Κεντρική Εύβοια

Ενα αρχαίο μονοπάτι στην Αυλίδα που σε οδηγεί σε μία απίστευτη θέα!

29 Ιουνίου 2022, 08:09
Το διαμόρφωσε ο σύλλογος "Σιδερίτης".

*Γράφει ο σύλλογος "Σιδερίτης"

Ιστορική στιγμή. Ξεχασμένο και χαμένο σε πυκνότατη βλάστηση από τα χρόνια, το μονοπάτι είναι επιτέλους ανοιχτό, καθαρισμένο και παραδομένο στο κοινό μετά από πολλούς κόπους και αγώνες.

Ο καθαρισμός του μονοπατιού ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες από το σύλλογο ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ με την έγκριση φορέων και υπηρεσιών. Είχε ανακαλυφθεί  από τον Ηλία Καραμπά, πρόεδρο του συλλόγου ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ. Ο καθαρισμός έγινε με επιμέλεια και αγάπη από λίγους εθελοντές μέλη  και  φίλους του συλλόγου μας. Ήταν μια δύσκολη και βαριά εργασία. 

Το μονοπάτι ανέμενε για  αιώνες ανθρώπους να βαδίσουν και πάλι στα χνάρια των   προγόνων μας. Κατά πάσα πιθανότητα συνέδεε τον Ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος με το αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη και στην συνέχεια με το φρούριο στο Μεγάλο Βουνό. Σε όλο το μήκος της διαδρομής υπάρχει χώρος ώστε οι πεζοπόροι να διέρχονται με  άνεση και ασφάλεια, χωρίς να πατούν επί του τείχους.

Ο καθαρισμός έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε φυτά που φύονται  κατά τόπους επί του τείχους να έχουν διατηρηθεί ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς το πάτημα. Είναι απαγορευτικό οι επισκέπτες πεζοπόροι να αγγίζουν ή να πατάνε στο αναλημματικό τείχος για λόγους προστασίας.

Το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι είναι καταγεγραμμένο ηλεκτρονικά πολλές φορές εδώ και καιρό από τον πρόεδρο του συλλόγου ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ Ηλία Καραμπά, ο οποίος το ανακάλυψε σε όλη του την έκταση. Τελευταία κατέγραψε το μονοπάτι μετά τον πλήρη καθαρισμό του. Επίσης μέλη του συλλόγου μας έχουν καταγράψει το μονοπάτι από ψηλά.

Η διαδρομή στα πρώτα 800 μέτρα (χωματόδρομος 550 μέτρων και μονοπάτι 250 μέτρων περίπου) είναι συνδετική ως το σημείο που συναντά το αρχαίο μονοπάτι. Κατά τα τελευταία 250 μέτρα περίπου  και πριν το αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη, όπου καταλήγει το μονοπάτι, δεν υπάρχει αναλημματικό τείχος. Αυτό εμφανίζεται και πάλι στη γωνία σύνδεσης του αρχαίου Διατειχίσματος Ανηφορίτη.

Υπάρχει μια δεύτερη διαδρομή συντομότερη του μονοπατιού όπου τα τελευταία 200μ. περίπου διέρχεται πλησίον του αρχαίου κάθετου τείχους (αυτό το τείχος δεν αναφέρεται στην βιβλιογραφία και έχει ανακαλυφθεί και καταγραφεί από τον Ηλία Καραμπά-αναπτύσσεται κάθετα στο βουνό) 300 μ. περίπου, το οποίο διασχίζει  το αρχαίο μονοπάτι φτάνοντας έως στο αρχαίο Διατείχισμα όπου συναντώνται ταμπούρια, κατά πάσα πιθανότητα από τον Αγώνα του 1821.

Αμέσως μετά το αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι οδηγεί στο αρχαίο φρούριο του Μεγάλου Βουνού με διαδρομή 1.000 μ. περίπου που αναπτύσσεται παράλληλα με το Διατείχισμα, πλησίον του ή μακρινότερα .

Εάν κάποιος κινηθεί αριστερά με μονοπάτι 2,5 χλμ περίπου και πάλι παράλληλα με το αρχαίο Διατείχισμα φτάνει στις οχυρώσεις του Μικρού Βουνού. Αρκετά άλλα συνδετικά μονοπάτια μικρών αποστάσεων προσεγγίζουν συντομότερα το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι.

Επομένως γίνεται λόγος για ένα δίκτυο μονοπατιών στο Μεγάλο Βουνό με κύριο σημείο αναφοράς το αρχαίο ή παλαιό μονοπάτι. Αυτό το δίκτυο έχει χαρτογραφηθεί και σύντομα θα παρουσιαστεί πλήρως. Η θέα από οποιοδήποτε σημείο του μονοπατιού προς την πόλη, τον Ευβοϊκό, την κορυφογραμμή που οδηγεί προς το Μεσσάπιον Όρος (δρόμος αρχαίου Διατειχίσματος Ανηφορίτη) είναι εξαιρετική. Ένας χώρος πνευματικής ανάπαυσης και ανάτασης για όλους τους επισκέπτες μια ανάσα από την πόλη.

Πιστεύουμε ότι η διάθεση και το άνοιγμα των μονοπατιών στο Μεγάλο Βουνό σε αρχαιοφίλους, επιστήμονες, ερευνητές, μελετητές ορνιθοπαρατήρησης, πεζοπόρους, αθλητές, φυσιολάτρες, μαθητές/τριες, οικογένειες κ.α. θα αποτελέσει κίνητρο επίσκεψης για πολλούς συμπολίτες μας αλλά και για άλλους εκτός περιοχής, π.χ. από την Αττική, τη Βοιωτία  ή και από όλη την Ελλάδα, όπως και από το εξωτερικό, διότι η Αυλίδα είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. 

Αυτό θα συμβάλλει στην πολιτιστική-περιβαλλοντική ανάπτυξη της περιοχής, θα αναδειχθούν οι αρχαιότητες και θα προστατευθεί η πολιτιστική μας κληρονομιά. Στο  μέλλον μπορεί να συνδεθεί με τα μνημεία και άλλες πολιτιστικές διαδρομές της περιοχής.

Το μονοπάτι είναι διαθέσιμο στο ενδιαφερόμενο κοινό, αρκεί να τηρούνται  αυστηρά οι προϋποθέσεις προστασίας του αναλημματικού τείχους όπως αναφέρονται παραπάνω.

 Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές που βοήθησαν στο πολύ δύσκολο και ευαίσθητο έργο του καθαρισμού του αρχαίου ή παλαιού μονοπατιού, άλλοι εργαζόμενοι λίγες ώρες και άλλοι αμέτρητες εργατοώρες.

Εργάστηκαν εθελοντικά οι: Ηλίας Καραμπάς, Νίκος Καρατζάς, Γιώργος Παππάς συστηματικά. Οι δύο τελευταίοι  φίλοι πλαισίωσαν τον πρόεδρο του συλλόγου σε πολλές από τις επισκέψεις καθαρισμού. Η παρέα ήταν συνεπέστατη, ακαταπόνητη, εξαιρετική και με χιούμορ.

Επιπλέον εργάστηκαν  εθελοντικά περιστασιακά οι Σπύρος και Ιάκωβος Τσιβίκας, Χρήστος Ραυτόπουλος, Γιώργος Ράζος, Κατερίνα Μούτουπα, Σπύρος Γεωργιάδης, ¶γγελος Ζγκιούνι, Ευάγγελος Καλογρίδης, Στάθης Καραμπάς, Γιώργος και Λουκάς Καραμπάς, Σπύρος Μανέτας,Τόμας, Μάγιο και Ντομινίκ.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΧΑΛΚΙΔΑ: Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό

ΧΑΛΚΙΔΑ: Οι καλύτερες επιλογές για φαγητό
Κεντρική Εύβοια
[04/08/2022 - 19:15]

Δεν υπάρχει γούστο που δεν ικανοποιείται από το ρεπορτάζ μας. ...περισσότερα

ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΓΥΜΝΟ-ΣΕΤΑ: Ονειρική απόδραση στη φύση του Δήμου Ερέτριας

ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΓΥΜΝΟ-ΣΕΤΑ: Ονειρική απόδραση στη φύση του Δήμου Ερέτριας
Κεντρική Εύβοια
[04/08/2022 - 10:35]

Επισκεφθήκαμε τα ορεινά χωριουδάκια της κεντρικής Εύβοιας και σας τα παρουσιάζουμε.... ...περισσότερα

ΧΑΛΚΙΔΑ-ΑΛΥΚΕΣ-ΛΕΥΚΑΝΤΙ: Πού θα πιείτε καφέ και ποτό

ΧΑΛΚΙΔΑ-ΑΛΥΚΕΣ-ΛΕΥΚΑΝΤΙ: Πού θα πιείτε καφέ και ποτό
Κεντρική Εύβοια
[02/08/2022 - 09:17]

Εχουμε φτιάξει ένα πολύ πλούσιο αφιέρωμα για όλους εσάς! ...περισσότερα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα ... διαμαντάκια της Χαλκίδας

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Τα ... διαμαντάκια της Χαλκίδας
Κεντρική Εύβοια
[30/07/2022 - 10:01]

Τα βρήκαμε και σας τα παρουσιάζουμε! ...περισσότερα

ΑΥΛΙΔΑ: Δεν είναι θυσία, είναι ...αμαρτία να μην την επισκεφθείς!

ΑΥΛΙΔΑ: Δεν είναι θυσία, είναι ...αμαρτία να μην την επισκεφθείς!
Κεντρική Εύβοια
[29/07/2022 - 20:22]

Διάβασε για ποιους λόγους πρέπει να πας οπωσδήποτε ...περισσότερα

Επιλεγμένες παραλίες στο Δήμο Ερέτριας

Επιλεγμένες παραλίες στο Δήμο Ερέτριας
Κεντρική Εύβοια
[29/07/2022 - 10:13]Καθαρές παραλίες, οργανωμένες ή μη, περιμένουν να τις επισκεφθείτε. ...περισσότερα

Οι καλύτερες παραλίες στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων

Οι καλύτερες παραλίες στο Δήμο Διρφύων - Μεσσαπίων
Κεντρική Εύβοια
[27/07/2022 - 14:50]Θα εκπλαγείτε από τη φυσική ομορφιά των παραλιών! ...περισσότερα

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΟΥ- ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ: Είναι αξεπέραστη η άγρια ομορφιά τους!

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΟΥ- ΛΙΜΝΙΩΝΑΣ: Είναι αξεπέραστη η άγρια ομορφιά τους!
Κεντρική Εύβοια
[20/07/2022 - 19:03]

Δυο περιοχές που ...αλλάζουν πίστα στις διακοπές σου.  ...περισσότερα