Πολιτική

ΧΑΛΚΙΔΑ: Πέθανε ο Ορέστης Παπαστρατής - Σήμερα η κηδεία του

ΧΑΛΚΙΔΑ: Πέθανε ο Ορέστης Παπαστρατής - Σήμερα η κηδεία του
16 Μαΐου 2022, 22:03
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 97 χρονών. 

Σε ηλικία 97 χρονών έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα 16 Μαΐου ο Ορέστης Παπαστρατής. Η κηδεία του θα γίνει στις 6 απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαΐου στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στη Χαλκίδα. Η σορός θα βρίσκεται στο ναό μία ώρα νωρίτερα.

Ο Ορέστης Παπαστρατής γεννήθηκε το 1925 στη Χαλκίδα και ήταν γιος του Θρασύβουλου Παπαστρατή. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στην Ιταλία και τη Σουηδία, όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ της χειρουργικής. Για την προσφορά του στην ιατρική τιμήθηκε με διάφορα παράσημα.


Τη δεκαετία του 1960 ήταν διευθυντής της Β΄ χειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» στην Αθήνα. Το 1967 - 1968, ο Παπαστρατής μαζί με τον επίσης διακεκριμένο χειρουργό Αλέξανδρο Μάνο, είχαν την ευθύνη της νοσηλείας του Γεωργίου Παπανδρέου, που βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό από τη χούντα. 


Την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 1968, με την κατάστασή του ιδιαίτερα κρίσιμη ο Γεώργιος Παπανδρέου υπεβλήθη σε εγχείρηση από τους Μάνο και Παπαστρατή, αλλά παρά τις προσπάθειές τους τελικά εξέπνευσε τα ξημερώματα της 1ης Νοεμβρίου.


Διετέλεσε βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι το 1996, και υφυπουργός Εθνικής ¶μυνας από το 1986 ως το 1989, με υπουργό τον πρώην αξιωματικό του Στρατού Γιάννη Χαραλαμπόπουλο.