Οικονομία

Voucher απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Voucher απόσυρσης ηλεκτρικών συσκευών: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
26 Μαΐου 2022, 11:57
Τι θα επιδοτεί

Η πλατφόρμα για την απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών, σύμφωνα με το πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, θα ανοίξει τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου και αίτηση θα μπορούν να υποβάλλουν όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα, τι επιδότηση θα δίνει το πρόγραμμα

Παρότι δεν έχει παρουσιαστεί ο αναλυτικός οδηγός του προγράμματος, οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για 300.000 ίσως και 300.000 δικαιούχους. Προτεραιότητα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα έχουν:

-πολίτες με χαμηλά εισοδήματα,
-πολύτεκνοι,
-μονογονεϊκές οικογένειες,
-¶τομα με αναπηρίες (ΑμεΑ).

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έχει δηλώσει ότι το ποσοστό της επιδότησης θα ξεκινά από το 35% και θα φτάνει το 50%. Η μέση επιδότηση θα κυμανθεί στα 300 ευρώ, ενώ στόχος είναι τα νοικοκυριά των δικαιούχων να κάνουν εξοικονόμηση έως 30% στην κατανάλωση ενέργειας.

Ποιες συσκευές αφορά

Οι συσκευές που θα μπορεί να αποσύρει και να αντικαταστήσει όποιος ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • κλιματιστικά,
  • ψυγεία (και ψυγειοκαταψύκτες),
  • καταψύκτες.

Σε κάθε αίτηση θα μπορούν να περιλαμβάνονται έως τρεις συσκευές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συσκευή να είναι λειτουργική.

Σημειώνεται πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό voucher (π.χ. ένα κουπόνι -40%) με το οποίο θα μπορεί να προβαίνει στην αγορά της νέας ηλεκτρικής συσκευής.