Πολιτική

Στον εισαγγελέα τα στοιχεία της ΕΔΕ στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου

Στον εισαγγελέα τα στοιχεία της ΕΔΕ στο Δήμο Κύμης-Αλιβερίου
27 Απριλίου 2011, 06:50
Για τα οικονομικά στοιχεία που λείπουν από την περίοδο 2006-2010.

Οι οικονομικές ατασθαλίες, που αποκαλύφθηκαν στον πρώην Δήμο Ταμυνέων, θα γίνουν αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας. Η Οικονομική Επιτροπή του νέου διερυμένου Δήμου Κύμης-Αλιβερίου αποφάσισε μετά την διενέργεια ΕΔΕ να στείλει την υπόθεση στον εισαγγελέα.

Συγκεκριμένα λείπουν σοβαρά οικονομικά στοιχεία της περιόδου 2006-2010. Η έλλειψή τους αποδόθηκε από τους εμπλεκόμενους υπάλληλους και υπηρεσιακούς παράγοντες στη φωτιά που είχε ξεσπάσει στο Δημαρχείο Αλιβερίου τον Φεβρουάριο του 2009.

Ωστόσο στο πόρισμα της ΕΔΕ αναφέρεται ότι:" Η ένορκη διοικητική εξέταση απέδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας ότι, από την πυρκαγιά δεν καταστράφηκαν έγγραφα οικονομικού περιεχομένου. Πραγματικά, η πυρκαγιά  ήταν μικρής έκτασης, εκδηλώθηκε στο χώρο του ισογείου, κατέστρεψε μακράν από τον χώρο φύλαξης των χρηματικών ενταλμάτων.

Η απώλεια των οικονομικών στοιχείων της περιόδου 2006-2010,  δεν δικαιολογείται από την πυρκαγιά της 1/2/2009, πολύ περισσότερο αφού έχουν εξαφανιστεί εντάλματα και μετά την πυρκαγιά.

Η απώλεια των οικονομικών στοιχείων οφείλεται στην ανεπαρκή υπηρεσιακή επιμέλεια των υπαλλήλων της οικονομικής υπηρεσίας, έστω και αν αιτία της είχε είτε την μειωμένη επίβλεψη  της προϊσταμένης αρχής, δηλαδή της Δημάρχου και των αναπληρωτών της, είτε την ανυπόστατη διαβεβαίωση (στην οποία όμως διαβεβαίωση  ούτε  έπρεπε ούτε υποχρεωνόντουσαν  να αρκεστούν  οι υπάλληλοι) που παρείχε η Δήμαρχος στους υπαλλήλους περί «τακτοποίησης» του θέματος."

Δύο υπάλληλοι της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι αυτοί που κατηγορούνται (σύμφωνα πάντα με το πόρισμα της ΕΔΕ) ότι: 

" α) Δήλωσαν ψευδώς στους εντεταλμένους ορκωτούς ελεγκτές, ότι χρηματικά εντάλματα, ταμειακές βεβαιώσεις καταστράφηκαν από πυρκαγιά, ενώ η αλήθεια, την οποία γνώριζαν ως αρμόδιοι και υπεύθυνοι της οικονομικής υπηρεσίας, είναι, ότι η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε στο Δημαρχείο την 01/02/2009 δεν κατάστρεψε εντάλματα πληρωμής, αφού εκδηλώθηκε σε διαφορετικό χώρο, από το χώρο που αυτά φυλάσσονταν.

β) Παρέλειψαν να φυλάξουν επιμελώς τα εντάλματα πληρωμής των ετών 2007-2010 με αποτέλεσμα να απωλεσθούν  και να μην υπάρχουν στα αρχεία του Δήμου.

γ) Πλήρωσαν ένα μεγάλο αριθμό ενταλμάτων, εκδόσεώς τους, ποσού μεγαλυτέρου των 8.000.000 ευρώ κατά την εκτίμηση του Δήμου, χωρίς να στείλουν τα εντάλματα αυτά για θεώρηση στην αρμόδια Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και χωρίς τη θεώρηση αυτής.

δ) Πλήρωσαν για λογαριασμό του Δήμου Ταμυνέων, τους αναγραφόμενους στο παράρτημα μελετητές και μελέτες, ποσού 217.313,00 € ενώ και οι μελετητές και οι μελέτες είναι παντελώς άγνωστοι στην αρμόδια υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας  του Δήμου."

Η Οικονομική Επιτροπή (στην οποία προεδρεύει ο δήμαρχος Δημήτρης Θωμάς) αποφάσισε την παραπομπή της πειθαρχικής υπόθεσης δύο υπαλλήλων του Δήμου, στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

Επίσης την αποστολή του πορίσματος ΕΔΕ στη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (για την πρώην Δήμαρχο Ταμυνέων και νυν Δημοτική Σύμβουλο Κατερίνα Καράπα).

Τα παραπάνω αφορούν στις πειθαρχικές ευθύνες της πρώην δημάρχου και των δύο υπαλλήλων. Υπάρχουν όμως και οι ποινικές, τις οποίες θα διερευνήσει ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκίδας.

Σ΄ αυτόν έστειλε η Οικονομική Επιτροπή το πόρισμα της ΕΔΕ και το υλικό που συνελέγη κατά την διαδικασία της, με αίτημα να επιληφθεί της υπόθεσης από άποψη ποινικής αξιολόγησης εναντίον όλων των προσώπων,που εμπλέκονται στην εξεταζόμενη υπόθεση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο στόχαστρο και της ΑΔΕΔΥ η Έλενα Βάκα για τις μετακινήσεις εργαζομένων στο Δήμο

Στο στόχαστρο και της ΑΔΕΔΥ η Έλενα Βάκα για τις μετακινήσεις εργαζομένων στο Δήμο
Πολιτική
[17/01/2022 - 07:56]

Εξέδωσε ανακοίνωση και το Νομαρχιακό Τμήμα Εύβοιας της ΑΔΕΔΥ. ...περισσότερα

ΒΑΣΙΛΙΚΟ: Ο Θανάσης Ζεμπίλης συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Σέρρα

ΒΑΣΙΛΙΚΟ: Ο Θανάσης Ζεμπίλης συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο Δημήτρη Σέρρα
Πολιτική
[15/01/2022 - 20:33]

Έγινε συζήτηση εφ' όλης της ύλης για τα σοβαρά ζητήματα της περιοχής. ...περισσότερα

Συνάντηση Κεδίκογλου -Σπανού παρουσία του Κελαϊδίτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση Κεδίκογλου -Σπανού παρουσία του Κελαϊδίτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Πολιτική
[15/01/2022 - 16:20]

Συζητήθηκαν έργα όπως το Φράγμα Ψαχνών, το Αλιευτικό Καταφύγιο Λιχάδας και η κατασκευή σφαγείου στη Βόρειο Εύβοια. ...περισσότερα

Σύσκεψη για τουριστική επένδυση στη Βόρειο Εύβοια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Σύσκεψη για τουριστική επένδυση στη Βόρειο Εύβοια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Πολιτική
[15/01/2022 - 11:49]

Συμμετείχαν ο Σίμος Κεδίκογλου, ο Γιάννης Κοντζιάς και εκπρόσωπος της Club Med Ελλάς.  ...περισσότερα