ΕΥΒΟΙΑ: Γιατί δεν παίρνουν Γαλάζια Σημαία οι πεντακάθαρες παραλίες του Αιγαίου

ΕΥΒΟΙΑ: Γιατί δεν παίρνουν Γαλάζια Σημαία οι πεντακάθαρες παραλίες του Αιγαίου
18 Μαΐου 2022, 20:07
A+ A-
Διαβάστε την εξήγηση, γιατί πολλοί έχουν την απορία.

Με αφορμή την φετινή βράβευση πέντε παραλιών της Εύβοιας και της Σκύρου με Γαλάζια Σημαία (δείτε εδώ ποιες είναι) πολλοί είναι ο αναγνώστες του egnomi.gr που αναρωτήθηκαν γιατί δεν βραβεύτηκε καμία παραλία της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας, που βρέχεται από το Αιγαίο . 

Πρόκειται πράγματι για πανέμορφες και πεντακάθαρες παραλίες, αλλά η ποιότητα των υδάτων είναι μόνο ένα από τα 33 κριτήρια του προγράμματος απονομής της Γαλάζιας Σημαίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με Γαλάζια Σημαία είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να χαρακτηρίζεται ως «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά άλλα κριτήρια, που επικεντρώνονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουόμενων, υγιεινής και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Οι πανέμορφες και πεντακάθαρες ακτές της ανατολικής πλευράς της Εύβοιας υστερούν σε οργάνωση, αφού δε διαθέτουν μόνιμες τουαλέτες, πληροφοριακές πινακίδες, ναυαγοσώστες και πολλά άλλα από τα απαραίτητα κριτήρια, ώστε να μπορούν να λάβουν την διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας.

Επιστροφή