Πολιτισμός

ΚΑΡΥΣΤΟΣ: Θεματικός περίπατος στους οικισμούς του Γραμπιά και της Μεκουνίδας

ΚΑΡΥΣΤΟΣ: Θεματικός περίπατος στους οικισμούς του Γραμπιά και  της Μεκουνίδας
27 Μαΐου 2022, 14:39
Μία εκπαιδευτική δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας συμμετέχει στην επικοινωνιακή δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σχετικά με την Εκπαίδευση και την Αειφόρο Ανάπτυξη, με την διοργάνωση θεματικού περιπάτου στους οικισμούς του Γραμπιά και  της Μεκουνίδας, νοτιοδυτικά του μεσαιωνικού Κάστρου της Καρύστου, του Castello Rosso, και βόρεια της πόλεως της Καρύστου.

Αφετηρία του περιπάτου είναι οι Πέντε Βρύσες των Ευζώνων, κάτω ακριβώς από τον μεταβυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, οι οποίες μέχρι το 1821 προστατεύονταν από τον εξωτερικό οχυρωματικό περίβολο του Κάστρου, προκειμένου να διασφαλίζουν την ύδρευση, τόσο του Castello Rosso όσο και όλου του οικισμού.

Ο περίπατος, ο οποίος έχει τρία σημεία αναφοράς για το μεσαιωνικό παρελθόν της Καρυστίας, το Κάστρο και τις δύο Κρήνες, πραγματοποιείται σε περιοχή με πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά, με άρωμα από τα λουλούδια στους κήπους των πετρόκτιστων κατοικιών των παραδοσιακών οικισμών του Γραμπιά και της Μεκουνίδας και υπό τον ήχο των κελαριστών νερών και το κελάιδισμα των πουλιών. 

Την εκπαιδευτική δράση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας στηρίζουν ο Δήμος Καρύστου και το Karystos Bykes.  Η δράση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαϊου, στις 9 το πρωί με σημείο εκκίνησης τις Πέντες Βρύσες στον Γραμπιά Καρύστου. 

 

Υπεύθυνη αρχαιολόγος από πλευράς της ΕΦΑ Ευβοίας, για τον προγραμματισμό και την πραγματοποίηση του εκπαιδευτικού περιπάτου, είναι η Φανή Σταυρουλάκη, Τμηματάρχης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Μουσείων της Εφορείας.

Πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση παρέχονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρύστου. Τηλέφωνο Επικοινωνίας:  22240-29218.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Πολυφωνική Χορωδία Αγίας Μαρίνας εντάσσεται στο Θέατρο Χαλκίδας

Η Πολυφωνική Χορωδία Αγίας Μαρίνας εντάσσεται στο Θέατρο Χαλκίδας
Πολιτισμός
[29/06/2022 - 08:07]

Διευρύνεται το καλλιτεχνικό πεδίο δράσης του Θεάτρου, με την ένταξη της Χορωδίας. ...περισσότερα