ΧΑΛΚΙΔΑ: Διαδικτυακή εκδήλωση για την προστασία αρχαίου μνημείου από τα αιολικά πάρκα

ΧΑΛΚΙΔΑ: Διαδικτυακή εκδήλωση για την προστασία αρχαίου μνημείου από τα αιολικά πάρκα
13 Ιανουαρίου 2022, 09:54
A+ A-
Πρόκειται για το Διατείχισμα, ένα σχεδόν άγνωστο μνημείο.

Οι σύλλογοι/συλλογικότητες Σιδερίτης, Αρχαιόφιλοι Αυλίδος, Δίκτυο Προοδευτικών Πολιτών Εύβοιας, Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας, Σύλλογος Δρομέων Εύβοιας, ELCAMINO, διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση το Σάββατο 15 Ιανουαρίου, στις 6 το απόγευμα.

Το θέμα της εκδήλωσης είναι οι αρχαιότητες στην κορυφογραμμή από το Μεγάλο Βουνό έως και το Μεσοβούνι Κτυπά και τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ στην περιοχή, τόσο στο πολιτιστικό όσο και στο φυσικό περιβάλλον.

Από τις περιοχές  χωροθέτησης έργων ΑΣΠΗΕ  στις θέσεις Γαλατσίδεζα, Κλεφτολούτσα, Μεσοβούνι, διέρχεται το αρχαίο μνημείο Διατείχισμα. 

Πρόκειται για ένα σχεδόν άγνωστο μνημείο προς την Βοιωτική πλευρά, πολύ κοντά στην πόλη μας. Δώδεκα (12) km περίπου οχύρωσης από το Μεγάλο Βουνό έως την καρδιά του Μεσσαπίου Όρους (Μεσοβούνι Κτυπά). 

Πρόκειται πιθανόν για τον  μεγαλύτερο σε μήκος από τους αρχαίους τειχισμούς στη χώρα.  Η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ και των συνοδών έργων θα καταστρέψει σημαντικό μέρος του  αρχαίου μνημείου. 

Η διαδρομή του Διατειχίσματος Ανηφορίτη προστατεύεται αυτοδίκαια από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες:  Ν. 3028/2002,  Άρθρο 6, παράγραφος 4: Τα αρχαία ακίνητα μνημεία προστατεύονται από το νόμο χωρίς να  απαιτείται η έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης.

Η εισήγηση του θέματος θα γίνει από το σύλλογο Σιδερίτης. Στη συνέχεια θα τοποθετηθούν οι συνδιοργανωτές σύλλογοι και κατόπιν οι εκπρόσωποι συλλόγων, φορέων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Ακόμα θα γίνει λόγος για τη Δημόσια Διαβούλευση των εν λόγω έργων ΑΣΠΗΕ.

Τα στοιχεία σύνδεσης στην πλατφόρμα zoom είναι τα εξής:

Time: Jan 15, 2022 06:00 PM Athens

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/87477227513?pwd=amhHK2krSjErVndTOWY3Vk4zckdkZz09

Meeting ID: 874 7722 7513
Passcode: 419247

Επιστροφή