Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκινά από την 1η Ιουλίου

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Ξεκινά από την 1η Ιουλίου
27 Μαΐου 2022, 13:39
A+ A-
Ποιους κλάδους αφορά

Δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Εργασίας η Υπουργική Απόφαση και ο Οδηγός Εφαρμογής για την ψηφιακή οργάνωση του χρόνου της εργασίας και τη λειτουργία της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Έναρξη κάνει από την 1η Ιουλίου και αρχικά θα αφορά σε δύο μεγάλους κλάδους της οικονομίας, τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ. Το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ II θα είναι η βάση για την επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας και στις άλλες επιχειρήσεις.

Ποιες πληροφορίες θα δηλώνονται ηλεκτρονικά

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είναι μία από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, που γίνεται πράξη.
Με την εφαρμογή της το σύνολο των πληροφοριών για το ωράριο εργασίας, τις υπερωρίες, την υπερεργασία, τις βάρδιες, τα διαλείμματα, τα ρεπό και τις άδειες θα δηλώνεται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμο με το πάτημα ενός κουμπιού σε εργαζόμενους, εργοδότες και ελεγκτικές Αρχές. Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, έτσι θα διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων, οι συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις, η εφαρμογή της νομοθεσίας και τα έσοδα του ασφαλιστικού συστήματος. Να σημειωθεί πως ήταν και από τα πάγια αιτήματα της ΓΣΕΕ που υλοποιείται από τη σημερινή κυβέρνηση.

 

Επιστροφή