ΧΑΛΚΙΔΑ: Οι Πόντιοι της Εύβοιας τίμησαν την Γενοκτονία των προγόνων τους

ΧΑΛΚΙΔΑ: Οι Πόντιοι της Εύβοιας τίμησαν την Γενοκτονία των προγόνων τους
27 Μαΐου 2022, 12:12
A+ A-
Σειρά εκδηλώσεων στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κότσικα και Επιμνημόσυνη Δέηση.

Με την επιμνημόσυνη δέηση για τις 353000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ολοκληρώθηκαν, την Κυριακή 22 Μαΐου, οι δράσεις του Συλλόγου Ποντίων Εύβοιας "Οι Κομνηνοί", για την 19η Μαΐου, την ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας.

Το ενημερωτικό περίπτερο – δεδομένων των ισχυρών ανέμων στο στρογγυλό της παραλίας- μεταφέρθηκε στην αίθουσα «Αριστοτέλης» στο Δημαρχιακό Μέγαρο Κότσικα από την Πέμπτη 19 ως και το Σάββατο 21 Μαΐου.

 Την έκθεση με τα ιστορικά ντοκουμέντα, το χρονικό της Γενοκτονίας καθώς και την αδιάλειπτη επί 28 αιώνες παρουσία του ελληνικού πολιτισμού στον Εύξεινο Πόντο επισκέφθηκε πλήθος κόσμου το οποίο πληροφορήθηκε και συνομίλησε με τα μέλη του συλλόγου μας.

Ιδιαίτερη τιμή για το σύλλογο ήταν η παρουσία του Μητροπολίτη κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος επισκέφθηκε το χώρο, ξεναγήθηκε στην έκθεση και συνεχάρη το Δ.Σ για το συνεχή του αγώνα στη διάδοση και διάσωση του ποντιακού πολιτισμού.

Το ενημερωτικό περίπτερο επισκέφθηκε επίσης η Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ Ελένη Αϊδίνη, η οποία παρακολούθησε το συγκινητικό δρώμενο του ανάμματος των κεριών της μνήμης καθώς και την προβολή του ντοκιμαντέρ με το ιστορικό της Γενοκτονίας που δημιούργησαν τα μέλη του συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της έκθεσης και ειδικά τις βραδινές ώρες, εκτός από το ντοκιμαντέρ των Κομνηνών, στην οθόνη που είχε στηθεί μπροστά στο Δημαρχείο προβλήθηκε και επιπλέον οπτικοακουστικό αρχειακό υλικό σχετικά με την 19 Μαΐου και τα διαχρονικά αιτήματα που πηγάζουν εξ’ αυτής, δηλαδή η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας, η διδασκαλία της ιστορίας του Πόντου στα σχολεία καθώς και το πλέον πανανθρώπινο αίτημα «ποτέ ξανά γενοκτονίες». 

Επιστροφή