Οικονομία

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Από την Oμόνοια στη διχόνοια και το λουκέτο

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Από την Oμόνοια στη διχόνοια και το λουκέτο
22 Φεβρουαρίου 2022, 20:16
Το egnomi.gr θυμάται την ...αναδρομή που είχε κάνει η «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ», όταν μπήκε λουκέτο στο εργοστάσιο πριν από 9 χρόνια.

 

  • Εργασίες κατεδάφισης ξεκίνησαν στο ιστορικό εργοστάσιο των Τσιμέντων Χαλκίδας που παρέμεινε κλειστό εδώ και 9 χρόνια με την ...αποξήλωση των εργαζομένων στα μέσα της προηγούμενης 10ετίας. Με την ευκαιρία της ...αποξήλωσης και των αψυχων εγκαταστάσεων, το egnomi.gr αναδημοσιεύει την αναδρομή που είχε κάνει η εφημερίδα «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» τον Απρίλιο του 2013, τότε που όλα έδειχναν ότι η εμβληματική βιομηχανία, η οποία σημάδεψε την οικονομική ζωή της Χαλκίδας, περνάει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

 

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα

«ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» (5-4-2013)

 

Αναδρομή στα 87 χρόνια λειτουργίας των ΤΣΙΜΕΝΤΩΝ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

 

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ ...Lafarge ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

 

Από την Oμόνοια στη διχόνοια και το λουκέτο

Ήταν Απρίλης του 1926 που έκλεινε το ιστορικό καφενείο «Ομόνοια» στην ομώνυμη πλατεία της Χαλκίδας (σημερινή πλατεία Αγ. Νικολάου). Την ίδια περίοδο, όμως, άνοιγαν νέες προοπτικές στην πόλη με το κτίσιμο του εργοστασίου των Τσιμέντων και τη δημοπράτηση της κατασκευής του λιμανιού της Χαλκίδας.

Από τότε μέχρι σήμερα η λειτουργία του εργοστασίου των Τσιμέντων πέρασε από ...40 κύματα, με αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, πολλά δάνεια και πολλές διαμάχες μεταξύ του σωματείου εργαζομένων και της διοίκησης.

87 χρόνια μετά, η ελπίδα για ...ομόνοια ανάμεσα στις δύο πλευρές και η αποφυγή της ανεργίας για άλλους 236 -και όχι μόνο- εργαζόμενους της περιοχής ...βούλιαξαν στα λιμνάζοντα εδώ και καιρό ύδατα στο «Στενό» του Μικρού Βαθέος.

Εκεί που εξελίχθηκε η «...θυσία της Ιφιγένειας εν Αυλίδι», σήμερα πλέον εξελίσσεται η ...θυσία των εργαζομένων, εξαιτίας της κρίσης, σύμφωνα με τους διοικούντες της βιομηχανίας ή για λόγους «εκβιασμού και εκφοβισμού», σύμφωνα με τους εργαζόμενους και τους φορείς της πόλης.

ΑΠΟ ΤΟΥΣ 60.000 ΤΟΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ...ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ

Όταν η Μικρασιατική Καταστροφή έφερε εκατοντάδες πρόσφυγες στη Χαλκίδα, οι βιομηχανίες που υπήρχαν ήταν αυτές του σαπουνιού, της πυρήνας και της επεξεργασίας ρετσινιού απέναντι ακριβώς από τη θέση (Μικρό Βαθύ) που επέλεξε η εταιρεία με Ελβετικά συμφέροντα, για να δημιουργήσει το εργοστάσιο των Τσιμέντων.

Ανάμεσα στους μετόχους ήταν αρκετοί Ευβοείς, ενώ κυριότερος μέτοχος της «Α.Ε. Τσιμέντων Πόρτλαντ και Τεχνητά» ήταν ο Ι. Κωνσταντινίδης. Η παραγωγή άρχισε το 1928 με δυναμικότητα 60.000 τόνων το χρόνο, έχοντας ως προσωπικό κυρίως Χαλκιδέους.

Το 1962 ο Κωνσταντινουπολίτης Μάρκος Κιοσέογλου, που κατέφυγε στην Ελλάδα με πολλά επιχειρηματικά όνειρα, αγόρασε την εταιρεία και άρχισε επενδύσεις. Το 1963 κατασκευάζεται η Β΄ μονάδα και η δυναμικότητα παραγωγής αυξάνεται στους 600.000 τόνους το χρόνο.

Στη 10ετία του ΄70 δημιουργούνται άλλες δύο μονάδες παραγωγής (1.000.000 τόνων η καθεμία) και παράλληλα αυξάνεται και το εργατικό δυναμικό που φθάνει ακόμη και τους 1.500 εργαζόμενους. Παράλληλα, στη διοίκηση μπαίνουν και οι αδελφοί Τακόπουλοι.

ΟΦΕΙΛΕΣ ΠΟΛΛΩΝ ΔΙΣ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Μαζί με την ανάπτυξη της εταιρείας, όμως, αυξάνονται και τα δάνεια και κάποια στιγμή οι οφειλές αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα. Το 1988 τα χρέη έχουν φθάσει τα 50 δις και οι ζημιές τα 11 δις δραχμές.

Το 1991 η Ιταλική Calzestruzzi κερδίζει το διαγωνισμό εξαγοράς των Τσιμέντων Χαλκίδας αλλά εν τω μεταξύ τα χρέη και οι ζημίες έχουν διπλασιασθεί και η Calzestruzzi οπισθοχωρεί. ¶λλωστε, το 1992 ο Ιταλικός όμιλος αποκτά τον έλεγχο της ΑΓΕΤ Ηρακλής και εγκαταλείπει το ενδιαφέρον της για τα Τσιμέντα Χαλκίδας.

Τον Ιούνιο του 1996 η πλειοψηφία των μετοχών της «Τσιμέντα Χαλκίδας» περιήλθε στην ιδιοκτησία του ομίλου CONCRETUM που ελέγχεται από τον Ιταλικό όμιλο COMPART, ενώ στα τέλη της ίδιας χρονιάς πέρασε στην ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Το Μάιο του 2000 η ίδια η ΑΓΕΤ Ηρακλής περνάει στον έλεγχο του ομίλου Blue Circle, που εν συνεχεία εξαγοράστηκε από το Γαλλικό όμιλο Lafarge.

Το 2001 τα Τσιμέντα Χαλκίδας συγχωνεύονται με την ΑΓΕΤ Ηρακλής και το εργοστάσιο της Χαλκίδας ονομάζεται ΗΡΑΚΛΗΣ ΙΙΙ και παύει πια να υπάρχει η εταιρεία Τσιμέντων Χαλκίδας. Την εποχή εκείνη όλοι μιλούν για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ομίλου εξαγωγών τσιμέντου στην Ευρώπη.

ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ...ΓΑΛΑΤΕΣ

Το Μάρτη του 2007, η Lafarge εξαγοράζοντας το 26% που κατείχε στην ΑΓΕΤ Ηρακλής η Εθνική Τράπεζα, έχει σχεδόν «λυμένα τα χέρια» για να προχωρήσει στην εκκαθάριση που ονειρεύεται. Μιλάει πλέον «για δεσμευτικές συμφωνίες που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, οι οποίες πρέπει να μπουν στο ...χρονοντούλαπο της ιστορίας», ώστε η λειτουργία των εργοστασίων να ξεκινήσει «από μηδενικές βάσεις».

Στη Χαλκίδα, όμως, υπάρχουν ...Γαλάτες που αντιτίθενται στις ορέξεις της νέας αυτοκρατορίας και ο πόλεμος ανάμεσα στο σωματείο και τη διοίκηση αρχίζει το Μάρτη του 2007 με την παρεμπόδιση εισόδου συνεργείου εργολάβων για την αποκαταστάση βλαβών.

Στο εργοστάσιο μπαίνει «λουκέτο» για τρεις βδομάδες, με πολλές αντιπαραθέσεις, συλλήψεις εργαζομένων και πολιτικούς αρχηγούς να παροτρύνουν: «Μην κάνετε ούτε βήμα πίσω».

Τότε ήταν που ο Υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος είπε: «Εντάξει ρε αφεντικά, ήρθατε, επενδύσατε στην Ελλάδα για να κονομήσετε. Όχι, όμως, να στήσουν και κ... οι εργαζόμενοι».

ΑΝΑΚΩΧΗ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΚΡΙΣΗ

Ήρθε βέβαια η ανακωχή και ξαναλειτούργησε το εργοστάσιο, κάτι που θεωρήθηκε ως μεγάλη νίκη για το σωματείο, όπου προήδρευε και τότε ο Ηλίας Κούκουρας.

Ο ασκός του Αιόλου, όμως, είχε ήδη ανοίξει και στη Λυκόβρυση, όπου είχε έδρα τότε η ΑΓΕΤ Ηρακλής, έλεγαν ότι «το μέλλον της τσιμεντοβιομηχανίας της Χαλκίδας θα κριθεί εν πολλοίς από την ωριμότητα των συνδικαλιστών της».

Μετά, ήρθε και η γενική οικονομική κρίση, άρχισαν οι εθελούσιες έξοδοι, οι μονάδες άρχισαν να υπολειτουργούν και κάποια στιγμή (το 2011) σταμάτησε η παραγωγική δραστηριότητα.

Συγχρόνως, η επιδίωξη της διοίκησης να αξιοποιήσει το εργοστάσιο και τους κλιβάνους του για καύση απορριμμάτων-λυματολάσπης κλπ. και πιθανόν παραγωγή ενέργειας, συγκρούστηκε με τους εργαζόμενους και κατ’ επέκταση με την κοινωνία της Χαλκίδας.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ήρθε την προηγούμενη εβδομάδα το λουκέτο, που μας θύμισε δύο φράσεις από το 2007: «Ο κόμπος έφθασε το χτένι» και «Όσοι έσπειραν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες».

Η πρώτη αποδίδεται στο Μαροκικής καταγωγής Γάλλο μάνατζερ Σαάντ Σεμπάρ και η δεύτερη στον πρόεδρο του σωματείου Ηλία Κούκουρα, ως απάντηση στον πρώτο.

Ο φόβος πλέον ότι ο ...κόμπος στο πρόβλημα των Τσιμέντων δεν θα λυθεί με τίποτα είναι ορατός και η θύελλα των αντιδράσεων που ήδη έχει προκύψει, είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να φέρει ...ανέμους αισιοδοξίας.

 

Το πρώτο εργοστάσιο των Τσιμέντων Χαλκίδας που άρχισε να κατασκευάζεται το 1926 και λειτούργησε το 1928. Μ’ αυτή τη μία μονάδα παραγωγής τσιμέντου έμεινε μέχρι το 1963.

 

Ολόκληρη πολιτεία κατασκευάσθηκε στο «Στενό» του Μικρού Βαθέος όλα αυτά τα χρόνια και τώρα μπήκε λουκέτο.

 

ΜΑΡΤΙΟΣ 2007: Με μηχανήματα και με τα σώματά τους οι εργαζόμενοι εμποδίζουν τον εργολάβο να μπει στο λατομείο. Η Αστυνομία προσπαθεί να αποτρέψει τα επεισόδια.

 

 

Ηταν ...γάτες    χωρίς γραβάτες

Μεγάλη δύναμη είχε το σωματείο των Τσιμέντων Χαλκίδας στην προ Lafarge εποχή, σε περιόδους όμως, όχι τόσο δύσκολες (βλέπε οικονομική κρίση) που έτυχε ν’ αντιμετωπίσει ο νυν πρόεδρος Ηλίας Κούκουρας.

Οι κοντοί ...χωρίς γραβάτες Γιάννης Αδάμ και Γιώργος Χατζηδιονυσίου (πρόεδρος και γραμματέας αντίστοιχα από τα τέλη της 10ετίας του ’80 μέχρι και τις αρχές του 21ου αιώνα) είχαν αναδειχθεί ...γάτες και η μαγκιά τους στους αγώνες,  είχε αποφέρει πολλές νίκες για τους εργαζόμενους.

Και οι δυο είχαν πάρει το βάπτισμα του πυρός στις κινητοποιήσεις που έμειναν στην ιστορία, αυτές του 1983, του 1984 και του 1987.

H απεργία στις 29 Νοέμβρη του 1983 (φωτό πάνω) ήταν η πρώτη μετά από τρεις 10ετίες στο Τσιμεντάδικο. Πρόεδρος ήταν ο Αντώνης Αλεξάνδρου που είχε διαδεχθεί το συντηρητικό Βαγγέλη Κατσούλη.

Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία με πολλά αιτήματα και κυριότερο την καταβολή απλήρωτων υπερωριών 5 περίπου χρόνων,  είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση κι έδωσε το έναυσμα για να γίνουν κι άλλες πολλές απεργίες στη συνέχεια.

Το 1984 (φωτό πάνω) πάλι με πρόεδρο τον  Αλεξάνδρου, αλλά και τους Αδάμ, Χατζηδιονυσίου, Κούκουρα στη διοίκηση που είχε εκλεγεί με 76% (με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ), έγιναν κι άλλες μεγάλες κινητοποίησεις με κύρια αιτήματα για καλύτερες συνθήκες υγείας, ασφαλείας και απαίτηση να μπουν φίλτρα για να σταματήσουν οι εκπομπές σκόνης.

Η απεργία του ΄87, ήταν η μεγαλύτερη σε διάρκεια (25 μέρες), γιατί η διοίκηση Κιοσέογλου είχε θέσει σε διαθεσιμότητα 320 εργαζόμενους. Την Τσικνοπέμπτη εκείνου του χρόνου οι εργαζόμενοι ...τσίκνισαν μέσα στο εργοστάσιο κάνοντας τα προεόρτια για τη νίκη τους (φωτό πάνω) που ήρθε λίγες μέρες αργότερα.

Πάντως, στην ιστορία του σωματείου των Τσιμέντων και του συνδικαλιστικού κινήματος της Εύβοιας γενικότερα έχει μείνει το αχτύπητο δίδυμο Αδάμ-Χατζηδιονυσίου (φωτό πάνω). Σ’ αυτούς οφείλονται πολλά από τα κεκτημένα των εργαζομένων του Τσιμεντάδικου, τα οποία καταπάτησε η Lafarge τα τελευταία χρόνια.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΗ: Ζέστανε το σπίτι σου, χρησιμοποιώντας τον αέρα για καύσιμο

ΗΛΙΟΘΕΡΜΙΚΗ: Ζέστανε το σπίτι σου, χρησιμοποιώντας τον αέρα για καύσιμο
Οικονομία
[06/12/2022 - 20:41]

Διάβασε πως θα γλιτώσεις χρήματα αν εγκαταστήσεις μία αντλία θερμότητας. ...περισσότερα

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Παράταση στην προθεσμία των αιτήσεων για το επίδομα 250 ευρώ στους φοιτητές

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ: Παράταση στην προθεσμία των αιτήσεων για το επίδομα 250 ευρώ στους φοιτητές
Οικονομία
[03/12/2022 - 09:27]

Η προθεσμία έληγε κανονικά στις 2 Δεκεμβρίου. Δείτε μέχρι πότε πήρε παράταση. ...περισσότερα

Solar Gas: Το υγραέριο θέρμανσης είναι πιο οικονομικό από το πετρέλαιο και το ρεύμα

Solar Gas: Το υγραέριο θέρμανσης είναι πιο οικονομικό από το πετρέλαιο και το ρεύμα
Οικονομία
[02/12/2022 - 07:22]

Διαβάστε τι δήλωσε σχετικά ο ιδιοκτήτης, Σωτήρης Χριστοδούλου. ...περισσότερα