Κους-κους & σχόλια

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σε ...αναμμένα κάρβουνα οι λάτρεις της προβατίνας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σε ...αναμμένα κάρβουνα οι λάτρεις της προβατίνας
23 Μαρτίου 2022, 10:33
Η Σαρακοστή βάζει φρένο στην αγαπημένη συνήθεια Ευβοέων    

 

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ευβοϊκή Γνώμη" (11/3/2022)

 

Πάνω από 160.000 μέλη απαριθμεί στο Facebook το γκρουπ με τους φανατικούς της προβατίνας. Ανάμεσα σε αυτούς και πολλοί Ευβοείς, οι οποίοι συχνά - πυκνά ανεβάζουν φωτογραφίες από τα ψησίματά τους στη Χαλκίδα και ανταλλάσσουν πληροφορίες για τις τεχνικές που χρησιμοποιούν.

Η Σαρακοστή, που μόλις ξεκίνησε, είναι μια δύσκολη περίοδος, αφού θα στερηθούν το αγαπημένο τους έδεσμα για αρκετές μέρες και ...θα κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μέχρι το Πάσχα. Αυτός είναι ο λόγος που την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς οι σούβλες και οι σχάρες πήραν φωτιά στην κυριολεξία.

Η «Γνώμη» παρουσιάζει σήμερα φωτογραφίες από το τελευταίο ψήσιμο πριν τη νηστεία των Χαλκιδέων φανατικών της προβατίνας καταγράφοντας ταυτόχρονα το λόγο που πιστεύουν ότι πρόκειται για το καλύτερο κρέας και δεν το αλλάζουν με τίποτα. 

«Η προβατίνα έχει απίστευτη γεύση, “τραβάει”κρασί και απ’ ό,τι ξέρω έχει πολύ λιγότερη χοληστερίνη από τα υπόλοιπα είδη κρέατος» λέει στη «Γνώμη» ο ¶γγελος Κούρτης που ψήνει “πρόβατο” πολύ συχνά μαζί με τους επίσης φανατικούς του είδους Λεωνίδα Μαργώνη, Γιώργο Ζουμπούλη και Γιάννη Ντεγιάννη.

Ο ¶γγελος Κούρτης σε πρώτο πλάνο και πίσω του ο Λεωνίδας Μαργώνης, ο Γιώργος Ζουμπούλης και ο Γιάννης Ντεγιάννης.

Τέσσερα μυστικά για το ψήσιμο της προβατίνας αποκαλύπτει ο Χαλκιδέος Βασίλης Δεμερτζής: «Πρέπει να είναι αγορασμένη από καλή περιοχή, όπως τα Δερβενοχώρια, να μαριναριστεί σωστά, να ψηθεί σε δυνατή φωτιά και όσο χρειάζεται, ώστε να γίνει από πάνω σαν βούτυρο» λέει χαρακτηριστικά.

Ο Βασίλης Δεμερτζής σε πρώτο πλάνο, ο Σάκης Δήμου και πιο πίσω διακρίνονται μέσα στην τσίκνα ο Τάσος Πατερίτσας και ο Κώστας  Ίσσαρης.

Ο Βασίλης ψήνει σχεδόν κάθε εβδομάδα μαζί με τους «συναδέλφους προβατοφάγους» Κώστα Ίσσαρη, Τάσο Πατερίτσα και Σάκη Δήμου. Η ...δράση τους γίνεται αντιληπτή κάθε φορά σε ολόκληρη τη γειτονιά από την τσίκνα και τις ευωδιές.

Ο Σάκης Δήμου σε πρόσφατο ψήσιμο προβατίνας.

Επιστήμη έχει κάνει το ψήσιμο της προβατίνας ο Δημήτρης Ρέτσας. «Κάθε τμήμα του ζώου θέλει διαφορετικό ψήσιμο και μαρινάρισμα» λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Ψήνω σε ψησταριά υγραερίου στο μπαλκόνι και πάντα τυλίγω το κρέας με αλουμινόχαρτο για να κρατάει τα ζουμιά του».

Ο Δημήτρης Ρέτσας στην ψησταριά που έχει εγκαταστήσει στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Τυλίγει πάντα το κρέας με αλουμινόχαρτο για να κρατάει τα ζουμιά του.

Φανατικός του είδους και ο Οδυσσέας Στόγλης από το Βαθύ Αυλίδας, ο οποίος ψήνει πολύ συχνά μαζί με τους φίλους του Παναγιώτη Μπεληγιάννη, Κώστα Ταμπουρατζή και Δημήτρη Παπαχρήστο: «Είναι το καλύτερο κρέας και δεν το αλλάζω με τίποτα» λέει στη «Γνώμη» ο Οδυσσέας.

Ψησταριά, προβατίνα και καλό κρασί. Από αριστερά Παναγιώτης Μπεληγιάννης, Κώστας Ταμπουρατζής, Δημήτρης Παπαχρήστος και Οδυσσέας Στόγλης.

«Προβατίνα και μόνο προβατίνα. Ακόμη και το λίπος της έχει απίστευτη γεύση και δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο. Αρκεί, βέβαια, να είναι μάστορας ο ψήστης» δηλώνει ο Στέλιος Βαβουλιώτης, ο οποίος χρησιμοποιεί πολύ συχνά την ψησταριά στην αυλή του σπιτιού του.

Οι προβατινολάτρεις παίρνουν μια ...ανάσα την περίοοδο της Σαρακοστής, αλλά ετοιμάζονται για νέες “περιπέτειες”, όπως μας αποκάλυψε ο Τάσος Μήτρου: «Τα ψησίματα θα συνεχιστούν με μεγάλη ένταση την άνοιξη και το καλοκαίρι».

 

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ