ΕΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Πλούσια δράση και το σχολικό έτος 2021-2022

ΕΣΤΙΑ ΓΝΩΣΗΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Πλούσια δράση και το σχολικό έτος 2021-2022
15 Ιουλίου 2022, 08:36
A+ A-

Πλούσια ήταν η δράση της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας και το σχολικό έτος 2021-2022, παρά το γεγονός ότι λόγω των περιοριστικών μέτρων εξ αιτίας της πανδημίας του Covid-19, η Εστία Γνώσης λειτούργησε δια ζώσης λίγες εβδομάδες στην αρχή του σχολικού και από την 1η Μαρτίου 2022 μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Στα εν λόγω χρονικά διαστήματα ο  αριθμός των μαθητών/μαθητριών Γυμνασίων και Λυκείων που συμμετείχαν δια ζώσης στο πρόγραμμα της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας, αυξήθηκε σημαντικά, φθάνοντας τους 808, σε σχέση με τους 525 του προηγούμενου σχολικού έτους.

Τονίζεται ότι υπό κανονικές συνθήκες ο αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών/μαθητριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Εστίας ξεπερνά τους 2600 κατά σχολικό έτος. 

Σημειώνεται ότι και κατά τη διάρκεια του σχεδόν διετούς εγκλεισμού πραγματοποιήθηκαν αρκετές διαδικτυακές διαλέξεις-συζητήσεις Αστροφυσικής με σχολεία τόσο της Εύβοιας όσο και εκτός αυτής.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας, που δόθηκε στη δημοσιότητα, κατά το σχολικό έτος 2021-22, και από τις 15 Σεπτεμβρίου   μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου  2021  και από 1η Μαρτίου μέχρι 15 Ιουνίου 2022

  • Συνολικά 808 μαθητές και μαθήτριες επισκέφθηκαν το «Κόκκινο Σπίτι» και συμμετείχαν δια ζώσης στο καθημερινό πρόγραμμα της Εστίας Γνώσης Χαλκίδας
  1. Το σύνολο των παραπάνω συμμετείχε στο πρόγραμμα Αστρονομίας-Αστροφυσικής.
  2. Το μεγαλύτερο ποσοστό των  παραπάνω  συμμετείχε και στο πρόγραμμα «Μαθήματα ζωής: Σχολική βία, εκφοβισμός, βελτίωση ανθρωπίνων σχέσεων» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Χαλκίδας.
  3. Ένα, επίσης, μεγάλο ποσοστό συμμετείχε στο πρόγραμμα «Ο ρόλος της Πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στην γνώση, στην εκπαίδευση, στην οικονομία και στην κοινωνία»
  • Έγινε παρουσίαση του Φαινομένου του Πορθμού του Ευρίπου σε 25   μαθητές/τριες και 12 καθηγητές/καθηγήτριες από τέσσερις διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.
  • Στα παιδιά 10 μονοθέσιων δημοτικών απομακρυσμένων σχολείων της χώρας  διδάχθηκαν καθημερινά, μαθήματα ειδικότητας μέσω του προγράμματος «ΤηλεΤαξη»
  • Έξι Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας  συμμετείχαν στις δράσεις της Εστίας  μέσω του προγράμματος «ΤηλΕστια». Ενδεικτικά αναφέρονται το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χαλκιδικής, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Τήνου  και το Λύκειο Σορωνής της Ρόδου.

Αξίζει να επισημανθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Εστία Γνώσης Χαλκίδας είναι, μαζί με το Πλανητάριο Αθηνών, τα μόνα ιδρύματα της χώρας τα οποία, το καθένα με τον τρόπο του, διαδίδει οργανωμένα και συστηματικά την επιστήμη της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής στους μαθητές, φοιτητές αλλά και στο ευρύ κοινό.

Το γεγονός αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό μετά την πλήρη κατάργηση του μαθήματος της Αστρονομίας από το Λύκειο, κατάργηση που είναι κόντρα σε μια παράδοση δεκαετιών.

Σε συνεργασία με την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Χαλκίδας, συνεχίστηκε και την χρονιά αυτή η παρουσίαση στους επισκέπτες μαθητές/τριες  το πρόγραμμα «Μαθήματα Ζωής» με αντικείμενο την σχολική βία, τον εκφοβισμό και διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων με στόχο την αποδοχή, ανοχή για την βελτίωση των ανθρώπινων σχέσεων.

Συνεχίστηκε και την χρονιά αυτή το πρόγραμμα «Ο ρόλος της Πληροφορικής, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στην γνώση, στην εκπαίδευση, στην οικονομία και στην κοινωνία».

Παράλληλα είναι πάντα σε ισχύ η προσέγγιση  εννοιών από τα Μαθηματικά, την Φυσική και την Πληροφορική μέσω διαδραστικών εκθεμάτων.

Στη φωτογραφία κάτω ο επιστημονικός υπεύθυνος Δρ. Αντώνιος Αντωνίου. Στις υπόλοιπες φωτογραφίες στιγμιότυπα από τις επισκέψεις μαθητών.

Επιστροφή