ΜΑΡΙΝΟΣ: Φτάνει πια ο εμπαιγμός των πλημμυροπαθών του Ληλάντιου - Να απαλλαχθούν από τον ΕΝΦΙΑ

ΜΑΡΙΝΟΣ: Φτάνει πια ο εμπαιγμός των πλημμυροπαθών του Ληλάντιου - Να απαλλαχθούν από τον ΕΝΦΙΑ
27 Μαΐου 2022, 12:54
A+ A-
Οργισμένη δήλωση από τον βουλευτή του ΚΚΕ.

Οι παλινωδίες της κυβέρνησης, στο ζήτημα της απαλλαγής τω πλημμυροπαθών κατοίκων του Ληλάντιου από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ, προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του Γιώργου Μαρίνου.

Ο Ευβοιώτης βουλευτής του ΚΚΕ σε μακροσκελή δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

"Στις 23/3/2022 καταθέσαμε ως αναφορά στη Βουλή την επιστολή πλημμυροπαθών κατοίκων του Ληλαντίου με το δίκαιο αίτημα τους για άμεση απαλλαγή των κατοίκων της περιοχής από τον ΕΝΦΙΑ.

Η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών μετά από 2 μήνες αποτελεί εμπαιγμό των κατοίκων.  Το υπουργείο απαντά ότι “ οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών παρακολουθούν την αποτελεσματική εφαρμογή της φορολογικής και εισπρακτικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές και όλες οι προτάσεις για βελτιώσεις και ελαφρύνσεις στη φορολογία για την ανακούφιση των πληγέντων.

Οι τελικές αποφάσεις για τις όποιες μεταβολές στη φορολογική πολιτική λαμβάνονται με γνώμονα την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ομαλή δημοσιονομική πορεία της χώρας.”

Η απάντηση αυτή είναι στην ουσία ομολογία ενοχής, αφού έχουν ήδη σταλεί οι λογαριασμοί του ΕΝΦΙΑ στους κατοίκους. Επιβεβαιώνεται ότι  το κριτήριο που βαραίνει  είναι η αποκαλούμενη “βιώσιμη ανάπτυξη” και η “ομαλή δημοσιονομική πορεία της χώρας” εις βάρος του λαού.

Μάλιστα, σε σχετικό έγγραφο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) απαντά ότι ενώ υπάρχει απαλλακτική διάταξη από τον ΕΝΦΙΑ για τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω πλημμύρας και ενώ ορίζονται περιπτώσεις έκπτωσης επί του ΕΝΦΙΑ και αναστολής της καταβολής φορολογίας, είναι λένε θέμα πολιτικής βούλησης αν θα εφαρμοστεί. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών στην ίδια αναφορά δεν απαντάει καν στο αίτημα των κατοίκων για απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.  Δόθηκαν επιδόματα χαμηλότερα των αναγκών την πρώτη χρονιά και αυτά με το σταγονόμετρο σε λίγους κατοίκους, αφήνοντας απέξω πολλούς πληγέντες και αποκλείοντας ουσιαστικά αγρότες, κτηνοτρόφους, β κατοικίες.

Οι κάτοικοι της περιοχής διανύουν τη δεύτερη χρονιά μετά την πλημμύρα προσπαθώντας να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις περιουσίες τους ή και να ξαναστήσουν τις δουλειές τους, μετρώντας ταυτόχρονα στις τσέπες τους τις συνέπειες της πανδημίας και της ακρίβειας.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός! ΤΩΡΑ να απαλλαγούν οι κάτοικοι της περιοχής του Ληλαντίου από την καταβολή του ΕΝΦΙΑ."

 

Το ΚΚΕ συνεχίζει τον αγώνα στο πλευρό των λαϊκών οικογενειών του Ληλαντίου και σε σταθερή βάση θα αναδεικνύει τα προβλήματα τους.

Επιστροφή