Κους-κους & σχόλια

Ποια γιορτή προτιμούν οι γυναίκες;

20 Απριλίου 2011, 08:07
Χριστούγεννα ή Πάσχα; Απαντάει η Δήμητρα (φωτό) και άλλες τρεις Χαλκιδέες.

 

 

 

 

 

 

 

Οι δύο μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης συνδέονται με τις τις δύο κορυφαίες στιγμές του θεανθρώπου στη γη, την γέννηση και το θάνατο. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, με τον θάνατο και την Ανάσταση του Κυρίου, εκτός από το θρησκευτικό τους χαρακτήρα έχουν αποκτήσει ξεχωριστή διάσταση στη ζωή των Χριστιανών.

Συνοδεύονται από μία σειρά εθίμων και δίνουν την ευκαιρία για διασκέδαση, σύσφιξη των σχέσεων των οικογενειών, ταξίδια και άλλα. Τα Χριστούγεννα με το χιόνι (συνήθως), το στολισμένο έλατο, τα δώρα, τους κουραμπιέδες. Το Πάσχα με τον ανοιξιάτικο ήλιο (συνήθως), τα κόκκινα αυγά, τον οβελία στη σούβλα, τα τσουρέκια.

Δύσκολο να διαλέξεις ποια γιορτή προτιμάς. Εμείς πάντως θέσαμε το ερώτημα σε 4 γυναίκες, τις οποίες συναντήσαμε τυχαία στην οδό Αβάντων. Τι προτιμάτε κυρίες μου, Χριστούγεννα ή Πάσχα; Διαβάστε τις απαντήσεις. 

Η Ευγενία Κουντούρη ψηφίζει Χριστούγεννα και αιτιολογεί την προτίμησή της ως εξής: " Μου αρέσει η ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων, το στολισμένο δένδρο και κυρίως ο Αη Βασίλης με τα δώρα!" 

Για τον ίδιο λόγο, τα δώρα, η Δήμητρα Φωκιανού προτιμά το Πάσχα. Πώς γίνεται αυτό; Ιδού η εξήγηση, όπως την δίνει η Δήμητρα: " Πάντα το Πάσχα παίρνω περισσότερα δώρα από συγγενείς και φίλους. Επιπλέον προτιμώ αυτή τη γιορτή γιατί, όταν έρχεται, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον ερχομό του καλοκαιριού.

Ο ανοιξιάτικος καιρός φτιάχνει την διάθεση της Μαρίας Αράπη και αυτός είναι ο λόγος που της αρέσει περισσότερο το Πάσχα. " Όχι ότι τα Χριστούγεννα περνάμε άσχημα-τονίζει- αλλά ο ήλιος το Πάσχα φωτίζει τη γιορτή και τις ψυχές μας."

Τα έθιμα του Πάσχα είναι ασυγκρίτως καλύτερα από τα Χριστουγεννιάτικα, σύμφωνα με την Μαριάννα Μανάρη, η οποια επισημαίνει: " Το ψήσιμο του οβελία στο χωριό, το τσούγκρισμα των αυγών και οι παραδοσιακοί χοροί μου αρέσουν ιδιαίτερα και αυτός είναι ο λόγος που μου αρέσει περισσότερο το Πάσχα."