Περιβάλλον

ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗΣ: Προσωρινή αναστολή των αδειών για τα φωτοβολταϊκά από την Πολεοδομία του Δήμου Χαλκιδέων

ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗΣ: Προσωρινή αναστολή των αδειών για τα φωτοβολταϊκά από την Πολεοδομία του Δήμου Χαλκιδέων
6 Ιανουαρίου 2022, 08:57
Δικαιώθηκε ο αγώνας της Ομάδας Πολιτών για την διάσωση του υγροβιότοπου.  

Με απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων στις 8 Δεκεμβρίου 2021 ανεστάλησαν προσωρινά οι άδειες μικρής κλίμακας που αφορούν στην κατασκευή δύο φωτοβολταϊκών πάρκων στη βΆ ζώνη του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη.

Η Ομάδα Πολιτών για την διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη σε ανακοίνωσή της τονίζει:

« Χρειάστηκε η παρέμβαση της πρωτοβουλίας μας για να ελεγχθούν και σύμφωνα με την απόφαση οι δύο άδειες εκδόθηκαν παράτυπα από το ηλεκτρονικό σύστημα e-adeies. Ειδικότερα, ανακαλούνται επειδή διαπιστώθηκαν ελλείψεις και πολεοδομικές παραβάσεις:

1)Απαιτείται περίφραξη των εγκαταστάσεων, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται επειδή βρίσκονται σε απόσταση κάτω των 500 μέτρων από τη θάλασσα (ν. Τρίτση 1983). Να σημειωθεί ότι η Πολεοδομία, ωστόσο, δέχεται ότι πρόκειται για βιομηχανική εγκατάσταση, οπότε επιτρέπει την περίφραξη.

2) Η εταιρεία δεν κατέθεσε τοπογραφικά διαγράμματα για τις εγκαταστάσεις, ενώ δεν έχει προβλέψει τις απαραίτητες κυκλοφοριακές συνδέσεις με το οδικό δίκτυο.

Και το σπουδαιότερο: στους φακέλους για τα δύο έργα ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΕ ΚΑΘΟΛΟΥ η ύπαρξη της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (Ζ.Ο.Ε.) η οποία καθορίστηκε με το Προεδρικό Διάταγμα του 1989 και αποτελεί ένα σημαντικό νομικό εργαλείο για την προστασία/ανάδειξη του υγροβιότοπου.

ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ: αυτοί που ονοματίζονται επενδυτές δεν γνωρίζουν την ύπαρξη του Προεδρικού Διατάγματος; Δεν γνωρίζουν ότι ο Κολοβρέχτης είναι υγροβιότοπος; Γνωρίζουν.

Όμως, σε ένα καθεστώς γενικευμένης θεσμικής αδιαφορίας για την ύπαρξη του Κολοβρέχτη, σε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα όπου τα κέρδη στρέφονται σε βάρος του περιβάλλοντος, όπως αυτό αποτυπώνεται σε σωρεία κυβερνητικών αποφάσεων που ευνοούν τους λογής λογής επενδυτές, έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια στοιχειώδεις προβλέψεις της νομοθεσίας.

Αγνοώντας και τις δικαιολογημένες ανησυχίες όσων πολιτών ενδιαφέρονται και δρουν για τον υγροβιότοπο και την προστασία της ευβοϊκής φύσης γενικότερα.»