Οικονομία

ΕΥΒΟΙΑ: Μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές

ΕΥΒΟΙΑ: Μεγάλες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές
4 Απριλίου 2022, 15:05
Έλλειψη ρευστότητας στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ευβοϊκή Γνώμη" (24/3/2022)
 
 
Μεγάλες καθυστερήσεις παρατηρούνται στην υλοποίηση των έργων αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές στην Εύβοια που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Αιτία είναι η έλλειψη ρευστότητας του ελληνικού κράτους.
 
Στο ΠΔΕ έχουν ενταχθεί έργα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αφορούν στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν όλες οι κακοκαιρίες από τη θεομηνία της «Θάλειας» τον Αύγουστο του 2020 μέχρι και σήμερα.
Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν στερέψει και οι πιστώσεις από το ΠΔΕ καθυστερούν υπερβολικά. Μοιραία κάποια έργα «παγώνουν», γιατί οι εργολάβοι δεν πληρώνονται και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά.
 
Ανάμεσα στα πολλά έργα του έχουν μπει στον ...πάγο είναι η αποκατάσταση βλαβών στο αρδευτικό δίκτυο στη θέση «Καλαπόδι» Ληλαντίων και η ανακατασκευή των κατεστραμμένων γεφυρών σε Πούρνο και Μίστρο.
 
Σε ανάλογη κατάσταση βρέθηκε και η γέφυρα των Γουβών που γκρεμίστηκε από την πλημμύρα του Δεκεμβρίου 2019. Ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης (φωτό) δήλωσε στη «Γνώμη» σχετικά:
 
«Το πρόβλημα είναι εθνικό εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής στενότητας. Στέλνουμε λογαριασμούς στο Υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Παρολ’ αυτά, βάζουμε σε προτεραιότητα κάποια έργα, που πρέπει να εκτελεστούν άμεσα.
 
»Μέσα σ’ αυτά είναι και η γέφυρα των Γουβών (φωτό). Τον Απρίλιο θα πέσει η κατασκευαστική πλάκα και θα αρχίσει να διαμορφώνεται η γέφυρα».
Εξαιτίας της προβληματικής χρηματοδότησης έχουν συσσωρευτεί χρέη προς τους εργολάβους που ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η οφειλή αυξάνεται καθημερινά με την πρόοδο των εργασιών.
 
Για τον ίδιο λόγο έχουν συσσωρευτεί χρέη ύψους 10 εκατ. ευρώ και προς τους χωματουργούς, που έκαναν καθαρισμούς με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ μετά την κακοκαιρία «Θάλεια» μέχρι και την πρόσφατη με την ονομασία «Φίλιππος».
 
Οι χωματουργοί είναι σε δεινή θέση και με την αύξηση των καυσίμων αναμένεται να μην μπορούν να βάζουν «πλάτη» για την υλοποίηση καθαρισμών, όπως συνήθως κάνουν.
 
Το θέμα μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης ζητώντας από τον Υπουργό Ανάπτυξης ¶δωνι Γεωργιάδη να πάρει μέτρα, ώστε να ενισχυθούν οι πιστώσεις του ΠΔΕ για τα έργα που κάνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Δημοπρατείται το έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου

ΧΑΛΚΙΔΑ: Δημοπρατείται το έργο του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου
Οικονομία
[26/06/2022 - 08:37]

Δείτε τι περιλαμβάνει το έργο του «Open Mall» Χαλκίδας. ...περισσότερα

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΡΕΥΜΑΤΟΣ: Τέλος η ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου
Οικονομία
[25/06/2022 - 10:50]

Δείτε τι προβλέπει τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή.   ...περισσότερα