Τα νέα της Αγοράς

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Η μουσική κοστίζει ο κούκος αηδόνι

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Η μουσική κοστίζει ο κούκος αηδόνι
7 Αυγούστου 2022, 21:22
Ρεπορτάζ της Γνώμης με δηλώσεις του επιχειρηματία Στέλιου Ιορδάνου.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα  «ΕΥΒΟΪΚΗ ΓΝΩΜΗ» (29-7-2022)

 

Μία ακόμη εταιρεία μπήκε στο θολό παιχνίδι των πνευματικών δικαιωμάτων μουσικών έργων και επικρατεί μεγάλη ανησυχία στο χώρο των επαγγελματιών εστίασης και των μπαρ, οι οποίοι πληρώνουν κάθε χρόνο ένα σκασμό λεφτά για τη μουσική.

Κατ’ αρχάς, εδώ και μια δεκαετία λειτουργεί ο οργανισμός GEA, ο οποίος μαζεύει λεφτά από μαγαζιά που παίζουν μουσική, τηλεόραση, ραδιόφωνα ή κάνουν συναυλίες και τα αποδίδει στους τραγουδιστές, τους μουσικούς και τους παραγωγούς των τραγουδιών.

Τα πνευματικά δικαιώματα των στιχουργών και των συνθετών διαχειρίζονται δύο συνεταιριστικές εταιρείες μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ. Πρόκειται για την «ΕΔΕΜ» και την «Αυτοδιαχείριση», η οποία διαθέτει το 70% του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου.

Οι επαγγελματίες καταγγέλλουν ότι μετά τη διάλυση της ΑΕΠΙ πληρώνουν διπλάσια λεφτά και ζητούν να συγχωνευτούν «ΕΔΕΜ» και «Αυτοδιαχείριση», οι οποίες βρίσκονται συνεχώς σε σχετικές διαπραγματεύσεις χωρίς αποτέλεσμα.

Εκτός όλων αυτών, πρόσφατα πήρε άδεια λειτουργίας ένας ακόμη οργανισμός για τα πνευματικά δικαιώματα στιχουργών και συνθετών. Πρόκειται για την «Orfium Greece», θυγατρική της κορυφαίας εταιρείας μουσικής τεχνολογίας Orfium.

«Είναι μια τρέλα αυτό που συμβαίνει με τα πνευματικά δικαιώματα» είπε στη «Γνώμη» ο ιδιοκτήτης του μπαρ Boheme στη Χαλκίδα και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου «Ξένιος Ζευς» Στέλιος Ιορδάνου. Ο ίδιος πρόσθεσε: 

«Για ένα μαγαζί 50 τ.μ. πλήρωνα 1.000 ευρώ και πλέον δίνω 2.000 ευρώ. Πρέπει επιτέλους να συγχωνευτούν όλες σε μία εταιρεία και να ξέρουμε τι πληρώνουμε. Αντ’ αυτού, όμως, ιδρύθηκε νέος οργανισμός και θα μπλέξουμε περισσότερο».

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τα χρέη των επαγγελματιών προς τις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων. Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας συνεργάστηκε με την «Αυτοδιαχείριση» και πέτυχε έκπτωση 30% στις οφειλές από προηγούμενα χρόνια.

«Ως “Ξένιος Ζευς” δεν το δεχθήκαμε, γιατί η έκπτωση είναι μικρή και τα χρέη πολύ μεγάλα. ¶λλωστε, αυτή την περικοπή μπορεί να την πετύχει κάθε επαγγελματίας ξεχωριστά. Εμείς ζητάμε μηδενισμό των οφειλών» κατέληξε ο κ. Ιορδάνου.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συμφωνούν οι κομμωτές της Εύβοιας με υπουργική απόφαση που καταπολεμά την παραοικονομία

Συμφωνούν οι κομμωτές της Εύβοιας με υπουργική απόφαση που καταπολεμά την παραοικονομία
Τα νέα της Αγοράς
[28/09/2022 - 11:20]

Δείτε τι αναφέρει η ανακοίνωση της  Ένωσης Καταστηματαρχών Ανδρικών - Γυναικείων Κομμωτηρίων Ευβοίας. ...περισσότερα

ΧΑΛΚΙΔΑ: Γιορτή σαρδέλας στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου

ΧΑΛΚΙΔΑ: Γιορτή σαρδέλας στην προβλήτα του Αγίου Νικολάου
Τα νέα της Αγοράς
[27/09/2022 - 11:08]

Θα διεξαχθεί και διαγωνισμός γαστρονομίας με κύριο υλικό την σαρδέλα.   ...περισσότερα