωτό).

Να επισημάνουμε ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα πρόστιμα για βεβαίωση στην Εφορία, αλλά δεν το κάνουν για να μην …κακοκαρδίσουν τους οφειλέτες και να μην χάσουν το έσοδα από τα πρόστιμα.