Κάρυστος: Mια αρχαία περιοχή, μια μοντέρνα πόλη

Κάρυστος: Mια αρχαία περιοχή, μια μοντέρνα πόλη
24 Ιουνίου 2022, 21:18
A+ A-
Η Σοφία Κόλλια γράφει για τα σημεία που ξεχωρίζει στην Καρυστία.

* Γράφει η Σοφία Κόλλια, εκπαιδευτικός

H Κάρυστος ...βρέχει τα πόδια της στον Νότιο άκρο της Εύβοιας και από κει, ατενίζει την Τζιά και την Άνδρο, ενώ όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, χαιρετά τις απέναντι ακτές της Αττικής πάνω από τις κορφές των λόφων της Όχης.

Η πόλη χαρακτηρίζεται από το ρυμοτομικό της σχέδιο ενώ τα σωζόμενα  νεοκλασικά της φέρνουν την εικόνα μιας αρχοντικής κωμόπολης του περασμένου αιώνα.

Σε όλη την έκταση του κόλπου της Καρύστου οι παραλίες είναι προσβάσιμες από τον δρόμο. Κάθε μια από αυτές έχει έναν ξεχωριστό χαρακτήρα που τις κάνει μοναδικές.

Οι πιο ονομαστές ξεκινώντας από το δυτικό άκρο, είναι η Αγία Παρασκευή, τα Μνήματα και το Λιβαδάκι. Μέσα στα όρια της πόλης είναι η Δυτική Παραλία και η Ψιλή Άμμος στα ανατολικά.

Ακολουθώντας τον παραθαλάσσιο δρόμο με μια μικρή παράκαμψη οδηγούμαστε μέσα από το χωριό Αετός στα Μάρμαρα, ενώ αν συνεχίσουμε θα βρεθούμε στην παραλία Κάβος και μετά από πολλές μικρές παραλίες σε κολπίσκους, θα τελειώσουμε στην παραλία του Μπούρου.

Όσες είναι στα όρια της πόλης η κοντά, είναι εύκολα επισκέψιμες με ποδήλατο η με τα πόδια. Οι παραλίες είναι με πολύ ωραίες αμμουδιές και σταδιακό βάθος μέσα στην θάλασσα με αμμώδη βυθό.

Τα χωριά που στολίζουν τις πλαγιές γύρω από την Κάρυστο, είναι ιδανικός προορισμός για σύντομες επισκέψεις μιας και το κάθε ένα έχει το δικό του αξιοθέατο. Η Λάλα έχει τις πηγές της, το Νικάσι, την Αγία Τριάδα, οι Μύλοι τα γάργαρα νερά με τα σκιερά πλατάνια, και ο Γραμπιάς τα μονοπάτια.

Ο επισκέπτης δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφθεί το Μεσαιωνικό Κάστρο στο λόφο του Μόντε Φόλλι, το Μπούρτζι στην παραλία και το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου φυλάσσονται οι θησαυροί που βρίσκονταν στην Καρύστια Γη.

Λίγο πιο πάνω, στην Όχη, το φαράγγι του Δημοσάρη (φωτό κάτω) σε μεταφέρει σε μια άλλη διάσταση, ενώ από την άλλη πλευρά του βουνού, ο καταρράχτης του Πλατανιστού είναι μια απαραίτητη στάση πριν συνεχίσει κάποιος τον δρόμο για την εξωτική παραλία στο Ποτάμι.

Η Κάρυστος έχει κάτι για όλους, και η Όχη που έχει χαρακτηριστεί μικρό Πήλιο, ποικιλόμορφη και προκλητική αποκαλύπτεται ενώ εξερευνούμε την πληγωμένη ομορφιά της.

Δια θαλάσσης το σκάφος θα σας οδηγήσει στις παραλίες του Κάβο Ντόρο, της Αρχάμπολης και της Ζαχαριάς , μια εμπειρία μοναδική.

Από την Κάρυστο μπορεί κάποιος να κάνει και μικρές εξορμήσεις στο Μαρμάρι και στις παραλίες από την πλευρά του Αιγαίου. Οι πιο γνωστές από αυτές, είναι του Αγίου Δημητρίου, των Καλλιανών και του Γιαννιτσίου. Επίσης το φαράγγι του Αγίου Δημητρίου σηματοδοτήθηκε πρόσφατα και προκαλεί τους επισκέπτες να το εξερευνήσουν.

Η Κάρυστος μπορεί να καλύψει κάθε επιθυμία του επισκέπτη μιας και έχει όλα τα εφόδια μιας πόλης, ενώ ταυτόχρονα, πραγματοποιεί το όνειρο για διαφυγή στην αγκαλιά της φύσης με αναζωογόνηση του πνεύματος και της ψυχής.

*Στείλτε μας τις εμπειρίες σας από μέρη της Εύβοιας και με χαρά θα τις δημοσιεύσουμε στον τουριστικό μας οδηγό!

Επιστροφή