ΚΑΤΑΒΟΛΟ ΜΕΤΟΧΙΟΥ: Χολιγουντιανή λάμψη με τοπική αδιαφορία !

ΚΑΤΑΒΟΛΟ ΜΕΤΟΧΙΟΥ:  Χολιγουντιανή λάμψη με τοπική αδιαφορία !
21 Μαΐου 2022, 09:15
A+ A-
Απροστάτευτη παραμένει η ομορφιά της περιοχής 

 

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ευβοϊκή Γνώμη" (13/4/2022)

 

Στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα λάμψει το φυσικό κάλλος του λόφου «Κατάβολο» Μετοχίου. Ωστόσο, ο Δήμαρχος Κύμης-Αλιβερίου Θανάσης Μπουραντάς δεν κάνει τίποτα για να προστατεύσει την ομορφιά της περιοχής από τα σχέδια της Vodafone να την αλλοιώσει τοποθετώντας μια θεόρατη κεραία.

Μαγεμένος από τη θέα στο «Κατάβολο», ο βραβευμένος Σουηδός σκηνοθέτης Ρούμπεν Έστλουντ γύρισε στην περιοχή σκηνές της νέας του ταινίας «The triangle of sadness». Πρόκειται για μια ταινία που παρακολουθεί τη ζωή δύο μοντέλων, ενός άντρα και μιας γυναίκας, οι οποίοι βρίσκονται από τις πασαρέλες του Μιλάνου σε ένα γιωτ σε ερημικό νησί.

Τα  γυρίσματα έγιναν στο «Κατάβολο» με τη μοναδική θέα στο Αιγαίο και στο αναρριχητικό πεδίο, που δημιούργησε το 2012 ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας. Μάλιστα, δύο μέλη του συλλόγου ντούμπλαραν ισάριθμους ηθοποιούς σε σκηνή αναρρίχησης.

Κασκαντέρ έγιναν ο αναρριχητής Κωνσταντίνος Ανδρέου (φωτό) και η χρυσή βαλκανιονίκης Εύα Καλλία, η οποία το 2021 έγινε η πρώτη Ελληνίδα που κατέκτησε μετάλλιο (αργυρό) σε πανευρωπαϊκούς αγώνες. Η ταινία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ των Καννών, που διεξάγεται 17-28 Μαΐου.

Το εμβληματικό σημείο, όμως, που γοήτευσε το σκηνοθέτη και αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες, έβαλε στο ...μάτι η Vodafone. Θέλει να στήσει στο «Κατάβολο» μία κεραία 35 μέτρων και δίπλα να χτίσει ένα δωμάτιο.

Μάλιστα, η γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας έχει ξεκινήσει ήδη τη διαδικασία αδειοδότησης. Αμέτοχη παρακολουθεί τις εξελίξεις η Δημοτική Αρχή Μπουραντά και στη διαβούλευση κατέθεσαν αντιρρήσεις μόνο ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας και η Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης.

«Είναι κρίμα να καταστρέψουμε μια περιοχή που επελέγη για τα γυρίσματα μιας διεθνούς ταινίας» είπε στη «Γνώμη» ο Κωνσταντίνος Ανδρέου και συνέχισε: «Η προβολή της ευνοεί την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όπως συνέβη ήδη σε Κεφαλονιά και Σκόπελο με τις παραγωγές “Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι” και “Mamma mia” αντίστοιχα.

»Προσωπικά, έχω σκαρφαλώσει στα βουνά όλων των ηπείρων εκτός της Ανταρκτικής, αλλά πουθενά δεν έχω δει το αρμονικό “πάντρεμα” της θάλασσας και του βουνού που παρουσιάζει το “Κατάβολο”. Αισθάνομαι τυχερός που τα τελευταία χρόνια ζω στην Αρτάκη και γενικά στην Εύβοια, αν και είμαι μακριά από την πατρίδα μου, την Κύπρο».

Όπως η Εύα Καλλία, έτσι και ο Κωνσταντίνος Ανδρέου απόλαυσε τη συμμετοχή του στην ταινία. «Ήταν μια ωραία εμπειρία σε ένα γνώριμο για εμένα αναρριχητικό πεδίο» μάς είπε ο έμπειρος αναρριχητής και τόνισε ότι οι συντελεστές της παραγωγής ενθουσιάστηκαν και με το βυζαντινό ναό του Οσίου Νικολάου Σικελιώτη, ο οποίος παραμένει ασυντήρητος και δυσπρόσιτος με ευθύνη του δήμου.

 

Επιστροφή