Οικονομία

ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με νέα ρύθμιση θα αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες της Βόρειας Εύβοιας

ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με νέα ρύθμιση θα αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες της Βόρειας Εύβοιας
23 Δεκεμβρίου 2021, 17:10
Για τις ζημιές, που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις φωτιές του καλοκαιριού.

Με ανακοίνωσή του, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Χρήστος Τριαντόπουλος, κάνει γνωστό ότι με τη θέσπιση νέας διαδικασίας στο πλαίσιο του ν. 4797/2021 για την κρατική αρωγή, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από θεομηνία, έχουν πλέον τη δυνατότητα να επιχορηγούνται, μέσω του πλαισίου της κρατικής αρωγής, και για ζημιές που υπέστησαν σε φυτικά μέσα παραγωγής, όπως ελαιόδεντρα ή αμπέλια, εφόσον οι ζημιές δεν καλύπτονται από τον κανονισμό ασφάλισης φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ.

Η νέα διαδικασία, η οποία εντάσσει στις καλυπτόμενες ζημιές και τις ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής και αξιοποιεί την τεχνογνωσία του ΕΛΓΑ, καθορίζεται στον ν. 4871/2021 (A’ 246) με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στο νομοθετικό πλαίσιο της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο Υφυπουργός  Χρήστος Τριαντόπουλος, τονίζει σε δήλωσή του:

«Με τις συγκεκριμένες, λοιπόν, διατάξεις, η Κυβέρνηση έρχεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν το καλοκαίρι λόγω των μεγάλων και καταστροφικών πυρκαγιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες, ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να είναι σε θέση, άμεσα, να προχωρήσει σε μία πρώτη επιχορήγηση προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις έναντι της τελικής, με την ταχύτητα, αλλά και το ύψος της επιχορήγησης να απέχει παρασάγγας με ό,τι ίσχυε μέχρι τώρα στο πλαίσιο των σχετικών προβλέψεων.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η συνεργασία με τον ΕΛΓΑ συνεχίζεται και μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα υπάρχουν οι σχετικές ανακοινώσεις προς τους δικαιούχους, μια και η παραπάνω διαδικασία έχει προχωρήσει την τελευταία περίοδο. Συνεπώς, συνεχίζουμε σε εντατική συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους».

Επισημαίνεται ότι η νέα διαδικασία ισχύει αναδρομικά από 1η Μαΐου 2021 τόσο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις όσο και για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, παρέχοντας τη δυνατότητα αποζημίωσης για ζημιές σε φυτικά μέσα παραγωγής που σημειώθηκαν από την ημερομηνία αυτή και έπειτα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ