Χριστουγεννιάτικες γεύσεις

Χριστουγεννιάτικες γεύσεις
21 Δεκεμβρίου 2021, 05:00
A+ A-
Χωρίς ...περιορισμούς !!!

Ο κορωνοϊός μας ταλαιπώρησε τα προηγούμενα Χριστούγεννα. Χάσαμε γιορτές, γιορτινά τραπέζια με φίλους και συγγενείς, ωστόσο φέτος Θεού θέλοντος, λέμε να τα γιορτάσουμε όλοι μαζί γύρω από το γιορτινό τραπέζι μιας και δεν υπάρχει lockdown. Να φάμε, να πιούμε και να ευχηθούμε ...τι άλλο;

Καλά Χριστούγεννα και με την ευχή όλων το λαμπερό αστέρι των Χριστουγέννων να μας φωτίζει το δρόμο της ευτυχίας, της αγάπης, της ειρήνης και φυσικά της υγείας.

 

Το Χριστόψωμο (ψωμί του Χριστού)

Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 25 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 1/2 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1 1/2 φλιτζ. νερό
  • 12 κομμάτια καρυδόψιχα ολόκληρα για το στόλισμα
Tι κάνουμε
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC.
  • Σε μια λεκάνη διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 120 γραμμάρια χλιαρό νερό.
    Προσθέτουμε 125 γραμμάρια αλεύρι και φτιάχνουμε μια αραιή ζύμη.
  • Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος (όχι στο καλοριφέρ) να φουσκώσει η ζύμη μας για περίπου 15 λεπτά.
  • Βράζουμε το γλυκάνισο σε 200 γραμμάρια νερό, το στραγγίζουμε και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  • Προσθέτουμε στην ήδη φουσκωμένη ζύμη μας το υπόλοιπο αλεύρι, το βούτυρο, το αυγό, το γλυκάνισο, και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να η ζύμη μας να γίνει μαλακή και ελαστική.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 22 εκατοστών και τοποθετούμε τη ζύμη μας, αφήνοντας λίγη στην άκρη για την διακόσμηση του Χριστόψωμου.
    Από το ζυμάρι αυτό φτιάχνουμε δύο λωρίδες και τις τοποθετούμε πάνω σε κάθε ψωμί σε σχήμα σταυρού, αλλά και τα υπόλοιπα σχέδια που θέλει ο καθένας στα τέσσερα τέταρτα του σταυρού.
  • Τοποθετούμε ολόκληρα καρύδια σε διάφορα σημεία του Χριστόψωμου και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
    Σκεπάζουμε το ταψί με μια πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη του ψωμιού.
  • Ψήνουμε για 50 λεπτά με μία ώρα. Μόλις το Χριστόψωμο πάρει χρώμα (μετά από 30 λεπτά περίπου), σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο, για να μην πάρει πολύ καστανό χρώμα, και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο.

 

Σαλάτα με λάχανο και ρόδι

Υλικά

  • 500 γραμ. λάχανο ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1 ξινόμηλο ψιλοκομμένο
  • 2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
  • 1 φλ. ρόδια καθαρισμένα
  • 1/2 φλ. καρύδια
  • Για τη σως

  • 3 κ.σ. μαγιονέζα
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 κ.γλ. βαλσαμικό ξίδι

Για την εύκολη Χριστουγεννιάτικη σαλάτα με λάχανο και ρόδι, ψιλοκόβουμε πρώτα όλα τα λαχανικά σε σαλατιέρα.

Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το ρόδι και τα καρύδια.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σως, τη μαγιονέζα, τη μουστάρδα, το γιαούρτι και το βαλσαμικό ξίδι και περιχύνουμε τη σαλάτα.

 

 

Εορταστικό πιλάφι με συκωτάκια κοτόπουλου

Υλικά

  • 60 ml ελαιόλαδο
  • 500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου, σε μικρά κομματάκια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 300 γρ. ρύζι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3-4 κόκκους μπαχάρι
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 700 ml νερό
  • 80 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 50 γρ. κουκουναρόσπορος, καβουρδισμένος
  • 1 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Τι κάνουμε

1) Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα συκωτάκια  για 3-4 λεπτά, απ’ όλες τις πλευρές. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

2) Μεταφέρουμε τα συκωτάκια σε πιάτο και ρίχνουμε στην ίδια κατσαρόλα το κρεμμύδι. Εάν χρειαστεί, συμπληρώνουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ακόμα. Το σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.

3) Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε για 1 λεπτό περίπου μέχρι να ξανθύνει ελαφρώς.

4) Προσθέτουμε το ξύλο κανέλας και τα μπαχάρια και σοτάρουμε για 1 λεπτό.

5) Ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα τα συκωτάκια, ανακατεύουμε για λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

6) Περιχύνουμε με το νερό και ανακατεύουμε.

7) Αφήνουμε να πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και καλύπτουμε με το καπάκι.

8) Προς το τέλος, όταν τα περισσότερα υγρά θα έχουν απορροφηθεί, προσθέτουμε τις σταφίδες και τους κουκουναρόσπορους και ανακατεύουμε.

9) Αποσύρουμε από τη φωτιά όταν το ρύζι θα είναι ακόμα ζουμερό και ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας απαλά.

10) Προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστό.

 

Αλμυρό σουφλέ ψωμιού με πιπεριές & τυριά

Υλικά

  • 1 κρεμμύδι, σε φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά , σε λωρίδες
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά, σε λωρίδες
  • 1 κίτρινη πιπεριά, σε λωρίδες
  • 1 πράσινη πιπεριά, σε λωρίδες
  • 1 κ.γ. ξερό βασιλικό
  • 1 λίτρο φρέσκο γάλα
  • 5 αυγά
  • 200 γρ. τριμμένη Κεφαλογραβιέρα
  • 1 χωριάτικο ψωμί (χθεσινό), σε κύβους
  • 10 φέτες τοστ
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι κάνουμε

1) Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να καραμελώνουν.

2) Όσο σοτάρουμε προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και προς το τέλος τον ξερό βασιλικό.

3) Παράλληλα χτυπάμε σε μπολ με σύρμα το γάλα, τα αυγά, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα

4) Όταν μαγειρευτούν οι πιπεριές και το κρεμμύδι, κατεβάζουμε από την φωτιά.

5) Βάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος (ή ταψί) τους μισούς κύβους ψωμιού, το μισό μείγμα με τις πιπεριές και απλώνουμε από πάνω 6 φέτες τοστ.

6) Καλύπτουμε με το υπόλοιπο ψωμί, τις πιπεριές και τις υπόλοιπες φέτες τοστ . Περιχύνουμε ομοιόμορφα με το υγρό μείγμα των αυγών.

7) Πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα 100 γρ. τριμμένη κεφαλογραβιέρα σε όλη την επιφάνεια.

8) Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το σουφλέ.

9) Σερβίρουμε το σουφλέ ζεστό ή χλιαρό.

 

Μοσχαράκι στη γάστρα με δαμάσκηνα και κονιάκ

Υλικά

  • 75ml ελαιόλαδο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο σε σκόνη
  • λίγο κρόκο Κοζάνης σε σκόνη, στη μύτη του κουτ. γλυκού
  • 1 κρεμμύδι, σε καρεδάκια
  • 1 πράσο, σε λεπτές ροδέλες
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 ποτήρι κονιάκ
  • 18 δαμάσκηνα αποξηραμένα χωρίς κουκούτσια, ολόκληρα
  • 1½ κιλό μοσχαράκι από ελιά ή κιλότο, χωρίς κόκαλο, σε μερίδες
  • ½ φλιτζάνι σουσάμι, καβουρδισμένο για 1-2 λεπτά να ξανθίνει
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Τι κάνετε
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζετε τα κομμάτια του κρέατος σε μονή στρώση. Τα αφήνετε για 2-3 λεπτά να ροδίσουν από την κάτω πλευρά, μέχρι να ξεκολλάνε εύκολα, και τα γυρίζετε από την άλλη μεριά. Πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο, τον κρόκο Κοζάνης, αλάτι και πιπέρι.

Μόλις ροδίσουν και από αυτή την πλευρά τα ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα και τα αφήνετε να ροδίσουν ομοιόμορφα για 1-2 λεπτά επιπλέον. Σβήνετε με το κονιάκ και αφήνετε την κατσαρόλα ξεσκέπαστη πάνω σε δυνατή φωτιά για 2 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρετε σε μια μέτρια γάστρα ή σε ένα βαθύ, πυρίμαχο ταψί.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Ρίχνετε στην κατσαρόλα που ροδίσατε το κρέας το κρεμμύδι και το πράσο και τα σοτάρετε για 2-3 λεπτά σε μέτρια φωτιά, στο λάδι και το λίπος που έχει μείνει στο σκεύος, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύετε καλά με μια ξύλινη σπάτουλα. Αδειάζετε το περιεχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα και προσθέτετε το ξυλάκι κανέλας, το μπαχάρι και τα ξερά δαμάσκηνα. Ανακατεύετε απαλά και σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της (αν χρησιμοποιήσετε πυρίμαχο ταψί το σκεπάζετε με το καπάκι του αν έχει, αλλιώς το κλείνετε καλά με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο).

Ψήνετε το φαγητό για 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Ξεφουρνίζετε, πασπαλίζετε με το σουσάμι, ανακατεύετε απαλά και σερβίρετε αμέσως.

 

Καρυδόπιτα με σοκολάτα

Τι κάνουμε

  • Χτυπάμε καλά στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο για 7-8 λεπτά και να γίνουν κρέμα αφράτη.
  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το κακάο σε ένα μπολ και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το baking powder, το αλάτι, τις βανίλιες, την κανέλα, το γαρύφαλλο, και το μοσχοκάρυδο.
  • Ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι.
  • Ρίχνουμε απαλά τα στερεά υλικά στα αυγά και τα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις με σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε καρύδια και σπορέλαιο και αναδιπλώνουμε το μίγμα.
  • Ρίχνουμε τη σοκολάτα στο μίγμα για την καρυδόπιτα, και ανακατεύουμε απαλά.
  • Το βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 32 εκ. και ψήνουμε στους 170°C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το σιρόπι

  • Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 4-5 λεπτά.
  • Αφήνουμε να γίνει χλιαρό, κόβουμε την κρύα καρυδόπιτα και σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.
  • Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Για την επικάλυψη σοκολάτας

  • Βράζουμε την κρέμα και περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  • Ανακατεύουμε καλά και κάνουμε μια στρώση στην καρυδόπιτα.
  • Πασπαλίζουμε την σοκολατένια καρυδόπιτα με τριμμένα καρύδια.

 

 

Επιστροφή