Αυτό είναι το τρόφιμο που διώχνει την κατάθλιψη σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη

Αυτό είναι το τρόφιμο που διώχνει την κατάθλιψη σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη
21 Ιανουαρίου 2022, 14:05
A+ A-
Και έχει και λίγες θερμίδες

Ένα φυτικό τρόφιμο που είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών αποδεικνύεται ο καλύτερος φυσικός σύμμαχος κατά της κατάθλιψης, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.

Πρόκειται για τα μανιτάρια που είναι και χορταστικά και από ότι φαίνεται και πολύτιμα για την καταπολέμηση της κατάθλιψης.

Η  έρευνα αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μελέτες παρατήρησης σχετικά με την κατανάλωση μανιταριών και την κατάθλιψη.

 

Ποια είναι τα οφέλη των μανιταριών;

Στην Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής των ΗΠΑ οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο πόσα μανιτάρια κατανάλωσαν τις δύο προηγούμενες ημέρες. Η κατάθλιψη αξιολογήθηκε βάσει των απαντήσεων που έδωσαν οι εθελοντές σε ένα τυποποιημένο ερωτηματολόγιο υγείας.

Η παρατηρούμενη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μανιταριών και των χαμηλότερων επιπέδων κατάθλιψης ίσχυε ανεξάρτητα από τους κοινωνικούς παράγοντες, την οικονομική ευχέρεια των συμμετεχόντων ή τη χρήση φαρμάκων.

Σε μία περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων οι επιστήμονες συνέκριναν εκείνους που έτρωγαν μία μερίδα μανιταριών την ημέρα με εκείνους που έτρωγαν κόκκινο ή επεξεργασμένο κρέας. Περιέργως, η αντικατάσταση δεν σχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης.

Τα λευκά μανιτάρια που καταναλώνονται περισσότερο στις ΗΠΑ αποτελούν καλή πηγή καλίου, ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στη μείωση του άγχους. Άλλα βρώσιμα μανιτάρια, όπως το Hericium erinaceus, είναι γνωστό ότι περιέχουν νευροτροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με την υγεία του εγκεφάλου καθώς και αντιφλεγμονώδη που πιστεύεται ότι βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

Τα μανιτάρια γενικότερα εμπεριέχουν μεγάλη ποικιλία βιταμινών, ιχνοστοιχείων και αντιοξειδωτικών που θα μπορούσαν να συμβάλλει στην εμφανή αντικαταθλιπτική τους δράση.

 

Επιστροφή