Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τι μέτρα στήριξης λάβατε για τους πυρόπληκτους αγρότες που βρίσκονται εκτός ΟΣΔΕ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Τι μέτρα στήριξης λάβατε για τους πυρόπληκτους αγρότες που βρίσκονται εκτός ΟΣΔΕ
15 Ιανουαρίου 2022, 08:12
Ερώτηση στη Βουλή από 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ , με πρωτοβουλία του Μίλτου Χατζηγιαννάκη (φωτό).

Τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων, οι οποίοι δεν είχαν εγγραφεί προ της πυρκαγιάς στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και για τους οποίους έχουν εξαγγελθεί ενισχύσεις από την κυβέρνηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ φέρνουν με ερώτηση τους στη Βουλή 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Η ερώτηση κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή από την πυρόπληκτη Εύβοια και αν. Τομεάρχη Εσωτερικών, υπεύθυνου Αυτοδιοίκησης, Μίλτου Χατζηγιαννάκη, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές, το καλοκαίρι του 2021 ξέσπασαν στην Ελλάδα εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές με καταστροφικές συνέπειες και πύρινη λαίλαπα κατέκαψε συνολικά πάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα γης, μεταξύ των οποίων χιλιάδες στρεμμάτων αγροτικών και γεωργικών εκτάσεων στην Εύβοια, τη Λακωνία, την Ηλεία, τη Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Φωκίδα και τα Γρεβενά. 

Έκτοτε, οι πληγέντες αγρότες, γεωργοί και παραγωγοί των περιοχών αυτών καλούνται να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους χωρίς αντικείμενο εργασίας και χωρίς εισόδημα, βασιζόμενοι αποκλειστικά στην, ανεπαρκέστατη μέχρι σήμερα, στήριξη της Πολιτείας.

Παράλληλα, όσοι δεν είχαν εγγραφεί προ της πυρκαγιάς στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) περιμένουν και εκείνοι ενισχύσεις, καθώς είχαν λάβει τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι τα άμεσα μέτρα στήριξης θα αφορούν όλους τους πληγέντες περιλαμβανομένων και αυτών που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Επειδή, το σύνολο των περιοχών αυτών αντιμετωπίζει, χωρίς καμιά διάθεση δραματοποίησης της κατάστασης, οξύτατο πρόβλημα επιβίωσης και η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί πως θα μεριμνήσει για την αποζημίωση των καλλιεργειών που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις βασικής ενίσχυσης, ωστόσο έκτοτε και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει το παραμικρό, οι 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ρωτούν τον κ. Υπουργό:

Ποιος είναι ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την αποζημίωση των καλλιεργειών που δεν λαμβάνουν επιδοτήσεις βασικής ενίσχυσης;

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συνεδριάζει με 16 θέματα το Συμβούλιο της Κοινότητας Χαλκίδας

Συνεδριάζει με 16 θέματα το Συμβούλιο της Κοινότητας Χαλκίδας
Πολιτική
[23/01/2022 - 08:44]

Τα περισσότερα θέματα αφορούν σε άδειες καταστημάτων εστίασης. ...περισσότερα

Οι έμποροι της Ιστιαίας ζητάνε μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση

Οι έμποροι της Ιστιαίας ζητάνε μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση
Πολιτική
[22/01/2022 - 11:01]

Ο βουλευτής Βαγγέλης Αποστόλου μετέφερε τα αιτήματα στον υπουργό Οικονομικών. ...περισσότερα