Πολιτική

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΛΙΧΑΔΑΣ: Αραχνιασμένη μελέτη οδήγησε σε ...ναυάγιο

ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΛΙΧΑΔΑΣ: Αραχνιασμένη μελέτη οδήγησε σε ...ναυάγιο
14 Ιανουαρίου 2022, 08:17
Tεράστια γκάφα της Περιφέρειας στο αλιευτικό καταφύγιο Αγ. Γεωργίου Λιχάδας

 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» (22-12-2021)

Ερασιτεχνισμοί του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού οδήγησαν σε ...ναυάγιο το έργο της κατασκευής αλιευτικού καταφυγίου στον ¶γιο Γεώργιο Λιχάδας. Το δημοπράτησε χωρίς να επικαιροποιήσει μια “αραχνιασμένη” μελέτη του 2000 και τώρα τρέχει και δεν φτάνει.

Το έργο προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ προέβλεπε την επέκταση του υφιστάμενου προσήνεμου μόλου σε μήκος 109 μέτρων και την κατασκευή υπήνεμου μόλου (προς τη μεριά της στεριάς) μήκους 70 μέτρων.
Ανάδοχος αναδείχθηκε η εταιρεία «Ερατοσθένης Τεχνική Α.Ε.» του Ευβοιώτη εργολάβου Μιχάλη Ποθητάκη με έκπτωση 45%. Η σύμβαση υπογράφηκε το Νοέμβριο του 2019, αλλά το έργο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη!

Μετά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, επικαιροποιήθηκε η μελέτη, η οποία αποδείχθηκε εντελώς άστοχη! Το βάθος της θάλασσας είναι πολύ μεγαλύτερο απΆ όσο προβλεπόταν και το έργο έγινε ...«Τιτανικός».

Μετά την γκάφα της, η Περιφέρεια προσπαθεί να σώσει την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου. Αποφάσισε να γίνει ο υπήνεμος μόλος με την υφιστάμενη εργολαβία των 2 εκατ. ευρώ και να προχωρήσει σε νέο έργο για την επέκταση της προβλήτας.

Το νέο έργο έχει προϋπολογισμό 5,7 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) και στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου θα εγκριθεί η σχετική αίτηση χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Είμαστε τυχεροί που υπάρχει ανοιχτό χρηματοδοτικό πρόγραμμα με διαθέσιμα κονδύλια και που υφυπουργός είναι ο Βορειοευβοιώτης Σίμος Κεδίκογλου» είπε στη «Γνώμη» ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και συνέχισε:

Μετά το σοβαρό λάθος, ο Γιώργος Κελαϊδίτης προσπαθεί να σώσει την υπάρχουσα εργολαβία στο αλιευτικό καταφύγιο Λιχάδας και να προχωρήσει σε δεύτερο έργο.

«Οι ντόπιοι υποστηρίζουν ότι αν φτιαχτεί ο υπήνεμος μόλος χωρίς να γίνει επέκταση της προβλήτας, θα προκληθεί παλινδρομικός κυματισμός δημιουργώντας προβλήματα στους ψαράδες. Το εξετάζουμε και σύντομα θα αποφασίσουμε τι θα κάνουμε».

Όπως είναι φυσικό, η μεγάλη καθυστέρηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όπως αυτή του τοπικού συμβούλου Γιάννη Αδαμάκη (φωτό), ο οποίος μας είπε: «Δύο χρόνια δεν έκαναν τίποτα και τώρα υπόσχονται ένα πολυδάπανο έργο χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Όλα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα».